IG!: Wat vinden werkzoekers belangrijk?

Intelligence Group kwam vandaag met een overzicht van de ‘arbeidsvoorwaarden’ die door werkzoekers belangrijk (of minder belangrijk) worden geacht bij het kiezen van een werkgever. Door IG! de pullfactoren genoemd.

En daar zitten wat mij betreft wel een paar opvallende resultaten bij in vergelijking met dezelfde resultaten uit 2008. Wat te denken van het salaris als belangrijkste voorwaarde; die stijgt van 62% naar 71%! En dat tijdens een recessie.

Dus waar de salarissen vanuit  werkgevers in deze tijd wel eens bevroren of verlaagd zouden kunnen worden, is het salaris voor de werkzoeker aanzienlijk belangrijker geworden. Een merkwaardige tegenstelling.

Intelligence Group | Pullfactoren werkzoekers

Getuigt dit van weinig relatiteitszin bij de werkzoekers? Niet helemaal. Want er blijken ook een aantal opvallende dalers in de resultaten te zitten. Zo zijn werkzoekers sneller tevreden met: minder uitdaging en minder afwisseling van het werk.

Ook doorgroeimogelijkheden, opleidingsmogelijkheden en aansluiting bij persoonlijke idealen zijn aardig in belang gedaald. Oftewel, in ruil voor allerlei immateriele concessies wil de werkzoeker van vandaag vooral een goed salaris.  Toch?

Nou… niet helemaal. Want hetzelfde onderzoek meldt dat de inhoud van het werk ook veel belangrijker wordt gevonden (43% naar 54%). Hoe is dat nou weer te rijmen met minder uitdaging, afwisseling, doorgroei of opleiding en minder aansluiting op persoonlijke idealen?

Ik snap het niet. Jij wel?

Geef een reactie

3 Comments
 • Geert-Jan Waasdorp
  says:

  @Marc,

  terechte kanttekening. Ik heb er meerdere verklaringen voor, maar ik wil de volgende er even uithalen:
  Juist het bevriezen van salarissen/verlagen van salarissen bij de huidige werkgever kan een reden zijn waarom salaris bij de keuze van een nieuwe baan belangrijker wordt (een pushfactor is vaak ook een pullfactor). Dat geldt voor alle belangrijke pullfactoren. In deze tijd staan inhoud, werksfeer en salaris onder druk. Ze zijn daardoor meer pushfactor en daardoor ook meer pullfactor.
  Een consequentie van deze beweging is dat andere pullfactoren lager in de prioritering komen en daardoor afnemen aan belang. Uiteraard spelen nog veel meer trends en ontwikkelingen een rol zoals bijvoorbeeld Jan Willem aangeeft. Neemt niet weg dat de wereld van het bewegen op de arbeidsmarkt vol met mysteries is….

 • Jan Willem
  says:

  @ Marc: dat salaris belangrijker wordt gevonden snap ik wel: in onzekere tijden zoek je financiële zekerheid… Het gaat niet om de hoogte van het salaris, maar dat je überhaupt een salaris hebt…. Dat wordt dus belangrijker. En de rest is dan bijzaak en wil je graag opofferen, als je maar een baan hebt (even gechargeerd, uiteraard…).