Hoe ik mijn tweeps tot een minimum beperk

microfoon Ik ben buitengewoon selectief in het volgen van ‘tweeps’. Simpelweg omdat de gezamenlijke tweetdiarree van teveel tweeps je dreigt te bedelven. En dat is geen prettig idee. Dus hanteer ik een aantal simpele basisregels om het aantal te volgen mensen tot een minimum te beperken.

Allereerst moet de te volgen persoon natuurlijk een tweetaspect hebben dat hem of haar interessant maakt om te volgen. En dat is een bijzonder persoonlijke keuze waar ik dan ook niet dieper op in zal gaan. Maar eenmaal tot volger gemaakt zijn er voor mij een paar simpele regels die de keuze tot ontvolgen bijzonder makkelijk maken

En die regels zijn de volgende:

 • Overdadige tweetlozers. Mensen die elke dwarszittende scheet de wereld inslingeren zijn bij mij niet welkom. Zelfs als ze interessant of relevant (lijken te) zijn.
 • Quotestuffers. Ik heb het niet over high-frequency trading programma’s (HFT’s), die zijn nog veel erger. Maar in dit geval heb ik het over tweeps die tijdens een congres de ene soundbite na de andere de twitterwereld inslingeren. Hou je tweet en luister naar een spreker! Dat heet fatsoen. En als het goed is wordt je er ook nog wijzer van. En anders zit je bij het verkeerde congres!
 • Foursquare terroristen. Vreselijk! Donder op met je melding over behaalde badges of locaties waar je hebt ingechekt. Who fucking cares? Pies je egoboosters op je eigen stoep, maar niet op de mijne.
 • Paper.li brakers. In dezelfde categorie als Foursquare terroristen. Als je een blogger bent, en jouw artikelen worden met regelmaat opgenomen in de digitale krant van een of andere would-be superlocal uitgever die je toevallig volgt? Dagelijkse irritatie is het gevolg. Weg ermee!
 • Auto DM overtreders. Brrr… de allerergste variant. Je begint iemand te volgen en je krijgt direct een auto DM dat ze het zo fijn vinden dat je ze volgt. Rot op! Een auto DM is helemaal, helemaal niets. Onpersoonlijker kan je het niet maken. En dat in een persoonlijk medium als Twitter. Contradictio in terminis en reden voor ontslag op staande voet.

Natuurlijk moet ik tot mijn schande bekennen dat er tussen de enkele tientallen mensen die ik volg wel een aantal overtreders op deze regels zitten. Bijzonder vervelend, maar ik probeer ze dan ook met enige onregelmaat op hun bijzonder foute gedrag aan te spreken.

Een paar voorbeelden:

 • Kevin Wheeler en Mirjam Bink stuurden beiden een auto DM toen ik hen begon te volgen. Gruwelijk, en in beide gevallen zweefde mijn linker wijsvinger direct boven de unfollow knop. Maar ik heb het toch niet gedaan. Dom?
 • Marco van Hurne en Ruben Hoogervorst. Regelmatige overtreders van de #4sq regel. Brr… Maar ik kan het niet over mijn hart krijgen om ze te ontvolgen.
 • Roos van Vugt en Martijn Smit. Voorbeelden van overdadige tweetlozers. Schandalig veel onzin over #mammatweets en #pappatweets en andere volstrekt irrelevante informatie. Maar toch volg ik ze. Hoewel ik Martijn alleen volg omdat ik bang ben dat hij zichzelf iets aan zal doen als ik hem ontvolg.

Tot op heden heb ik alle paper.li poepers uit mijn lijstje van te volgende mensen gedonderd. Hetzelfde geldt voor quotestuffers, met uitzondering van bovenstaande figuren. Want jawel, Kevin, Mirjam en Roos maken zich hier ook schuldig aan.. Veelplegers zijn het. Schandalig!

Geef een antwoord

10 Comments
 • Arno Bouwens
  says:

  Is zie kansen voor een fantastische twitterfilter (een add-on voor alle twitter clients) waar een semantisch filter de BS-factor bepaalt en er dan voor kiest om jou de tweet wel of niet te serveren.
  Bestaat het al? Of wie ontwikkelt hem ‘as we speak’?
  Oh, Marc excuses voor quotestuffing maar moet van mn ‘baas’ met enige regelmaat live webcasts opleuken met tweets omdat mensen het geluid nog wel ns uitzetten bij een webcast :-s

 • Rob van Elburg
  says:

  Tweets die doorschakelen naar Facebook. Kunnen we daar ook mee ophouden? Ondertussen toch wel duidelijk dat mensen daar voor Fun, Family & Friends aanwezig zijn en helemaal niemand op een stroom van vacature tweets zitten te wachten?

 • koen roozen
  says:

  Hilarisch stuk. Ik vraag me ook wel eens af wat de twitter etiquette is en wat zinnig en onzinnig gebruik van twitter is.
  Maar met deze knipoog blog denk ik wel  dat deze – stuk voor stuk lieve mensen – allemaal nog meer volgers gaan krijgen en dus nog meer gaan tweeten. En ach, ik gun ze dat ook wel.
  Maar inderdaad m.n. de auto DM is killing – net zoals de vraag – Wat kan ik voor jou doen? Niets denk ik dan, ik volg je omdat ik nieuwsgierig ben niet omdat ik nu iets van je nodig heb.
  Wat ik zelf nog een heel irritante vind: een eindeloze aaneenschakeling van tig tweets over hetzelfde onderwerp vanuit één persoon.
  Maar ja, het is zo lekker gluren bij de buren dus we blijven maar lekker meedoen.