Het gaat (nog) niet goed!

slachtmesVanochtend heb ik me grondig verbaasd over de algemene teneur van Het Financieele Dagblad. Al koppensnellend kreeg ik de stellige indruk dat de recessie achter ons ligt. Een paar voorbeelden:

Europese inkoopmanagers schudden hun pessimisme af, Bernanke ziet langzaam herstel van economie, Verkoop huizen in VS toont sterk herstel en Dow op hoogste niveau dit jaar.

Allemaal berichten waar je toch vrolijk van wordt, als je je verder niet in de materie wenst te verdiepen. En blijkbaar zijn er veel mensen die uitsluitend koppen lezen; want de beurzen knalden gisteren omhoog nadat de verkoopcijfers van huizen in de VS bekend werden.

Maar laten we eens een korte realitycheck doen. Tenslotte groeit in Amerika het aantal werklozen en het aantal gedwongen huisuitzettingen nog altijd. De stijging van huizenverkopen zijn het gevolg van koopjesjagers; tenslotte zijn de huizenprijzen in de afgelopen tijd sterk gedaald. Een tijdelijk fenomeen dus.

Want de gemiddelde Amerikaan koopt op dit moment geen huis. De gemiddelde Amerikaan leeft in grote onzekerheid over zijn baan. Als hij/zij nog een baan heeft tenminste. Mensen in onzekerheid over hun financiele toekomst kopen weinig tot niets. En dat is heel erg verstandig.

Zolang deze situatie zich niet keert is elk positief signaal niets anders dan platte propaganda. Van spindoctors die een poging te doen de economie uit het dal te praten. En daar is op zich wel iets voor te zeggen. Tenslotte gaat het voor een deel om vertrouwen.

Maar er hoort op dit moment nog geen vertrouwen te zijn. Want vertrouwen gebaseerd op fictie zorgt er mogelijk voor dat mensen ten onrechte geld gaan uitgeven. Geld dat ze veel beter kunnen bewaren voor als het eventueel toch nog slechter gaat.

En die eventualiteit kan wel eens dichterbij zijn dan we denken. De werkloosheid zal ook in de 2e helft van dit jaar nog verder oplopen. Uitzenders en recruiters zenden nog altijd geen positieve signalen uit. En zolang dat niet gebeurt gaat het nog niet goed!

Landen zoals Duitsland die een economische groei rapporteren weten dat deze situatie uitsluitend dankzij investeringen van de overheid is ontstaan. En dat is geen groei; dat is een wissel trekken op de toekomst. Investeren in infrastructuur of bouwprojecten is volstrekte onzin; want je vertraagt slechts het moment dat dit deel van de beroepsbevolking werkloos wordt. De duur zal tenslotte niet veranderen; er is slechts een overschot aan woningen ontstaan. Want wie gaat al die huizen kopen als ze af zijn?

We moeten elkaar zeker niet de put in praten. Maar de huidige optimistische signalen zijn evenmin realistisch. Tenzij we gewoon weer zo snel mogelijk in de volgende recessie willen belanden.

Geef een antwoord

4 Comments
 • Raoul van Heese
  says:

  @Marc
  Met je eens dat de situatie voor heel veel individuele amerikanen zeer schrijnend is en de aantallen zijn fors. Ik weet van 12-13% geregistreerde werkloosheid en er zal zeker ook een deel niet geregistreerd zijn (verborgen werkloosheid, armoede, en anderzins) en dat maakt een getal als 20% niet irreeel. De sociale verschillen met de 80% die wel werkt en inkomen heeft wordt groter.
  Met een dreigende ‘dollarval’ is het de vraag welke rol de VS gaat krijgen (ik schrijf expliciet niet ‘opeisen’) in de nieuwe wereldeconomie. Het zal niet van vandaag of morgen zijn, maar andere landen en werelddelen zullen meer ‘leading’ zijn dan de VS. Ik neig meer te vertrouwen op de gezamenlijke europese landen (jawel!?) en de euro. FR (overheidsgeld) en met name D met echte private groei (tov voorliggende periode) laten inmiddels al wat zien.
  On topic; ik heb een paar stukken van het FD gelezen en de signalen zijn gebasseerd op feiten zonder (al te veel richtinggevend te zijn). De lezer kan prima een eigen conclusie trekken. Iig goed om een inhoudelijke discussie te voeren, daar worden we allen beter van.
  Groet.

 • Marc Drees
  says:

  @Raoul:
  De werkloosheid in de VS is niet gedaald; het aantal mensen dat niet langer zoekt naar een baan is gedaald. Onder het motto we have lies, big lies and then we have statistics. Met andere woorden; in de echte wereld groeit de werkloosheid in de VS nog altijd. Het enige dat waarschijnlijk wel gezegd kan worden is dat de werkloosheid minder hard groeit dan een aantal maanden geleden.Dat is hoopvol, maar nog lang niet positief.
   
  Deze crisis is gestart door de verkoop van huizen aan mensen die dat niet konden betalen en door de hypotheken te verpakken in onherkenbare AAA beleggingen voor de hele bancaire wereld. Alles in de jacht op een hoger rendement.
   
  Die AAA (en lagere ratings) beleggingen zijn er nog altijd.  En het aantal consumenten dat niet langer de hypotheek kan betalen is er nog ook altijd. En groeit; tegenwoordig in de prime hypotheken. Simpelweg omdat nu ook mensen die hun hypotheek wel konden betalen plotseling werkloos zijn geworden. In zeer grote aantallen…
   
  En al die mensen kopen dus helemaal niets meer. En gezien het aantal echte werklozen zijn dat ruim 20% van het aantal Amerikanen dat genoeg geld had om uit te geven. En dat nu niet meer heeft. En dus niets meer uitgeeft. Tel daarbij de groei van het aantal Amerikanen op dat onder de armoedegrens leeft, het aantal ouderen dat van social security moet leven en je hebt een idee van de mate waarin de Amerikaanse economie kan groeien…

 • Raoul van Heese
  says:

  Je realitycheck is niet geheel betrouwbaar, Marc. In juli is de werkloosheid in de VS gedaald en inmiddels hebben productiebedrijven uit verschillende sectoren in de VS hun fabrieken weer opgestart na maandenlange sluiting. Klopt, dat een (groot) deel wordt gefinancierd (en geinitieerd) door de overheid, maar dat is (nu even) niet erg. Over een paar jaar betaald de amerikaan een hogere belasting om de tekorten te financieren en dat remt hem in de aanschaf van zijn 9de credit card. 🙂
  Het heeft er alle schijn van dat ze daar langzaam opstarten…structureel anders dan na de crash begin deze eeuw. Vertrouwen komt dit keer te voet!

 • Youri Carma
  says:

  Geithner heeft op z’n donder gehad van de Chinezen waar hij ook nog eens hard werd uitgelachen toen hij verkondigde dat het helemaal snor zat met de dollar.
  De Chinezen cynisch genoeg financieren hun eigen omsingeling met Amerikaanse troepen in Irak en Afghanistan die de boel met verdeel en heers aardig weten te destabiliseren in Pakistan onder andere. China is dat nu een zat aan het worden.
  China cuts US Treasury $776.4 billion holding to fund foreign deals http://tinyurl.com/n372qm