De bubble op haar piek? Twitter hedge fund…

Johan Bollen Het is officieel; sociaal media is in een bubble. Een gigantische bubble. Het was natuurlijk al aangekondigd door Bollen tijdens de #CSN11 conferentie, maar gisteren struikelde ik over een artikel met de volgende titel: Hedge Fund Bets $40 Million That Twitter Can Predict The Stock Market. Jawel, een of andere idioot gaat geld van anderen opfakkelen omdat wetenschappelijk onderzoek een verband heeft aangetoond tussen beursbewegingen en Twitter sentiment. De quants hebben de financiele crisis veroorzaakt, gaat een social quant de volgende crisis veroorzaaken?

Bollen is overigens een heel aardige man die bijzonder interessant onderzoek heeft gedaan naar het identificeren van sentiment in Twitter op basis van een zestal gemoedstoestanden. En daarbij dankzij een timeshift van enkele dagen een correlatie tussen sentiment en beurskoers heeft gevonden.

Oftewel, de (veranderende) gemoedstoestand van de crowd kan Bollen met een aantal dagen vertraging relateren aan de (veranderingen van de) beursindex (Dow Jones). Heel erg leuk. Maar is dit een wisdom of the crowds? Gokken op veranderingen van de beurskoers op basis van een algoritme is met grote regelmaat desastreus gebleken vanwege de zogenaamde black swan events. Onverwachte ontwikkelingen die ‘niemand’ kon zien aankomen. En waar grote sommen geld worden verloren (en, onvermijdelijk, gewonnen).

Maar gokken (want er is geen ander woord voor) op de richting van de beurskoers op basis van de collectieve Twitter gemoedstoestand is de meest vergaande bubble indicatie die je maar kan krijgen. De gekkigheid is tot een kookpunt gekomen. Met als hoofdgek een 28-jarige (!) hedge fund manager genaamd Paul Hawtin. Waar investeerders $ 40 miljoen speelgeld aan hebben gegeven om mee te gaan gokken.

Het is wachten op het barsten van de bubble. Of simpelweg een black swan event waardoor het hedge fund met een donderende klap terug op aarde komt. Wat altijd gebeurt omdat zwaarteracht niet te vermijden is. Tenzij de aarde stopt met draaien. Maar dan hebben we aanzienlijk grotere problemen…

Geef een antwoord

3 Comments