Werkloosheid stijgt naar 9,6%

flag_usa Het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics (BLS) kwam vandaag met haar werkloosheidscijfers over de maand augustus. En de werkloosheid is gestegen van 9,5% naar 9,6%. Op dit slechte nieuws zijn de beurzen in Europa en Amerika als idioten gestegen…

De reden voor deze stijging? Het slechte nieuws was minder slechter dan gevreesd… Hoewel ook dat nog maar zeer de vraag is aangezien de cijfers van de BLS zoals altijd het fameuze Birth/Death model kent. En dit model doet een aanname over het volume aan nieuwe/verdwenen banen. Voor augustus is die aanname op 115.000 nieuwe banen uitgekomen. Dit zijn dus geen echte banen…

En daar ligt precies het probleem. Want waar volgens de consensus op een verlies van rond de 105.000 banen uitkwam gaf de BLS een verlies van ‘slechts’ 54.000 banen. Dit resultaat was volgens de beurzen dus reden om te rallyen. Want collectief wordt de double dip ten grave gedragen. Tenslotte was ook de ISM index van woensdag veel positiever dan verwacht.

Maar wacht even… vergeet iedereen dan dat de BLS met haar maandelijkse fudge factor (het Birth/Death model) de kluit volledig kan belazeren? En dat een model (denk aan onze eigen CPB) ook faliekant ernaast kan zitten. Ja, dat vergeet iedereen. Want dat later kan (en zal) blijken dat die fictieve groei van 115.000 nieuwe banen misschien volledig gebakken lucht was geweest is van later zorg. Nu gaan we gewoon lemmingsgewijs verder richting de afgrond. Wat overigens zelfs lemmingen niet doen, maar dat terzijde.

Zonder het volstrekt onbetrouwbare Birth/Death model was in de maand augustus een daling van bijna 170.000 banen gerealiseerd; waarvan overigens het merendeel (114.000) tijdelijke banen in het kader van de 10-jarige volkstelling waren. Maar er blijft dan altijd nog een krimp van 55.000 banen in de private sector over. Hoe dat kan worden gerelateerd aan het uitblijven van een double dip is voor mij een volstrekt raadsel.

Geef een antwoord