De arbeidsmarkt per beroepsgroep 2008 – 2010

Grafiek Als in de loop van de tijd veel data heb verzameld over het aantal vacatures in Nederland kan je er ook hele leuke dingen mee doen. Zo heb ik eens gekeken naar de ontwikkeling van het volume aan unieke vacatures per beroepsgroep. Omdat er nogal wat beroepsgroepen zijn heb ik mijn onderzoekje beperkt tot die beroepsgroepen een forst aantal vacatures hebben (meer dan 500 unieke vacatures per week).

Van die resterende beroepsgroepen heb ik vervolgens gekeken hoe het volume aan vacatures zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Daarbij heb ik het totale vacaturevolume over heel 2008 als vertrekpunt genomen (0%) en daarna op basis van een voorschrijdend 52-weeksgemiddelde (elimineert seizoensinvloeden) gekeken hoe het vacaturevolume per beroepsgroep zich tot en met afgelopen weekheeft ontwikkeld.

En dan krijg je een heel fraai plaatje:

image

 

Hoewel, zo fraai is dit plaatje nou ook weer niet. Met uitzondering overigens van de zorgsector; want daar is geen sprake van enige crisis. Het vacaturevolume in deze sector is zelfs met zo’n 50%. Al die oudjes waarvoor moet worden gezorgd, resulteert in booming business binnen de zorgsector!

Maar daarmee is het wel zo’n beetje over met de vrolijkheid; hoewel er natuurlijk wel een aantal beroepsgroepen zijn die sinds enige tijd weer een opgaande lijn vertonen. Desondanks is geen van deze beroepsgroepen nog het vertrekpunt van 2008 uitgekomen. Alles zit nog altijd beneden die 0% lijn.

Overigens lijkt het er wel op dat Installatie, reparatie en onderhoud de tweede beroepsgroep gaat worden die de nullijn gaat doorbreken, mogelijk gevolgd door Productie en Inkoop en Magazijneheer. Verkoop en handel en Engineering vertonen weliswaar stijgende lijnen maar daar zit niet al teveel vaart in. Dus daar kan het nog wel geruime tijd duren voor er weer een pre-crisis niveau wordt bereikt.

En alle overige beroepsgroepen laten helaas nog altijd een dalende lijn zien. Waarbij de curve binnen Beleid en bestuur een zeer interessante is. Na een lichte daling volgt in eerste instantie een herstel tot en licht boven het niveau van 2008; tot het moment dat er door de overheid tot bezuinigingen besloten wordt. Vanaf daar is het een fors dalende lijn in negatief gebied geworden.

Natuurlijk is Administratie en klantenservice de beroepsgroep waar de grootste klappen vallen; deze beroepsgroep is qua aantal vacatures echt gedecimeerd. En daar lijkt voorlopig nog altijd geen eind aan te komen. Ook Informatie- en communicatietechnologie zwemt nog altijd in rood gebied rond zonder enig uitzicht op een verandering van de trend naar boven. Overigens heeft deze beroepsgroep sinds kort gezelschap gekregen van Recht, arbeid en maatschappij die aan een redelijke vrije val lijkt te zijn begonnen. En nauwelijks daarboven zijn de beroepen in de hoek van Verzekeringen en Financien nog alltijd niet aan een herstel begonnen.

Op een iets gezonder niveau is Communicatie, marketing en PR bezig om min of meer te flatlinen op zo’n 20% onder het volume van 2008. En dan is er ook nog de beroepsgroep Bouw en Delfstoffenwinning, waar het geleidelijk aan steeds slechter gaat als gevolg van aflopende bouwprojecten zonder dat hiervoor nieuwe in de plaats komen. Die lijn zal voorlopig nog wel naar beneden blijven gaan.

Al met al ziet het er voor de Nederlandse beroepsbevolking nog altijd niet erg gezond uit, tenzij je in de zorgsector werkt. Maar ja, daar is het salaris dan weer niet om over naar huis te schrijven…

Geef een antwoord