VS: werkloosheid september is onbekend…

Amerikaanse vlag Vrijdag kwam het Bureau of Labor Statistics (BLS) met het werkloosheidscijfer over september 2010. En het cijfer was ronduit slecht, maar daar had iedereen al rekening mee gehouden. Tegelijkertijd kwam echter een veel belangrijker cijfer naar buiten; een eerste revisie van het werkloosheidscijfer tot en met maart 2010. En wat blijkt:

The preliminary estimate of the benchmark revision indicates a downward adjustment to March 2010 total nonfarm employment of 366,000 (-0.3 percent).

De reden voor deze misser is naar alle waarschijnlijkheid nog altijd de birth/death correctiefactor. Deze factor werd namelijk bij een eerdere correctie van de werkloosheid tot en met maart 2009 (met maar liefst 902.000 banen..) door de overheid als reden opgegeven:

The department blamed its 902,000 miss on faulty estimates of how many companies were created or destroyed, and it has not yet made any changes to the so-called birth-death model that produces this projection.

Inderdaad, de correctiefactor die volgens de overheid deze te positieve voorstelling van de werkloosheid had veroorzaakt is niet bijgesteld naar aanleiding van de gigantische misser in 2009. Bizar. Waarmee de maandelijkse werkloosheidscijfers dus nog altijd niet betrouwbaar zijn maar je een jaar moet wachten voordat ze dat wel zijn…

Maar het wordt nog erger. Want op basis van deze eerste correctie stelt John Williams (abonnement vereist) het volgende:

Announced along with today’s payroll release was an early estimate for the 2010 benchmark revision, which indicated the not-seasonally-adjusted March 2010 payrolls were overstated by 366,000.  As the data are re-worked for that estimate, changes will be carried back to the prior revision as of March 2009, as well as carried forward to present reporting.  Such suggests that the overstatement of the level of payrolls as of September 2010 reporting is about 550,000 jobs

Dit zou betekenen dat de werkloosheid in de VS niet op 9,6% staat maar op of boven de 10%.

Meer en meer parttime werk
Maar daar houdt de ellende niet op. Want in september 2010 is een ander akelig effect waar te nemen: het aantal werknemers dat fulltime wil werken maar om economische redenen parttime moeten werken. Met andere woorden, werknemers die uren hebben ingeleverd. Dat aantal is ten opzichte van augustus 2010 gegroeid met maar liefst 612.000… Waarmee de bredere werkloosheid in de VS van 16,7% naar 17,1% is doorgeschoten.

De Amerikaanse werkgever lijkt op dit moment dus bezig om uren te schaven. Op zich niet vreemd, aangezien de meest waardevolle werknemers natuurlijk behouden zijn in eerdere ontslaggolven. En die werknemers wil je graag behouden, ook als er onvoldoende werk is. Voor zolang als mogelijk, wel te verstaan…

De recessie is voorbij?
De huidige crisis in de VS is met afstand de meest rampzalige voor de Amerikaanse werknemer; zoals ook deze angstaanjagende grafiek laat zien:

chart of the day, jobs chart, october 2010

En dat terwijl de recessie volgens de Amerikaanse overheid in juni/juli 2009 is geeindigd. Ja, daar ziet het inderdaad naar uit… Alleen zal 1 op de 5 Amerikaanse werknemers dit heel anders zien.

Maar al het slechte nieuws zorgt er niet voor dat de Amerikaanse beurzen in een vrije val zijn geraakt. Integendeel. De beurs blijft maar stijgen; de Dow Jones is gisteren zelfs door de grens van 11.000 gebroken. De reden voor al dit onwaarachtige feestgedruis? Omdat beleggers er nu vrijwel zeker van zijn dat de FED weer eindeloos geld gaat bijdrukken. Er wordt al gesproken over meer dan 2.000 miljard dollar. Weimar, here we come…

Conclusie?
Er is geen conclusie te maken. Het is namelijk onduidelijk wat de huidige stand van de werkloosheid in Amerika is. De manipulatie van de overheid en de verschillende soorten werkloosheidscijfers maken het vrijwel onmogelijk. Voor de gemiddelde Amerikaan is het echter niet veel anders dan voor de gemiddelde Spanjaard. En daar staat de werkloosheid op meer dan 20%…

Geef een antwoord

1 Comment