Wanneer valt de vierde domino en is het ‘game over’?

Euro Laten we eens een bijzonder simpele rekensom maken om te zien wat er zou kunnen gebeuren als een land (stel: Griekenland) niet langer aan haar financiele verplichtingen kan voldoen. Voor die rekensom gaan we er vanuit dat een grote Nederlandse bank (een zogenaamde ‘systeembank’) Grieks waardepapier heeft gekocht. Waarbij deze bank een leverage van 1 op 10 heeft (voor elke EUR 1 aan eigen vermogen heeft de bank EUR 9 aan vreemd vermogen).

Stel dat diezelfde bank voor een luttele EUR 10 miljard aan Grieks waardepapier heeft gekocht. En dat op een zonnige dag Griekenland (‘geheel onverwacht’) besluit dat ze niet langer aan haar verplichtingen kan voldoen. Waarbij Griekenland haar schuld zodanig ‘herstructureert’ dat houders van Grieks waardepapier voor 50% het schip ingaan. Wat gebeurt er dan met onze Nederlandse systeembank?

Nou, die EUR 10 miljard is plotseling nog slechts EUR 5 miljard waard. Maar omdat van die EUR 10 miljard er EUR 9 miljard niet van de bank zijn heeft de bank ineens geen EUR 1 miljard aan eigen vermogen meer. Dat is volledig verdampt. De bank is direct failliet als de uitleners hun EUR 9 miljard komen opeisen. Maar het is een ‘systeembank’, dus de bank mag niet failliet gaan. Tenminste, dat is de mening van de overheid. Dus wat doet diezelfde overheid? Die gaat minimaal EUR 4 miljard halen bij… jawel, bij de burgers. Ook wel bekend als de wandelende pinautomaat.

Is dit een onwaarschijnlijk scenario? Nou, niet echt. Het eerste Euroland dat via een bailout van ECB/IMF nog altijd ‘leeft’, is Griekenland. Maar het wordt met de dag onwaarschijnlijker dat Griekenland zelfs bij benadering aan de vereiste bezuiningen kan voldoen. Er zijn tegelijkertijd steeds meer signalen dat een herstructurering van de Griekse schuld aanstaande is. Waarbij houders van Grieks waardepapier (wat een vreemd woord in dit verband) rekening moeten houden met een afwaardering to wel 50% – 70%. Goedemorgen…

En ondertussen is Griekenland natuurlijk niet meer het enige dode Euroland. Ierland en Portugal zitten ondertussen ook in de hart/long machine van het ECB/IMF en zullen evenmin in staat zijn de vereiste bezuinigingen door te voeren zonder hun economie te vernietigen. En dan is er nog Spanje. Deze ondode natie laat te pas en te onpas horen dat een bailout echt niet nodig is. Waarbij het land dezelfde gebarsten plaat afspeelt die al eerder te horen was bij Griekenland, Ierland en Portugal. Spanje gaat echter onverbiddelijk in dezelfde richting als de andere PIIGS landen: de afgrond. Helaas is Spanje veel te groot voor een bailout door ECB/IMF.

En dan zijn er nog de Spaanse banken. Die zijn in een zo mogelijk nog slechtere conditie dan hun vaderland; hoewel datzelfde vaderland natuurlijk vooral in de problemen zit door het verstrekken van hulp aan die banken. In het geval van een Griekse herstructurering is het zeer waarschijnlijk dat de Spaanse banken meteen de handdoek in de ring moeten gooien op basis van hetzelfde rekensommetje als hiervoor de Nederlandse systeembank is gemaakt. Op de voet gevolgd door het land zelf. Er hoeft dus maar iets te gebeuren en Spanje is niet meer…

We staan aan een vooravond van ineenstortende landen en banken in Euroland. Waarbij de eens zo bejubelde Euro als een loodzware molensteen om de nek van de PIIGS landen hangt. En die molensteen zal ervoor zorgen dat niet alleen de ‘Club Med’ landen niet langer aan hun verplichtingen kunnen voldoen, maar dat ergens in dat proces ook de Euro aan haar einde komt. Een megalomaan project dat honderden miljarden heeft gekost en uiteindelijk helemaal niets heeft opgeleverd. Behalve slechte televisie met een maniakaal lachende Gerrit Zalm met een Euro in zijn hand. De gek. Die overigens op dit moment de scepter zwaait bij een Nederlandse systeembank. O jee…

Wat ik overigens niet begrijp is de volledige desinteresse van de Europese, en daarmee ook de Nederlandse, bevolking. Want welvaart en welzijn worden stelselmatig vernietigd door politici, overheidsdienaren en bankiers en de bevolking staat erbij en kijkt ernaar. Een psychotische knul die zichzelf en een aantal onschuldige omstanders van het leven berooft, is dagenlang prime time televisie in ons land. Ramptoerisme van de bovenste plank. Maar het collectief wurgen van 16 miljoen landgenoten gaat volledig aan eenieder voorbij. Zijn wij soms net als kikkkers die niet merken dat water geleidelijk aan steeds warmer wordt totdat we gekoookt zijn? Het lijkt er ernstig op…

Geef een reactie

8 Comments
 • Anoniempje
  says:

  Anno mei 2012, het word werkelijkheid we zitten wederom weer in een recessie en ons kabinet is gevallen, ook die van Griekenland waardoor dit artikel de goede richting op gaat. en i.d.d. het kapot maken van de landen in de EU GAAT LANGZAAM EN ZAL JAREN GAAN DUREN! LAAT JE DUS NIET FOPPEN!

 • Victor Burgers
  says:

  De stekker ERUIT, nu het nog kan. Stoppen met elke financiele bijdrage aan Brussel. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

  Onze eigenwaarde weer terug en ons zelfbestuur.

  Gulden weer herinvoeren (koers 2,5 hebben we ons wisselverlies terug)

  Grenscontroles weer invoeren zodat we weten wie er bij ons te gast is.

  Kijk maar eens op youtube naar de filmpjes van de Engelse Euroscepticus Nigel Farage, die elke keer Barosso, van Rompuy, Zarkosy en Merkel te kakken zet met ijzersterke waarheden, waar ze niet omheen kunnen

  STOP MET DE EUSSR

 • Hans van den Bergh
  says:

  Ons echte probleem is ons collectieve tékorte termijn geheugen. Ooit was er ‘veengeld’: veenarbeiders kregen betaald in een munteenheid, die alleen bij de winkels van de werkgever te besteden was, hierdoor kon de veenboer de factor arbeid heel goedkoop houden, want de arbeider was 100% afhankelijk van die werkgever. Dit noemen we nu nog steeds ‘uitbuiterij’, want iemand die dat vrij recent nog leek te doen met aspergepukkers uit oost-Europa, kreeg rechtzaak op rechtzaak te verduren. Terecht willen wij niet meer terug aar de tijd dat uitbuiterij een manier van ondernemen was…

  Een variant daarop is echter het bankwezen. Nog niet eens zo heel lang geleden kon je kiezen: je ontving je loon in een loonzakje of je kon het via een betaalrekening bij een bank laten verlopen.

  In den beginne beloonde die bank je zelfs met een beetje rentevergoeding op de betaalrekening. Immers, je stelde met z’n allen een enorm korte termijn werkkapitaal ter beschikking aan de banken. Inmiddels kun je fluiten naar de mogelijkheid van een loonzakje, uitsluitend via een bank kun je nog bij je geld. Je krijgt dan ook geen rentevergoeding meer op het ter beschikking stellen van je loon als korte termijn werkkapitaal, neen, je moet voor alles wat ze voor je doen doen ineens betalen: voor een pasje, een transactie, een kopie van je bankafschrift enzovoorts.

  De zaken zijn dus omgekeerd: banken zijn de moderne veenboeren geworden, een categorie ondernemers waar we vanuit historisch perspectief met afschuw over spreken als uitbuiters van arbeiders. 

  Maar nu dan het gehele europese, economische bestel afhangt van die moderne veenboeren, wordt er door de politiek verkondigt dat zij niet kapot mogen gaan, omdat ze ‘het systeem in stand houden’. Wat mij betreft, wordt het tijd dat er een collectief bewustzijn ontstaat dat banken (en de politiek) leven bij de gratie van de welwillende kapitaalverschaffer (en kiezer) en misschien moeten we weer wat vaker contant met elkaar afrekenen, wellicht zelfs weer meer gaan ruilhandelen?

  Of we laten de banken hun gang aan en de zaak dondert vanzelf wel om, overigens met hetzelfde resultaat. Ik zou haast een oproep doen: “Griekenland, stop met betalen!”

  Groet,
  Hans

 • han mesters
  says:

  Oh ja

  Wat vinden jullie van deze econoom:

  John Taylor, founder of the FX Concepts hedge fund and former vice president at Citibank, says the U.S. economic recovery has taken place thanks in large part to the Federal Reserve’s money printing campaign, known as quantitative easing, which ends in June.

  “Recovery has never really gotten off the ground. It’s all government stimulated,” Taylor tells CNBC. “We’ll be in a recession by the end of the year.”

  https://bit.ly/dLAYFM

  QE2: quantitative easing 2 (QE betekent ook Queen Elizabeth 2, een joekel van een schip)

 • Han mesters
  says:

  @ron
  Optimisme is diep geworteld in de mens, vooral bij beleggers. Ik ben net als Marc ook een Dr Doom, maar dan binnen een bank. Si vis pacem, para bellum. (als je vrede wilt, bereid je voor op de oorlog)
  De crisis van de club med is ook een crisis voor de banken, vooral Duitse banken. https://bit.ly/dY403G
  The luck of the Irish ran out.
  Wat mij betreft: wij hebben niks met Angelsaksische roofridders, onze toekomst ligt in Europa!

 • Ron
  says:

  Het is geen desinteresse maar gezond verstand. De economie draait weer op volle toeren. We staan weer in de file (goed teken), verdienen veel geld, de werkloosheid daalt, de krapte op de arbeidsmarkt neemt toe, er zit geen zzp-er meer op de bank, de aandelenbeurzen stijgen, enz enz. De enige 2 weblogs die dat nog niet zien zijn xandernieuws en deze. Niet erg hoor, een beetje afleiding en humoristisch leesvoer is na een week keihard werken meer dan welkom. Dus ga vooral door met het schetsen van die doemscenario’s, ik blijf je weblog maar al te graag lezen.

  • Marc Drees
   says:

   Keep on dreaming. Het is dus volstrekte ignorantie, niet verder kijken dan het mopsneusje lang is. Goed om te weten. Maar straks niet zeggen dat het volstrekt onverwacht fout is gegaan. Je hebt het gewoon willens en wetens genegeerd.