ShakeYourJob: rijke applicatie met gruwelijke registratie

Logo ShakeYourJob Verleden week was er de aankondiging dat Shake Your Job was gelanceerd. En vandaag ga ik als kritische, mobiele werkzoeker met behulp van deze iPhone applicatie op zoek naar mijn volgende baan.

Volgens initiatiefnemer Gordon Lokenberg zou de applicatie ondertussen ‘afzeikproof’ zijn. Dat is natuurlijk de kat een beetje op het spek binden, maar wie weet ga ik een positieve ervaring tegemoet!

Dit is het eerste wat ik zie na de openingspagina waar het logo beeldvullend wordt getoond:

ShakeYourJob | Registratie

Ik moet me registreren. Maar waarom? Ik weet nog niet eens wat ik bij ShakeYourJob kan doen; dus waarom zou ik mijn e-mail adres al weggeven? Vervelend, maar aangezien ik wanhopig op zoek ben naar een baan zet ik door.

Klik. Godverdegodver, een tweede scherm, met nog meer velden: naam, adres, telefoonnummer en motivatie? Wat is dit voor onzin? Ik haak af! Oh shit, nee, ik heb een baan nodig. Die hypotheek wordt tenslotte door niemand anders betaald.

Dus voer ik alles in om verder te kunnen. Een ding is zeker, dit gaat veel afhakers opleveren voor ShakeYourJob. Klik:

ShakeYourJob | Zoekscherm

Nog meer invoeren? En waarom staat daar een foute postcode? Gelukkig zie ik dat ik ook mijn iPhone mag schudden om banen te zoeken, wat ik dan ook prompt doe:

ShakeYourJob | Vacature overzicht

Goed… vacatures in heel Nederland. Dus waarom stond die postcode dan in het zoekscherm? Nou, die zoekfunctie op locatie doet het blijkbaar niet. Wat een begin en hoe kan Lokenberg nou denken dat deze applicatie ‘afzeikproof’ is? Een normale (?) werkzoeker met iPhone was allang afgehaakt.

Verder zie alleen vacatures van Deloitte. Het wachten lijkt op een branded ShakeYourJob applicatie voor dit bedrijf, en dat kan nooit lang meer duren… volgens mijn doorgaands welingelichte kringen.

Laat ik maar eens naar een vacture gaan kijken:

ShakeYourJob |  Vacature

Kijk, dat ziet er allemaal heel goed uit, al mis ik natuurlijk het aantal uren (0-0?) en een salarisindicatie.

Ook de bedrijfsinformatie is netjes. Verder kan ik contact opnemen, zowel via e-mail (waarbij ik niet zoals Nationale Vacaturebank uit de applicatie wordt gedonderd) als door te bellen (waarbij ik wel uit de applicatie wordt gedonderd, maar dat is ongetwijfeld een iPhone constraint).

ShakeYourJob | Bedrijfsinformatie

Ook kan ik de vacatures op een GoogleMaps kaartje bekijken. Leuke gimmick, maar weinig waardevol omdat ik bij inzoomen op de kaart niet de bijbehorende vacaturelijst zie reduceren. Daarnaast kan ik wel inzoomen, maar hoe zoom ik uit? Damn…

ShakeYourJob | GoogleMaps

En ik kan solliciteren, en dat is natuurlijk heel fraai. ShakeYourJob zou er goed aan doen om die uitgebreide registratie te verplaatsen naar het feitelijk sollicitatiemoment! Want voor de werkzoeker is dat pas het eerste moment dat je bereid bent gegevens in te voeren.

Daarnaast zou het wel heel prettig zijn als ik een link naar mijn LinkedIn pagina kan meesturen. Of een andere locatie waar een zakelijk digitaal profiel van mij te vinden is. En het lijkt me ook verdomde prettig voor een recruiter…

Overigens kan ik weliswaar solliciteren, maar ik heb geen foldertje waar mijn sollcitiaties in worden opgeslagen. Dat is extra vervelend omdat ik meerdere keren op dezelfde vacature kan solliciteren. Wat me toch niet de bedoeling lijkt.

Ik heb wel een profiel op ShakeYourJob, en daardoor zal ik nooit een baan vinden:

ShakeYourJob | Profielpagina


Conclusie
De applicatie is zeker niet afzeikproof. Met als belangrijkste tekortkomingen de volstrekt verkeerd geplaatste registratie en de niet-werkende zoekfunctie op locatie. Daarnaast zitten er een aantal onhandigheden en onvolkomendheden die de waarde van de applicatie duidelijk beperken.

Daar staat tegenover dat we hier de eerste mobiele applicatie hebben waar het complete proces van zoeken tot en met solliciteren kan worden uitgevoerd. En dat is voor de digitale nomade, toy for boy freak of gemiddelde Gen Y-er wel een interessant gegeven. Als ze tenminste op zoek zijn naar een baan…

Met andere woorden: de potentie is er maar aan de uitvoering schort het nog behoorlijk.

Geef een antwoord

6 Comments