Nederland houdt haar werkloosheidspercentage kunstmatig laag. Dit als gevolg van de deeltijd-WW waarmee minister Donner een groot aantal werknemers kunstmatig uit de werkloosheid houdt.
Het aantal deeltijd-WW uitkeringen bedroeg eind juni bijna 19.000. Dat is dus een ferm aantal werkenden die nu niet meetellen in de werkloosheidscijfers.
Mijns inziens is dit niet terecht. Het zijn kunstmatige banen geworden. Zonder overheidssteun waren deze werknemers allang ontslagen, volgens goed economisch gebruik.
Het is dus zuiverder om deze 19.000 kunstmatige banen niet in de werkgelegenheidscijfers mee te tellen. En dan hebben we dus plotseling 19.000 werklozen erbij. En dan ziet het er ineens een stuk minder rooskleurig uit in ons landje.
Op dit moment is de werkloosheid volgens CBS 4,9% (voor de periode mei –juli) met 371.000 werkloze personen. Als we de 19.000 deeltijd-WW uitkeringen hierbij op zouden tellen dan komen we op een totaal van 390.000 werklozen uit. En dat levert een werkloosheidspercentage van 5,2% op.
Voor de periode mei – juli wel te verstaan. En dat zou betekenen dat het door CPB voorspelde percentage van 5,5% per eind 2009 wel angstig dichtbij komt. Of zelfs overschreden zou gaan worden.
Bas van de Haterd
says:Economen zien 5% altijd als evenwichtswerkeloosheid, het punt waarop de arbeidsmarkt ideaal werkt. Niet teveel krapte, niet teveel aanbod. 5,5%… och, iets meer dan dus.
Marc Drees
says:@Jos:
Zoals altijd is een tegenvallende economie natuurlijk wel een filter. Waar in booming tijden vrijwel iedereen als ZZP’er aan de slag kan komen, zijn in mindere tijden de daadwerkelijke bijdrage en kwaliteit van het eigen netwerk belangrijke criteria voor het al dan niet hebben van een klus.
Geert-Jan Waasdorp
says:Gelukkig komt die 5,5% dan nog niet overeen met de eerdere 550.000 werklozen die begin van het jaar door het CPB werd voorspeld, zelfs inclusief deeltijd-ww. Misschien wel als we de thuiszittende zzp’ers erbij optellen.
jos
says:En dan hebben we het nog niet eens over de zzp-ers die al geruime tijd werkloos zich een slag in de rondte netwerken om aan de bak te komen.