Goldschmedings laatste jaar bij Randstad

Frits GoldschmedingVandaag houdt Randstad als eerste van de Nederlandse uitzenders zijn aandeelhoudersvergadering (ava). Aandeelhouders mogen daar beslissen over de beloning van de board en de herbenoeming van twee commissarissen. Dat laatste betreft de voormalig KLM-directeur Leo van Wijk en Giovanna Kampouri Monnas, de ex-vrouw van voormalig Numico-topman Jan Bennink.

Het belooft niet de meest spectaculaire ava te worden. Die komt volgend jaar, als de machtigste commissaris van Randstad zal aftreden. In 2011 loopt namelijk de derde en laatste termijn van oprichter, voormalig topman en grootaandeelhouder Frits Goldschmeding (76) af. Frits is aan zijn laatste Randstadjaar begonnen.

En wat zou Randstad zonder Goldschmeding zijn? Daarover heeft het bedrijf harde afspraken met zijn oprichter gemaakt.

Dat blijkt uit het Engelstalige jaarverslag van Randstad.

Na Goldschmedings pensionering
Goldschmeding bezit bijna 33% van de aandelen Randstad en heeft daarmee veel macht in het concern. Die oefent hij uit als vice-voorzitter van de raad van commissarissen: met een schuin oog kan Goldschmeding meekijken naar wat zijn directeuren zoal met ‘zijn’ bedrijf doen. Hij heeft dan ook het recht bedongen dat iemand namens zijn investerings-BV Randstad Beheer na zijn vertrek plaats mag nemen in de raad van commissarissen – onder de voorwaarde dat die persoon in het commissarissenprofiel past en dat de ava akkoord gaat.

Dit voorrecht blijft voortduren tot het moment waarop het belang van Randstad Beheer onder de 25% valt. Voordat het zo ver is, moet Goldschmeding wel een forse sloot aandelen verkopen. Het ligt meer voor de hand dat zijn nabestaanden dat zullen doen.

Na Goldschmedings dood
Want wat dan als Goldschmeding overlijdt? Zullen zijn erfgenamen dan blijven vasthouden aan hun belang? Wat als zij in één klap eenderde van de aandelen op de markt gooien? Dikke kans dat er dan onrust ontstaat, de koers daalt en wellicht kunnen concurrenten daarvan profiteren door zich in te kopen.

Ook voor dat scenario heeft Randstad afspraken vastliggen. Goldschmedings erfgenamen hebben de plicht om in de twaalf maanden na zijn overlijden hun aandelen Randstad vast te houden. In ruil daarvoor heeft Randstad de plicht gedurende dat jaar ‘geen wijziging te laten plaatshebben in de strategie’.

Mochten de erfgenamen (een deel van) hun miljarden willen cashen, dan hebben zij de plicht dat zes maanden van tevoren aan topman Ben Noteboom en consorten te laten weten. In de eerste vier maanden van die wachttermijn mogen Randstad en de erfgenamen kandidaten voor de overname van het belang voorstellen.

Maar daarna blijft de vraag: wat willen de erfgenamen van Goldschmeding met hun Randstad? En die vraag ligt nog helemaal open.

Geef een antwoord

2 Comments