Recruitment & SCRUM

Als Recruiter kom je nog eens ergens. Een bedrijf bezoeken is wel een heel mooi onderdeel van het vak. In de bijna 20 jaar dat ik nu actief ben in Recruitment, heb ik zeker 750 organisaties van binnen gezien. En bijna elke keer was er wel iets interessants te melden. Zoals laatst bij een nieuwe klant van ons. Men is qua ICT ontwikkeling helemaal into SCRUM. En nee, met rugby heeft dit heel weinig te maken…

Over het “nieuwe werken” wordt veel gezegd en geschreven. Zelf ben ik daar ook een groot voorstander van. Geef mensen de ruimte en de verantwoordelijkheid; het juiste talent betaalt dit dubbel en dwars terug. Bij Online Breedband heb ik van binnen gezien welk een positief effect dit heeft op hoogopgeleiden die hun vak goed verstaan. Bij hen past geen vertutteling maar juist alle vrijheid om optimaal te presteren. In dit zogenaamde nieuwe werken is ook SCRUM aan een flinke opmars bezig. In principe een software ontwikkel methode.
 
Over SCRUM werd voor het eerst gesproken in 1986 (publicatie Harvard Business Review). In dit onderzoek wordt beschreven dat projecten met kleine (cross-functional) teams historisch gezien het beste resultaat leveren. SCRUM werd uitgewerkt en sinds 1995 is deze methodiek geformaliseerd. Werken in kleine teams dus die de volgende voordelen geven:

  • Verhogen van de effectiviteit van het team
  • Het bewaken van de vooruitgang van het team
  • Het oplossen van blokkades
  • Het bewaken van de projectvoortgang
  • In kaart brengen en minimaliseren van de risico’s  

Als ICT recruiter merk ik dat dit motiverend werkt naar sollicitanten. Sommigen zijn het “uurtje-factuurtje” zat en willen wel wat meer ei kwijt in datgene waar men mee bezig is. Juist dat is een van de grote voordelen van SCRUM. Voordeel voor de werkgever is dat doorlooptijden van projecten korter worden omdat er veel meer gebeurt.  In een markt die kwalitief schaars is zul je het wel beschikbare talent juist iets extra’s moeten bieden. Om loonkosten dan niet de pan uit te laten rijzen kan de inhoud van het werk dan een behoorlijke positieve impuls geven. SCRUM helpt daar zeker bij.
 
Hopelijk gaan we in Recruitment ook veel SCRUM achtige teams zien. Klein van samenstelling maar met een duidelijk doel, het invullen van vacatures. Dit op gelijkwaardigheid met bijvoorbeel manager, recruiter, externe specialist en wellicht een eerder aangenomen kandidaat. Volledige procedures dan daadwerkelijk binnen een termijn van maximaal 4 weken afgerond, inclusief optimaal draagvlak en inzet bij alle partijen. Goede zaak toch?

Geef een reactie