Vacaturevolume op bodemniveau?

Dit is niet het profiel van een col in de Giro d’Italia, hoewel het zomaar zou kunnen. Nee, onderstaande grafiek geeft de ontwikkeling van het volume aan nieuwe vacatures weer. Van 2008 tot en met vorige week, op basis van het voortschrijdend jaarvolume (om seizoensinvloeden te elimineren):

Voortschrijdend jaarvolume aan nieuwe vacatures ten opzichte van 2008 (=100%) Voortschrijdend jaarvolume aan nieuwe vacatures ten opzichte van 2008 (=100%)

Het lijkt er zo langzamerhand op dat we op een bodem zijn aanbeland; maar dan wel met een vacaturevolume dat bijna 25% is ingezakt in vergelijking met het startpunt (oftewel het volume aan nieuwe vacatures over heel 2008).

Met een stagnerend economisch herstel als gevolg van een snel groeiende monetaire crisis zal het herstel tot het niveau van 2008 naar alle waarschijnlijkheid zeer lang kunnen gaan duren. Het zou me zo langzamerhand niets verbazen als we tot en met 2011 onder de 80% blijven hangen.

Gelukkig dat we als gevolg van de demografische ontwikkelingen in de komende jaren een (zeer lichte) krimp van de arbeidsmarkt zullen zien. Dat voorkomt in ieder geval een sterk stijgende werkloosheid. Tenzij de arbeidsparticipatie ineens omhoog gaat natuurlijk. Maar met een ruime arbeidsmarkt lijkt me dat niet al te waarschijnlijk.

Geef een reactie

15 Comments
 • hmesters
  says:

  @Simon
  Briljant. Het is de dialektiek die ons allen wijzer maakt. Ik heb gehoord dat er geen alcohol wordt geschonken in de valeriuskliniek. Ik heb gekozen voor een bank instead.
  Hier beneden de link voor de investment outlook van Bill Gross van Pimco, een van de top obligatie beleggers wereldwijd.  Het plaatje spreekt voor zich. De text ook. I rest my case.
  ttp://www.pimco.com/LeftNav/Featured+Market+Commentary/IO/2010/February+2010+Gross+Ring+of+Fire.htm

 • Michiel Cobben
  says:

  Heren,
  Ik heb de grafiek van Marc in paint gezet, de laatste drie millimeter opgeblazen, met een stippellijntje verlengd en voila: mijn bonus zit geramd dit jaar, het was een ouderwets mooi plaatje!

 • Simon Hartevelt
  says:

  @hmesters
  Laat ik voorop stellen dat mensen die normaliter zo ongenuanceerd negatief zijn in de valeriuskliniek thuishoren, omdat ze worden gezien als potentiele zelfmoordenaars. Mocht het Marc en jou gebeuren, dan beloof ik dat ik de mensen met de dwangbuis zal proberen te overtuigen dat dit geen psychose is, maar gewoon het standaard-gedrag van een stelletje recruitment bloggers….
  Maar respect voor de term “klooien met assen” en de uitleg erbij. Ik wist dat niet, maar neem nu dus aan dat het niet alleen door Marc wordt gedaan. En ik zal opletten de volgende keren dat ik een grafiek zie, of de assen wel representatief zijn voor de waarheid, of dat iemand uit alle macht aan het proberen is een (in dit geval) negatief beeld te laten ontstaan. Cq. negatiever dan nodig. Natuurlijk gaat het aantal nieuwe jobs omlaag. We zitten in de nasleep van een recessie. Natuurlijk zouden we graag hebben dat het weer de andere kant uit gaat, maar laten we nou ook oppassen voor overdrijving. Zuur plassen is één ding, maar Accuzuur is ook schadelijk voor de eigenaar van de urineleiders.

 • hmesters
  says:

  @mac @Simon
  Mijn favoriete  boek is ‘Lies, damn lies and statistics’ . Vooral handig in vermogensbeheer als je weer eens aan klanten moet uitleggen waarom het beleggingsresultaat weer eens achterblijft.  Klooien met assen is een belangrijke skill voor een vermogensbeheerder. Let’s face it guys: we zijn nog nooit zo dicht bij de ‘grosse Kladderadatsch’ geweest, Marx’s omschrijving van de ineenstorting van het kapitalistisch systeem. Niet slecht, heeft het kapitalisme toch nog 20 jaar stand gehouden sinds de val van de muur. Kijken wie er nog over bonussen begint later dit jaar:)

 • Marc Drees
  says:

  @Simon:
  Mijn focus ligt op online recruitment omdat ik denk daar enig aanvullend inzicht te verschaffen. Waarbij financieel-economische ontwikkelingen een cruciale rol spelen in de gezondheid van dat online recruitment wereldje. Slachtoffers van (natuur)rampen vallen daarbuiten, simpelweg omdat ik daar weinig zinnigs over zou kunnen zeggen door het ontbreken van enige kennis van zaken.

 • Simon Hartevelt
  says:

  @Marc
  Ik begrijp je standpunt volkomen, maar….als je op diezelfde manier de tv over de hongerende, aan aids lijdende kindjes in afrika, tsunami-slachtoffers in india of verkrachtigsslachtoffers in darfur zou bekijken als jij voorstelt de realiteit van de economie te bezien, zouden we denk ik een prachtig semi tendentieus plaatje kunnen produceren van een tegen een lopend jaargemiddelde afgezet aantal zelfdodingen.
  Laten we dan de waarheid zien in álles, niet alleen het economisch klimmat. Wat voor de eerder genoemde bevolkingsgroepen tóch niet relevant is, omdat het een luxegoed is.

 • Marc Drees
  says:

  Han:
  De economie in de VS is nog altijd niet in autonome groeimodus. De enige ‘groei’ is hetzij het gevolg van overheidsstimuli (die allemaal op hun einde lopen) danwel de volstrekt fictieve winsten die de financiele instellingen laten zien. Met het uitblijven van werkelijke groei is er ook voor de gemiddelde recruiter voorlopig nog heel weinig te halen. Schraalhans Keukenmeester zal nog geruime tijd heersen in de arbeidsmarkt.

 • Raoul | Payper
  says:

  Het amfitheater van toen is vervangen door de commerciële zenders van nu. Het (leed)vermaak blijft na al die jaren hetzelfde, al heet het geen toneel, wagenrennen en galdiatorgevechten meer. Net als toen wil het gepeupel simpelweg vermaakt worden want dan vergeet je je zorgen.  Zoveel beter dan je af te vragen (en te onderzoeken) waarom de europese monetaire unie niet functioneert en je koopkracht achteruit holt. Die gescoorde kiloknaller van gister drukt het probleem weer achter de gordijnen.

  Overigens ben ik (nog) niet onder de indruk van ‘de impact’ op onze economie en economische waarden. Het rellen en plunderen uit de romeinse tijd beperkt zich momenteel tot de straten van Athene. In geen enkel europees land is er een meerderheid te vinden voor de executie van Griekenland dan wel een van de andere PIIGS landen. Teleurstellend, want het terug zetten naar het tweede elftal maakt de spelers doorgaans beter. Nieuw talent staat te trappelen aan de poort en krijgt geen kans.

  Door de welvaart is het effect in Nederland uiteindelijk ‘verwaarloosbaar’;  maximaal 600.000 werklozen en een koopkrachtdaling van een paar procent doet ons niet meer schrikken. Jammer, want als je er met je neus goed in zit, zijn het rete interessante tijden.

 • hmesters
  says:

  @Marc @dennis
  Aangezien het voor een groot deel ook over demografie gaat, vond ik een interessante site van onze Amerikaanse vrienden die een verband leggen tussen de Dow Jones en demografische ontwikkelingen in de VS.
  http://meltdown2011.com/2008/10/23/warning-dog-days-of-the-dow/
  Recrutering komt pas weer op gang als de economie weer bloeit en de eerste signalen voor economische groei komen van de aandelenmarkten. De schulden problemen van de zwakkere broeders binnen de EU helpen ook niet echt met terugwinnen van vertrouwen bij beleggers. Mijn view: door de sterke behoefte aan kapitaal van de PIIGSUK landen zal de lange rente oplopen zodat we dat ook gezien hebben bij de koste die gemoeid waren in zake  de eenwording van Duitsland in de negentiger jaren. Lock in de hypotheekrente!!

 • Marc Drees
  says:

  @Simon:
  Hoewel de meningen hierover ongetwijfeld in een andere richting zullen wijzen beschouw ik mezelf als een buitengewoon positief ingesteld mens. Ik zie meestal de mogelijkheden. Maar of het negeren van de realiteit een beter wereldbeeld oplevert meen ik te mogen betwijfelen.
   
  Ik heb de stellige indruk dat we op dit moment op een breuklijn leven als het om onze economie en economische waarden gaat. En dat heeft natuurlijk een immens effect op de arbeidsmarkt (om nog maar te zwijgen van onze individuele financiele positie). Het proberen te ontrafelen van dit soort ontwikkelingen scherpt een wereldbeeld maar kan het nimmer vertekenen. Er kan natuurlijk wel een zeker cynisme optreden, en daar ben ik zonder meer schuldig aan.
   
  Ik vind het onbegrijpelijk hoe de meeste mensen ervoor kiezen in The Matrix te vertoeven. Als ze al nieuws tot zich nemen is dat in alle gevallen op face value. Geen enkel kritisch vermogen en een blind vertrouwen in media die zelden voldoende kennis hebben om zinvol en correct inzicht te geven in de onderwerpen waarover zij verslag doen. De lamme leidt de blinde…
   
  Misschien is het rustgevender en prettiger om je onder te dompelen in de TV-diarree als X-Factor of andere brood en spelen programma’s. Maar daar word ik juist zeer droevig van. Dan probeer ik liever iets meer te begrijpen van de wereld om ons heen.

 • Simon Hartevelt
  says:

  @Marc
  Ach, je weet wie het zegt he…die ouwe Simon. Pas wel een beetje op dat je niet heel sjagrijnig wordt van al die immens kelderende grafieken. Ik kan me zo voorstellen dat als je dit de hele dag doet (of een groot gedeelte ervan) je wereldbeeld op een nare manier vertekent….en ik gun je natuurlijk het allerbeste 🙂

 • Marc Drees
  says:

  @Simon:
  Au! Dat doet pijn! Allereerst de vergelijking met oude media en dan ook nog eens met de Telegraaf. Da’s twee keer onder de gordel. Het zal een tijd duren voor ik hiervan hersteld ben.
   
  Als ik de grafiek zonder schaal zou presenteren zou het een vertekend beeld opleveren. Dat doe ik niet. En als je de grafiek van 0% – 100% laat zien is de impact van de crisis een stuk minder duidelijk; tenzij je een econometrist bent. Als dat een Telegraaf tactiek is, so be it. Maar op deze manier wordt enerzijds de impact van de financiele crisis op het vacaturevolume zeer duidelijk en tegelijkertijd krijg je een duidelijk beeld van het verloop van dat vacaturevolume. Dat verloop is volstrekt onzichtbaar bij een grafiek vanaf 0%.

 • Simon Hartevelt
  says:

  Het is ook een tsjunami (of lijkt het) omdat marc ervoor kiest om alleen de top 30 procent van de grid te laten zien. oefen je in het tendentieus gebruik van afbeeldingen? deze is relatief goed gelukt. je moet namelijk nogal opletten om te zien dat marc het topje van de ijsberg presenteert als de gehele grafiek 🙂 Zet het grafiekje nog es neer, maar dan over de volle 100 procent. dan zal je zien dat het wel meevalt qua hoe het eruit ziet. volgens mij is het best een eer om de titel “de telegraaf van online recruitment” te krijgen. van mij mag je m zo hebben 🙂

 • Dennis
  says:

   
  Samengevat: het is alle hens aan dek. En dat zou je aan de hand van de huidige cijfers absoluut niet zeggen.
  Daarom is het ook een tsunami.
   

 • Dennis
  says:

   
  Juist vanwege Nederlands ietwat unieke pensioenstelstel, denk ik dat het wel meevalt. De generatie van 1945-1950 gaat nu met pensioen en dat zijn er nogal wat. Die verlaten relatief goed betaalde banen. Dit gaat zeker niet ten koste van hun: als het goed is ontvangen zij een redelijk pensioen + AOW. Dit stroomt weer terug in de maatschappij door consumptie. Ondanks de verliezen op de beurs hebben de pensioenmaatschappijen nog behoorlijke reserves dus tenzij het hele Westerse stelsel inklapt, komt dat wel goed.
  De arbeidsparticipatie ligt reeds op 65% dacht ik. Zoals men van Nederland mag verwachten hebben wij reeds een hoog percentage vrouwen aan het werk. Daar valt weinig te halen want een arbeidsparticipatie van 75% is volgens mij maximaal (dus 75% van elke man en vrouw tussen 15 en 65 jaar). Denk maar niet dat er opeens een hele groep vrouwen opstaat die zomaar beschikbaar is.
  Pessimisten kunnen hooguit argumenteren dat
  1) Een grijze golf wordt opgelost door automatisering en verhoging van de productiviteit. Ik geloof daar vrij weinig van. Ik denk zelfs dat Nederland weer meer zelf zal gaan produceren (o.a. zoals we nu zien met de Euro) en dat zal eerder de vraag naar arbeid opdrijven. Een investering in productiviteit kost sowieso jaren om aan te slaan. Als een hogere productiviteit haalbaar was, hadden een hoop bedrijven het volgens mij al gedaan.
  2) Er ontstaat een “mismatch” tussen vraag en aanbod. Veel van de jongeren en 30-ers die beschikbaar zijn bezitten niet dezelfde competenties en ervaring als de 65-ers die de markt verlaten. Nou, dat is volgens mij wel een reeel probleem. Maar juist daarom is het volgens mij belangrijk dat met name grote bedrijven bij zichzelf te rade gaan, of zij wel genoeg doen aan interne opleiding. Veel bedrijven “freeriden” volgens mij op gesubsidieerd onderwijs.
  Bedrijven zullen de komende 5 jaar steeds vaker arrogant vragen om mensen met 10 en soms 15 jaar ervaring. En steeds vaker zullen zij nul op het rekest krijgen. Want die ervaring is er domweg niet. Bedrijven moeten bereidt zijn minder ervaren mensen op te nemen en die op te leiden. Sommige bedrijven mikken nu al op pas afgestudeerden, maar binnen 5 jaar is die vijver ook compleet opgedroogd denk ik.
  Dus bedrijven moeten zich veel meer richten op mensen met potentie die men kan opleiden en waarbij leeftijd een mindere rol speelt als het potentieel.
  Last but not least: ik denk dat vrij weinig mensen snappen wat voor tsunami van vergrijzing er speelt. Tussen 2005-2010 gingen er juist relatief weinig mensen met pensioen. Tussen 2010-2015 gaan er relatief veel mensen met pensioen. Of men het nu wil of niet, uiterlijk 2014 ligt de werkloosheid op 2008-nivo. En daar blijft het. Dat weet ik haast wel zeker. Al blijft de economie de gehele weg op 0% groei (en dat betwijfel ik zeer) dan nog is de demografie verpletterend.