De tweede recessie is gearriveerd

chest_open_empty Het feest is begonnen; de beurs is na een dag van stilte en rust nu serieus aan het dalen. De reden? Ehhh… het knoeiwerk van de Eurolanden in combinatie met het IMF bij de bailout van Griekenland.

De uitzenders (Randstad, USG People) krijgen op dit moment ferme klappen, waarbij USG het een stuk zwaarder te verduren heeft dan Randstad. Voor uitzenders die actief zijn in de PIIGS landen wordt het een lange en kille zomer…

Vandaag laat de markt zien dat het niet gelooft in de redding van Griekenland, zoals deze in het afgelopen weekend is voorgesteld door de Eurolanden en het IMF. De omvang van de bailout wordt als onvoldoende gezien en daarnaast is er nog nauwelijks enig geloof da Griekenland zonder faillissement uit de bodemloze put kan kruipen die ze de afgelopen jaren voor zichzelf heeft gegraven.

Maar de markt laat ook zien dat de PIIS landen (Portugal, Italie, Ierland en Spanje) als bijzonder onbetrouwbaar worden ingeschat. Waardoor deze landen steeds meer moeite krijgen om geld te lenen op de open markt. En dus binnenkort ook met de hoed in de hand in Brussel staan.

Maar als dat ook inderdaad gebeurt (en alles wijst hier op) dan is de EUR 110 miljard voor Griekenland (die eigenlijk EUR 150 miljard had moeten zijn) maar een peuleschil. Want in dit geval is er naar alle waarschijnlijkheid het tienvoudige nodig!

Voor eenieder die tot vandaag nog geloofde in een verder herstel van de economie is het de hoogste tijd om wakker te worden. En te beseffen dat al dat gereutel van media en overheid klinkklare nonsens waren. En we nu in een diepere recessie duiken dan degene waar we natuurlijk nog steeds in zaten.

Geef een antwoord

19 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Han:
  Vandaag komen de EU landen met een tweede bailout plan; tenminste, dat is de verwachting. Waar ongetwijfeld ook het heropenen van de swap lines van de FED onderdeel van zal uitmaken. Overigens heeft de VS in de IMF bijdrage voor de bailout van Griekenland (Greekman Brothers) al de nodige dollars zitten. Waar de gemiddelde Amerikaan nog helemaal niet van op de hoogte is…

 • Com4ting
  says:

  Ach ja, dames en heren, gaan we toch gewoon terug naar het einde van de 2e wereldoorlog? Terug naar af en u ontvangt geen 200 euro (eh sorry, gulden). Onze nieuwe schoenen krijgen we dan gewoon weer van het Leger de Heils of van de NSB- cloon. En daarna wachten we gewoon weer op de nieuwe Drees. Deja Vue….

 • Thomas Waldman
  says:

  Overigens pakt Randstad vandaag keurig +3,3% en USG +1,33%.
  Tot dusver de ferme klappen. Kunnen we nu focussen op de industrieën waar de recessie zich echt aan het ontwikkelen is: banken, valuta en export.

 • john
  says:

  Iedereen wist dat toen griekenland, italie en portugal in de Euro kwamen ze eigenlijk niet aan de eisen voldeden. De poltiek keek weg omdat ze wilden dat het een succes werd.

  Iedereen blijkt een visie of mening te hebben, maar niemand een verantwoordelijkheidsbesef.

  Maar hoe zit het nou eigenlijk met de relatie tussen VS en Griekenland.

  Volgens de Amerikaanse krant New York Times hebben Amerikaanse banken als Goldman Sachs en JP Morgan de Griekse overheid druk geholpen met het omzeilen van de regels. Zo zou Goldman Sachs in 2001 geregeld hebben dat Griekenland leningen kreeg van miljarden dollars, die vervolgens niet als leningen werden gepresenteerd maar als valutatransacties waardoor ze niet werden meegeteld als Griekse schuld.

  Nu nog maar eens een lekker bakje cynisme wegspoelen!!!!.. Of realisme…

 • Raoul | Payper
  says:

  @Dennis
  Je schetst een waarschijnlijke uitvlucht….het ‘laffe’ altenatief van de eurolanden waarbij schulden ‘afgestempeld’ worden. Verliezen worden genomen in Europa en Griekenland en deze laatste wordt beloond voor jarenlange belastingontduiking en (begrotings) wanbeleid. De euro blijft hangen op de door geschetste waarden en we doen alsof er niets is gebeurd.

  Echter wie durft de politieke verantwoordelijkheid te nemen voor deze beslissing en aiai, in diverse landen staan de verkiezingen voor de deur!

  Die bijna 5miljard van Jan Kees de Jager zijn we dus nu al kwijt, zie @marc.

  Misschien beter Griekenland in de drachme drukken en voorlopig geen duitse export naar Griekenland meer. Een kleinere EU.

 • Dennis
  says:

   
  De Duitse economie draait om export monsters zoals Airbus en Volkswagen. Er is echt niks beter voor deze bedrijven dan een lage euro. Dat wil zeggen een dollar/euro van 1,10 tot 1,30. Waarbij nog liever 1,10 dan 1,30.
  De Euro had de laatste tijd juist veel last van haar eigen succes. Andere landen met name Arabieren kochten massaal Euro’s.
  Onze economie is 1/15 deel van Duitsland. Dan snapt men wellicht hoe belangrijk de Euro koers is.

 • Dennis
  says:

  Je moet niet vergeten dat de Euro onnatuurlijk hoog stond en een koers van 1,15 en 1,30 juist een krachtig effect heeft op export georienteerde landen zoals Duitsland.
  En als het goed gaat met Duitsland, gaat het goed met ons.

 • Marc Drees
  says:

  En ik ben zo benieuwd naar de blik van de radeloze De Jager als hij in de Kamer zijn vrijgevigheid moet verantwoorden. En zou iemand hem vragen wat de plannen van de Nederlandse overheid zijn als er een volgende Euroland niet langer op de vrije markt geld kan lenen?

 • Raoul | Payper
  says:

  @Peter
  Ik heb een prima instelling, sta ’s ochtends om 7uur op, geef vrouw en kinder te eten en ga braaf aan het werk. Aan het eind van de dag moet ik (de man met de prima instelling) constateren dat de € nog maar 1.29 doet terwijl ik met 1.32 vanochtend de deur uitging.

  Ook de AEX , de uitzenders en vanavond de Nasdaq en Dow zijn flink uitgegleden. Het is wederom erg onrustig op de financiële markt en er is nauwelijks vertrouwen dat genomen maatregelen afdoende zijn om de onrust te beteugelen. Noem het realisme i.p.v negativisme! Randstad zal door alle onrust (psychologie van de markt) voor de 3e keer in 10 jaar de €10 aan tippen (buy advies voor Thomas). De vraag en volgende onzekerheid is; wanneer dan?

  Onder de ‘gespeelde’ europese saamhorigheid gaat veel onderling wantrouwen en politieke onmacht schuil. De problemen cq. schulden zijn te groot. Men houdt elkaar angstvallig in de gaten en verstijft bij het minste geringste. Het is net een stoelendans; de carousel draait en zolang de muziek speelt, is er niets aan de hand. Wanneer de muziek stopt moet je als de donder links of rechts een stoel zoeken. God voor ons allen en ieder voor zich.

  Duitsland, in potentie de grootste verliezer (leningen en export) bij het ‘failliet” van Griekenland zit aan de knoppen en nadert onomkeerbaar het moment dat de muziek stil gezet moet worden. De rust moet terugkeren. Griekenland is de 1e die de carousel uitgedrukt gaat worden.

 • Faila
  says:

  Het is inderdaad niet handig om een roze bril op te zetten. Wat mijns inziens wel handig is, is om te bekijken hoe de crisis voor je kan werken. Specialisatie in de werving en selectiebranche wordt, of het nu een hoog of een laagconjunctuur betreft, steeds belangrijker. Het gaat niet meer om brede wervingskracht maar het gaat erom of je als bureau die specifiek moeilijk invulbare vacatures kunt invullen. Deze zijn er immers altijd. Kennis van een specifiek segment en van de kandidaten die in de markt zijn, is hierbij essentieel. Daarmee bied je toegevoegde waarde aan kandidaat en opdrachtgever, ook  in een laagconjunctuur.

 • Peter
  says:

  Marc Drees, je bent behoorlijk negatief de laatste tijd. Als alle uitzenders dezelfde instelling hadden dan waren ze al bij de kleinste crisis omgevallen.

 • Thomas Waldman
  says:

  Voor de duidelijkheid ik ontken niet dat er een recessie in het vat zit.
  Ik vind alleen de term “ferme klappen” wat sterk voor Randstad en USG. De deuk voor Randstad loopt namelijk netjes in lijn met de totale AEX en USG pakt <1% meer verlies dan de AMX.
  Oftewel, er is niets aan de hand met beide partijen ten opzichte van de markt. Ze doen het net zo slecht als het umveld.
  Met name Randstad kiest met haar nieuwe op uitzenden gespitste strategie voor een bedrijfsvoering die net als in vorige recessies keurig mee kan schalen met een plus of een min in uitzenduren. Navenant daar aan zal de beurswaarde sterk meebewegen. Als er echter één branche is die groot is geworden met meeveren met conjuctuurverschillen is het de uitzendbranche wel. Met de twee koplopers voorop.
  Ik ga straks lekker anticyclisch aankopen!

 • Marc Drees
  says:

  @Thomas:
  Hetere vuren? Ik waardeer je optimisme, maar ik ben bijzonder benieuwd welke hetere vuren dit zijn geweest. Want wat er op dit moment op ons afkomt is in onze tijd en tijdens het bestaan van Randstad nog nooit voorgekomen.
  Een roze bril is geinig, maar zo af en toe even afzetten om het echte kleurenpalet te bewonderen kan geen kwaad.

 • Thomas Waldman
  says:

  Randstad heeft vorig voorjaar ruim onder de 10 euro per aandeel geraakt,  en heeft nu, koud een jaar later alweer een top van >41 euro per aandeel geraakt.  De daling van een euro vandaag is dus aanzienlijk maar Randstad heeft (net als USG, dat een vergelijkbaar koersverloop kent) voor veel hetere vuren gestaan.