Ammehoela, nodig mij maar uit!

Jullie moeten me helpen. Ik krijg op LinkedIn steeds vaker de digitale vraag of ik iemand wil uitnodigen om contact te worden. Let wel: van de persoon zelf. Zo van: ‘zou je mij een contactuitnodiging kunnen sturen?’ De eerste keer heb ik dat dan maar gedaan. Ik kende deze persoon vaag, van een congres ergens, ooit. Maar daarna dacht ik (hardop): “ammehoela, als je contact wilt worden, nodig je mij zelf maar uit!”. Of, lieve lezers, zie ik iets gruwelijk over het hoofd? Ik heb overigens wel een theorie. Die ik hier en nu uit de doeken zal doen.

rm1Ik weet dat er genoeg (minstens 16.000 om preciezer te zijn) linkedinners zijn die iedereen toelaten tot hun netwerk. Deze mensen, die werkelijk alle uitnodigingen accepteren, worden de LinkedIn open networkers (LIONs) genoemd. “LIONs zijn vaak geslaagde professionals met een druk en productief leven. Mensen die heilig geloven in de kracht van ‘open netwerken’. Hun hulpvaardigheid druist echter in tegen de essentie van LinkedIn, waar alles nu juist draait om contact met mensen die je kent en vertrouwt. Want, is de redenering: je contacten zijn een afspiegeling van je reputatie als professional.”

Nu denk ik dat LinkedIn’s tegenoffensief (sinds 2006 kun je als lid in je hele leven nog maar maximaal 3.000 mensen uitnodigen) de oorzaak is van de mailtjes. Immers: als jij al meer dan 3.000 ‘vriendjes’ hebt, maar nog niet verzadigd, dan is de enige mogelijkheid om aan meer contacten te komen, door zélf uitgenodigd te worden.

Of word ik nu paranoïde?

Illustratie komt van sharesomecandy.com.

Geef een reactie

7 Comments
  • Floor Drees
    says:

    Niks mis mee, dat controle willen hebben over je netwerk! Ik block ook alle pornosterren tussen mijn followers op Twitter. LinkedIn wordt langzaam een soort adressenboek voor me, dus ik zal snel een aanvraag van iemand die ik eens heb gesproken accepteren. Mits het een leuk gesprek was!

  • Viran
    says:

    Leuk stuk Floor! Ik krijg met enige regelmaat uitnodigingen van mensen die ik misschien ergens een keertje gezien en/of gesproken heb, maar verder weinig vanaf weet of zaken mee gedaan heb. Ik vraag mij in dat geval af wat de waarde van een dergelijk contact in je netwerk is/kan zijn? Of misschien bekijk ik het dan te zwart wit?

    Ik ben het met je eens dat je netwerk een afspiegeling is van je reputatie als professional is en niet iedereen die je een keer een hand hebt geschud direct toegevoegd hoeft te worden.

    Op deze manier probeer ik misschien tevergeefs m’n netwerk overzichtelijk te houden; Is dit, gezien de diversiteit aan sociale netwerken een nobel streven of toch te realiseren?

  • xavier van loon
    says:

    als je teveel afwijzingen hebt gehad ga je op de strafbank en kun je helemaal niemand meer uitnodigen (voor een tijdje tenzij de directe emailadres hebt van iemand).
    daarom vragen ze jouw om hen uit te nodigen. je kan iemand dus beter archiven ipv afwijzen.Het omgekeerd uitnodigen is een vrij direct teken dat iemand zeer actief is op linkedin en bijv over zn uitnodigingen heen zit of er nog een hoop pending heeft.

    waarom vertel ik dit eigenlijk..dit staat vlgns mij ook allemaal op de website zelf.

  • Jacco Valkenburg
    says:

    Kleine correctie, het maximum ligt op 30.000 connecties en zover ik weet zijn er geen sluiproutes om dit verder te verhogen.
    De reden dat men je vraagt om contact te worden, en dit zelf te initiëren, is dat men wil voorkomen een IDK (I Don’t Know you) als reactie te krijgen op een uitnodiging.