Onderwijsbezuinigingen: Kansen voor bedrijfsleven

kluis_leeg Het nieuwe kabinet heeft grootse bezuinigingsplannen voor het hoger onderwijs. Behalve dat het geld scheelt kent het nieuwe beleid weinig andere positieve uitwerkingen. De diverse studentenorganisaties zullen zich nog wel laten horen in december. De kans is echter groot dat men niet in staat zal zijn om het tij te keren. Met een kleine aanpassing op de huidige ideeën zal het beleid wel worden uitgevoerd.

Het nieuwe beleid moet eeuwig studeren naar het verleden verbannen. Iets waar de huidige ministers ook niet vies van waren. Alle maatregelen zijn er op gericht om de toekomstige hoger opgeleiden zo snel mogelijk door de studie heen te leiden. De belangrijkste maatregelen voor de toekomstige student zijn dan ook:

 • Geen studiefinanciering na bachelor
 • studenten dienen na vijfde studiejaar 3.000 euro meer studiegeld te betalen
 • geen OV-jaarkaart meer bij masteropleiding of bij uitloop van studie

Met deze plannen zal een student zich wel twee keer bedenken voordat hij te lang over zijn studie gaat doen. Het behalen van een master diploma wordt op deze manier sterk ontmoedigt. Dit omdat de student direct in zijn portemonnee wordt geraakt. Het nieuwe beleid zal echter ook zijn uitwerking hebben op het
bedrijfsleven.

De huidige starter is gemiddeld 26 jaar (Little, Brenda and Tang, Win-Yee (2008). Age differences in graduate employment across Europe. Higher Education Funding Coucil for England, Bristol, UK), deed hier en daar een commissie of bestuursfunctie, werkte er naast tijdens zijn studie, en is wellicht tijdens zijn studie nog in het buitenland geweest. Vanaf laten we zeggen 2012 gaat het bedrijfsleven kennis maken met de nieuwe starter: 22 jaar, alleen bijbaan tijdens voortgezet onderwijs of misschien horeca ervaring tijdens studie en geen extra curriculaire
activiteiten. Daarnaast zal een uitwisseling naar het buitenland (wat vaak voor studievertraging bezorgd) alleen voor de welgestelde student mogelijk zijn.

De bezuinigingen gaan dus vooral zorgen voor jonge toetreders op de arbeidsmarkt. Voor het bedrijfsleven komen hier grote kansen te liggen. Voor de huidige traineeships zal men nog niet klaar zijn. Een vervolgopleiding of andere inrichting van de traineeships zal nodig zijn om de jonge werknemers klaar te stomen voor “het echte werk”. Je zou kunnen spreken van een pre-traineeship.

Doordat de nieuwe generatie starters weinig tijd heeft gehad om zich op persoonlijk en professioneel vlak te ontwikkelen zullen bedrijven dit jong talent nog meer de ruimte moeten gaan geven voor deze ontwikkeling. Een oplossing voor de organisaties zou zijn om het talent op jonge leeftijd te gaan opleiden en ze voor de lange termijn proberen te binden door middel van “golden cage” constructies.

De toekomst: Een 36 urige werkweek (4x9uur) met 1 dag in de week een master opleiding gefinancierd door de organisatie? Mijn advies: zorg dat u vanaf 2012 uw plannen voor persoonlijke ontwikkelingtrajecten en vervolgopleidingen klaar hebt liggen. Laat dit net ten kosten gaan van het salaris, want daar zal de starter kien op
blijven. Want de generatie na de generatie Y zal altijd voorop blijven stellen:

What’s in it for me!

Hoe gaat uw organisatie dit aanpakken?

Dit gastblog is geschreven door Huub Zijlstra; initiatiefnemer van de website Kiesjewerkgever.nl dat zich richt op hoogopgeleide starters en young professionals

Geef een antwoord

1 Comment
 • jasper
  says:

  Geen studiefinanciering na bachelor
  studenten dienen na vijfde studiejaar 3.000 euro meer studiegeld te betalen
  geen OV-jaarkaart meer bij masteropleiding of bij uitloop van studie

  Oftewel een ieder die wel de potentie heeft maar niet de financiele middelen word uitgesloten van een universitaire studie!  Potentie gaat verloren, arbeidsmarkt word verpest, Economie gaat achter uit ! 

  Wederom een heerlijk rechtsbesluit om de economie te stimuleren.(voor de rijke dan)