Sollicitatie klachtenservice of sollicitanten (klanten) service, luxe of regel?

In werving & selectie is niets menselijks vreemd. Daar worden ook fouten gemaakt. Helaas nog te veel en de uitstraling die deze fouten hebben doet vaak afbreuk aan de goede intenties. Organisaties met hoge instroom volumes onderkennen dit vaak. Zij zorgen er voor dat vragen en klachten over sollicitatieprocedures direct in behandeling worden genomen. Dat is helemaal niet ingewikkeld. Dat is op de website hiertoe gelegenheid bieden, al dan niet in combinatie met het bieden van de mogelijkheid om telefonisch met een sollicitatievragen/klachtenlijn te bellen.

Een dergelijke aanpak heeft als voordeel dat fouten die bij herhaling voorkomen, in beeld komen. Het is net als met klantenservice, als je dat goed opzet, levert het zeer veel goede informatie op waarmee de organisatie haar voordeel kan doen om processen te verbeteren. Je zou kunnen stellen dat het een onderdeel is van de Employer Branding activiteiten.

Overigens zouden niet alleen grotere organisaties baat hebben bij een dergelijke aanpak. De mogelijkheid bieden om via de website vragen te stellen of klachten in te dienen kan bovendien zo ingeregeld worden, dat niet alleen degene die daar de oorzaak van is er kennis van neemt. M.a.w. P&O behandelt niet zelf de klachten over P&O.

Hier nog een illustratie dat bovenstaande geen overbodige luxe is. Het is het relaas van een van die slechte ervaringen bij een sollicitatie. Het werd mij afgelopen week in mijn outplacement activiteiten toevertrouwd.

…… De reden om bij deze wereldberoemde retailer te solliciteren was eigenlijk in eerste instantie heel primair. We hadden een aankoop gedaan en werden zowel bij de aankoop op de afdeling goed geholpen, maar ook bij het magazijn en bij de kassa. Zelfs werd ik geholpen om de pakketten op een goede manier in mijn auto te krijgen. Ik dacht `wat een aardige mensen, misschien is er wel een baan bij deze organisatie`.

Op de site vond ik de vacature die mij op het lijf geschreven is. Vervolgens heb ik het direct het online formulier ingevuld. Na ongeveer  twee weken werd ik uitgenodigd voor een gesprek met de winkelmanager en hoofd P&O.

Ik moet bekennen dat het geen goed gesprek was. Dat lag voornamelijk aan mij denk ik. Als ik de film terugdraai dan heb ik mij onvoldoende verdiept in de cultuur van het bedrijf en de relatie met het profiel. Na afloop had ik er dan ook niet zo´n goed gevoel over. De “P&O dame” bracht mij naar de deur en zij zei mij, dat ik over een aantal dagen zou worden gebeld omtrent een mogelijk vervolg.

Na een week gewacht te hebben besloot ik zelf maar te bellen, maar ik kwam niet verder dan de telefoniste die mij vertelde dat de hele afdeling P&O een `winkeldag` had en dat er niemand beschikbaar was om me te woord te staan, ik moest donderdag maar even terug bellen.

Dat heb ik gedaan en kwam weer niet verder dan de telefoniste die zei dat de dame van P&O die dag vrij was en dat ik dinsdag moest proberen want, `dan was ze zeker aanwezig`. Die dinsdag gebeld, inmiddels dus meer dan twee weken na mijn gesprek, en ook toen vertelde mij de telefoniste dat de betreffende dame niet aanwezig was en dat ik donderdag terug moest bellen. Op mijn verweer dat mij dat de vorige week ook al was verteld, zei ze dat ze het verder ook niet wist.

Ik heb het er verder maar bij gelaten en zelf niet meer gebeld. Dit is inmiddels een aantal maanden geleden gebeurd en heb tot op heden niets meer gehoord.

Ik vind de gang van zake zeer teleurstellend. Ik begrijp best dat ik misschien niet de juiste kandidaat was, maar het zou wel netjes van hen zijn dat ze me dat zouden vertellen. Ik heb er ook moeite voor gedaan, dan verwacht ik van hen het zelfde…………..

Ik verneem graag  de mening van de lezers. Zaken op orde hebben en/of accepteren dat het altijd beter kan en leren van fouten middels een sollicitanten klanten service? Zin of onzin?

Geef een antwoord

1 Comment