Banken in VS vieren Kerst. Als enigen

Kerstman Het is misschien bekend, Amerikaanse grootbanken staan alweer klaar om zichzelf miljarden dollars aan bonussen uit te keren. Althans de banken die ondertussen de miljarden dollars aan staatsteun (bailout) aan de overheid terug hebben betaald.

Ik vroeg me al maanden af hoe het mogelijk was dat de banken die staatssteun konden terugbetalen terwijl de economie nog vrijwel volledig op slot zit. Maar ik ben er vandaag achter gekomen. En het is niet bepaald niet fraai.

Deze grootbanken kunnen bij de FED (Federal Reserve, de Amerikaanse variant van de Nederlanse Bank) vrijwel onbeperkt geld lenen tegen vrijwel 0% rente. En wat doen ze met dat geld? Derivaten maken! Precies, diezelfde financiele weapons of mass destruction die de kredietcrisis heeft veroorzaakt.

En aan wie verkopen ze dan die derivaten? Aan de FED! Het is vrijwel onbegrijpelijk, maar deze cirkel zorgt ervoor dat de banken enorme winsten kunnen presenteren. Door met de ene hand te lenen, en met de andere hand aan diezelfde uitlener derivaten te verkopen.

In onderstaande grafiek staat het bedrag aan derivaten wat de FED ondertussen van de banken heeft gekocht sinds begin dit jaar:

Fed Balance Sheet

Fed Balance Sheet, januari – november 2009

(MBS staat voor mortgage backed securities, oftewel derivaten op basis van hypotheken. Inderdaad, hypotheken waren de oorzaak voor de de val van Lehman en de daarop volgende kredietcrisis.)

Precies; meer dan $ 1.000.000.000.000. Begint het te duizelen? Nou, dat gebeurt dus ook met de Amerikaanse economie. Want de FED betaalt dit met geld dat wordt bijgedrukt. En dat heeft weer zeer akelige gevolgen voor de inflatie. Wat de groei van de binnenlandse echte economie weer gaat tegenwerken. En bijvoorbeeld de werkgelegenheid niet ten goede zal komen. Maar de banken maken winst…

De grootbanken in de VS hebben het goed voor elkaar. Zonder enig normbesef delen ze zichzelf buitensporige bonussen toe terwijl ze tegelijkertijd de echte economie leegzuigen. Dat er daar nog geen burgeroorlog is uitgebroken vind ik zo langzamerhand een raadsel.

Geef een antwoord

4 Comments
 • Peer Goudsmit
  says:

  @marc Er is een significant verschil tussen de Fed en de Nederlandse bank.
  Volgens Wikipedia: “De Federal Reserve System of Federal Reserve of informeel ook wel The Fed is de federale, centrale bank van de Verenigde Staten van Amerika, vergelijkbaar met de Europese Centrale Bank in Frankfurt. De Bank wordt bestuurd door een Raad van Commissarissen die door de President wordt benoemd. Hoewel de naam Federale Reserve anders doet vermoeden is de bank geen eigendom van de staat, maar privébezit van een aantal grote banken. De bank houdt zich voornamelijk bezig met monetair beleid. Daarnaast houdt de bank toezicht op het binnenlands betalingsverkeer.”
  Conslusie: De banken bepalen zelf welke banken ze in stand willen houden en wie niet. Het is een private sector! Het blijft natuurlijk een vreemd financierings fenomeen en het bizarre is dat dus de private sector verantwoordelijk is voor het monetair beleid. En tja, de bonussen zullen blijven totdat de klanten van de banken het niet meer accepteren, daar zal de overheid nooit op ingrijpen.

 • AT
  says:

  Beste Marc,
  Voor wat betreft de verhoging van de inflatie (bijdrukken van geld) zal dit in de VS meevallen. Dit omdat het huishoudboekje van de FED sinds de Vietnam oorlog niet is bijgewerkt (lees goud tegenover de hoeveelheid geld dat in omloop is gebracht). Het is sinds die dag onmogelijk voor outsiders om de verhouding (geld-goud) te toetsten.
   
  Met andere woorden het bijdrukken van geld in verhouding tot de inflatie is een zeepbel op zich. Maar ja zijn we anders gewend van de Amersikaanse overheid? Neen!

 • Marc Drees
  says:

  En naar nu blijkt krijgen (sommige) banken ook nog een douceurtje van de Amerikaanse belastingdienst, de IRS. Zo heeft Citigroup, de bank die gisteren aankondigde geld op te willen halen om zo de bailout terug te betalen, een belastingvoordeel van $ 38 miljard van de IRS gekregen.
   
  In een land waar ondertussen meer dan 130 kleinere banken failliet zijn gegaan, talloos meer bedrijven over de kop zijn geggaan en miljoenen mensen hun werk zijn kwijtgeraakt is het goed toeven bij een grootbank.