Print is dead en nu ook gecensureerd

newspaper_delete In de VS lopen de kranten op hun laatste benen. En blijkbaar zijn de kranten ook too big to fail, want er is nu een bailout voor kranten gekomen: een 40% belastingreductie. In de staat Washington.

Briljant… Daar valt de Plasterk baan toch bij in het niet. En dat volgt op de uitspraak van Obama: a government without newspapers, a government without a tough and vibrant media of all sorts is not an option [..].

Joost mag weten waarom. Kranten hebben zichzelf in de loop der jaren gemarginaliseerd en worden uiteindelijk geveld door een perfect storm van recessie en teruglopende advertentie-inkomsten.

We hebben binnenkort geen kranten meer. Is dat erg? Blijkbaar zijn er een aantal mensen die het idee hebben dat hiermee de beschaving aan zijn eind komt.

Een droevige misrekening aangezien de alternatieven al volop om ons heen aanwezig zijn. Waardoor hele volksstammen de krant de rug hebben toegekeerd. Gewoon, omdat er makkelijker alternatieven beschikbaar zijn gekomen voor een shot nieuws.

Maar nu dan de subsidie van de staat Washington. Wat zou dit betekenen voor een vrije en onafhankelijke pers? Zullen redacties bijten in de hand die hen in leven houdt? Een tough and vibrant media? Niet meer in de staat Washington…

Geef een antwoord

5 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Chris:
  Een krant hoeft natuurlijk niet van papier te zijn. Ik zie E-paper en E-ink voor mijn geestesoog dwalen. Maar de echte journalist; dus niet de persbericht recycle variant, moet natuurlijk wel bewaard blijven.

  Investigative journalism zal volgens mij ook nooit uitsterven. De omvang van die inspanning maakt het onmogelijk voor ‘amateur’ bloggers om dit te doen.

 • Chris Stapper
  says:

  Slim, minder belasting betalen is niet helemaal hetzelfde als geld geven. Als de kranten geld hadden gekregen, dan hadden ze zich nog moeilijk als onafhankelijk kunnen profileren. Nu kunnen ze dat hopelijk nog wel.

  Ik zie niet waarom een krant per se een fysiek iets zou moeten zijn. Kranten kunnen ook prima overleven met een online business model. Wel lijkt het me belangrijk dat er verslaggevende media blijven bestaan waar een bepaalde waarheidswaarde aan kan worden gehecht. Ik hoop dat de blogosphere deze waarheidswaarde ook verdient, maar wat is je garantie? Aan de andere kant, wat is de garantie dat een krant dit werk goed doet?

 • Marc Drees
  says:

  @Peer:
  Ik heb wel de cijfers van Forrester met betrekking tot (de omvang van) het gebruik van de verschillende media van verschillende leeftijdsgroepen. Geen mooi plaatje… voor de krant. Verder is er recent een onderzoek verschenen van PwC over de toekomst van de krant (NewspaperOutlook2009; een PDF)