USG People boekt zeer mager resultaat in Q2

image De cijfers van USG People over het 2e kwartaal van 2010 zijn voorbeurs gepresenteerd en het zal bepaald geen feest zijn daar in Almere… De omzet voor het kwartaal kwam uit op EUR 747 miljoen, slechts 3% hoger dan in dezelfde periode van 2009. Daarmee blijft USG achter bij het herstel dat zich in de uitzendmarkt aftekent en maakt het buy advies van ING nog onbegrijpelijker.

Maar goed, terug naar de resultaten van USG People. En dan vooral de resultaten in Nederland. Want die zijn aanzienlijk slechter dan op basis van de 4-wekelijkse rapportages van de ABU mocht worden verwacht. USG People heeft blijkbaar minder dan haar grote concurrenten geprofiteerd van het herstel. En dat is ronduit zorgwekkend te noemen.

Het tweede kwartaal van 2009 liet in Nederland de volledige ineenstorting van de uitzendmarkt zien; het volume aan uitzenduren daalde in die periode zo’n 26% ten opzichte van de overeenkomstige periode in 2008. Daarentegen liet het 2e kwartaal van 2010 een gemiddelde groei van 8% zien ten opzichte van het tweede kwartaal van 2009. Dankzij de ABU hebben we een beeld hoe de grote uitzenders het hebben gedaan. Dat is inclusief de resultaten (in uitzenduren) van USG People.

Maar dit is wat USG People aan omzet over het 2e kwartaal van 2010 rapporteert:

image

Holy shit! Of ze hebben hun uitzendkrachten weggegeven voor bodemtarieven, of USG People presteert ver beneden het marktgemiddelde. In plaats van 8% groei ten opzichte van 2009 laat USG People een daling van 10% zien. Dat is uitermate slecht. En zelfs als je uitsluitend naar de general staffing omzet kijkt is het verhaal nog altijd ronduit dramatisch.

Rob Zandbergen, de kersverse CEO van USG People, had desondanks de nodige positieve piepgeluidjes:

Revenue in the Netherlands improved slightly compared to the previous quarter and indications from the field were increasingly positive. We are confident that the recovery in the Netherlands will also be more visible in the results in the third quarter.

Assuming further improvement in our markets, we are now excellently positioned to profit optimally from the market recovery.

Het zal wel, maar volgens mij bestaan er dan een paar andere uitzendorganisaties die aanzienlijk beter zijn gepositioneerd om te optimaal te profiteren van het marktherstel. Ik ben nu wel heel erg benieuwd naar de resultaten van Randstad over het 2e kwartaal van dit jaar. Als Randstad wel marktconform is gegroeid in Nederland heeft USG People een gigantisch probleem. Maar voor deze cijfers moeten we helaas wachten tot 29 juli…

Ter vergelijking ook nog even de omzetontwikkeling van USG People  ten opzichte van Manpower; de eerste partij die met de cijfers over het 2e kwartaal kwam:

Omzetontwikkeling Manpower (rood) en USG People  op basis van voorstschrijdend jaarvolume (2005 = 100%) 

Omzetontwikkeling Manpower (rood) en USG People  op basis van voorstschrijdend jaarvolume (2005 = 100%)

De daling van Manpower is sneller en dieper geweest dan bij USG; maar het herstel is ook aanzienlijk sneller en krachtiger. Maar wie weet laat USG People voor het volgende kwartaal we een sprong van bijna 10% zien. We wachten rustig af.

Geef een reactie

2 Comments