Stort de Amerikaanse arbeidsmarkt alweer in?

Amerikaanse vlag Enkele dagen geleden meldde ik al dat de uitzenders in de VS niet erg lekker lijken te gaan. De ASA uitzendindex stagneert en dat is geen goed teken voor de Amerikaanse arbeidsmarkt (en daarmee de Amerikaanse economie). Ook het ADP rapport over de maand april is bepaald niet positief, de groei van het aantal banen loopt sterk achter bij hetgeen ‘analisten’ hadden verwacht.

Vandaag kwam echter een nog veel negatiever bericht; het Bureau of Labor Statistics (BLS) rapporteerde een uitzonderlijk hoog aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering. Waarmee het ieder resterend positief sentiment over de ontwikkeling van de economie (met name als gevolg van het totaal irrelevante omleggen van Osama bin Laden) de beursvloer afblies.

Overigens is er volgens mij iets merkwaardigs aan de hand met de cijfers van het BLS. Het extreem hoge cijfer betreft de voor seizoensinvloeden gecorrigeerde eerste aanvragen. De trendlijn (52-weeks gemiddelde) op basis van de ruwe, niet voor seizoensinvloeden gecorrige cijfer (NSA) laat ligt lager en laat weliswaar een langzaam stagnerende daling zien, maar zeker (nog) geen stijging:

St. Louis FED: Eerste werkloosheidsaanvragen, 2008 – 2011

St. Louis FED: Eerste werkloosheidsaanvragen, 2008 – 2011

Aan de rechterzijde van de grafiek gebeurt het allemaal; de SA (seasonally adjusted) cijfers knallen omhoog, na kort onder de magische 400.000 grens te hebben gebivakkeerd. De vraag is echter welke correctiefactor de BLS gebruikt om de ruwe cijfers om te rekenen naar voor het seizoen gecorrigeerde cijfers. Want het is met name deze correctiefactor die ervoor lijkt zorg te dragen dat de cijfers van deze week zo slecht zijn. Niet perse de onderliggende data, hoewel deze ook zeker niet goed te noemen zijn.

Het enige wat opvalt als we de niet gecorrigeerde cijfers voor de eerste 18 weken van de afgelopen drie jaar vergelijken is dat de cijfers voor 2011 licht omhoog lijken te lopen. En dat is natuurlijk geen goed teken:

St. Louis Fed, initiele werkloosheidsaanvragen, geen seizoenscorrectie, eerste 18 weken van 2009 - 2011

St. Louis Fed, initiele werkloosheidsaanvragen, geen seizoenscorrectie, eerste 18 weken van 2009 – 2011

Zowel 2009 als 2010 laten een vooral neergaande lijn zien; 2011 lijkt een meer stijgende tendens te vertonen waarbij de lijn van vorige week zelfs die van 2010 kruist. Maar dat alles is veel te recent en daarmee nog lang geen trend. Dat kan pas over een aantal maanden zonder enige twijfel worden vastgesteld.

Een volstrekt tegengesteld signaal kwam overigens van Monster, die met haar Monster Employment Index een volstrekt tegengesteld beeld laat zien:

Procentuele ontwikkeling van de uitzendindex (ASA) en de MEI, 2009 - 2011

Procentuele ontwikkeling van de uitzendindex (ASA) en de MEI, 2009 – 2011

De MEI groeit tegen de klippen op, daar waar de American Staffing Association (ASA) index nauwelijks enige bewegin vertoont. Sinds januari 2011 is de Mei maar liefst 20% gestegen, de ASA uitzendindex is slechts 7% gegroeid. Dat is een gigantisch en vooral onverklaarbaar verschil, zeker in het licht van het tegenvallende ADP rapport en de bovenstaande, ronduit slechte resultaten.

Ondanks de enorme stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse overheid, die het land feitelijk op de rand van een publiek bankroet hebben gebracht is er geen enkele sprake van een herstel van de arbeidsmarkt. In tegendeel, er is op zijn best sprake van stagnatie, en op zijn slechtst sprake van een wederom krimpende vraag naar arbeidskrachten waardoor het aantal uitkeringsaanvragen weer stijgt.  Zoals ik al eerder heb gezegd: voor de zomer hebben we onze regenjas aan en zuidwester op. Want het wordt waarschijnlijk heel slecht weer…

Geef een antwoord

6 Comments
 • hmesters
  says:

  @Marc
  Deze studie zou ik ook willen hebben: komt pas in juli uit 

  Employment Stability in the U.S. Labor Market: Rhetoric versus Reality
  Most Americans believe that employment stability has declined in recent decades. Initial efforts to document this trend empirically, however, produced mixed results, and so research lost momentum. This review shows that evidence of declines in employment stability is stronger than originally portrayed and that therefore the field deserves renewed attention, particularly in light of the current recession. Research shows consistent declines in employment stability among private-sector male workers but more complex trends for female and public-sector workers. Future research should not only seek to better document these trends but go further by investigating their possible causes and broader consequences. Additionally, although changes have occurred, they do not match the strength of public perceptions. Further work is necessary, therefore, to understand this contradiction and the changing role of employment in American society.

  Volgens Kevin Wheeler vindt er momenteel in de VS een massale ‘ upscaling’ van werk plaats waarbij laaggeschoolden het afleggen tegen onder meer automatisering.

  • Marc Drees
   says:

   De ‘banengroei’ is beter te omschrijven als een verplaatsing van vaste banen naar tijdelijke banen tegen een lager salaris. Er is sprake van een kaalslag, ook onder functies voor hoger opgeleiden.
    
   Daarnaast heeft het Wal*Mart effect een grote invloed gehad op de outsourcing van allerhande maakindustrie naar lage-lonen landen. De Amerikaanse economie is steeds meer een service economie geworden en dat heeft automatisch invloed op de kennis- en opleidingseisen van werknemers. Laag opgeleid in de VS betekent vrijwel gegarandeerd werkloosheid, armoe en voedselbonnen. Of werken bij McDonalds, armoe en voedselbonnen (en de odd hamburger die je mee kan nemen).
    
   Het onderzoek van John Williams van Shadow Government Statistics laat schrijnend scherp zien hoe de werkloosheid in de VS zich daadwerkelijk heeft ontwikkeld in de laatste 10 jaar. Als we de Europese rekenwijze hanteren dan is de werkloosheid in de VS op dit moment meer dan 22%; hoger dan het Spaanse cijfer… En de langdurige werkloosheid in de VS is nog nooit zo hoog geweest.
    

 • hmesters
  says:

  @Marc
  Laten we even bij de les blijven: konm net uit New York en heb zeker 10 taxi chauffeurs gevraagd: zij hebben de indruk dat momentum van herstel afneemt.

  The Stalling Labor Market: Comng to Kill Us All…

  The Financial Times:

  US jobless claims at eight-month high. By Shannon Bond in New York: The US labour market is faltering again, with new unemployment claims rising last week to their highest level in eight months. First-time claims rose by 43,000 to 474,000, according to data released by the US labour department on Thursday, compared with 410,000 forecast by analysts. The wobble in jobless claims, on top of slower growth in services, raises the risk of a stall in the US recovery such as that which drove the Federal Reserve to a fresh $600bn programme of asset purchases last summer…. A number of one-off factors pushed up jobless claims, including a spring break holiday at New York schools, an emergency benefits programme in Oregon and shutdowns at car manufacturers after the Japanese earthquake.
  “The one good thing about the claims data was it was so far above perceived trend that it is clearly distorted and therefore of very limited value,” said Alan Ruskin, a strategist at Deutsche Bank…

  http://bit.ly/iJxPym

  • Marc Drees
   says:

   Die jobless claims zijn extreem als je kijkt naar de seizoensgecorrigeerde data, maar niet als je naar de ruwe cijfers of het 52-weeks gemiddelde op basis van die ruwe cijfers. Het zou me dan ook niets verbazen als we komende week een sterk meevallende weekly initial claims cijfer krijgen voorgeschoteld.
    
   De populaire argumenten (spring break, Oregon, Japan) slaan echt helemaal nergens op, de volumes zijn volstrekt ontoereikend om enige serieuze impact te hebben.
    
    

  • Marc Drees
   says:

   De banengroei versnelt niet, statistisch is de huidige situatie niet te onderscheiden van een nulgroei of krimp. Helaas weten we pas de werkelijke situatie in de loop van 2012. Dit is namelijk het moment waarop de Bureau of Labor Statistics de revisie van de cijfers publiceert. En ik durf er een doos wijn op te zetten dat die revisie zeer, zeer negatief uit gaat pakken. Maar daar stoort een markt zich allang niet meer aan; die kijkt uitsluitend naar de meest recente informatie en gelooft alles wat haar voorgeschoteld wordt.
    
   Waarbij ook nog eens uitsluitend de headline wordt ingenomen. Want in het cijfer van de banengroei zit een totaal aan 175.000 banen waarvan de BLS aanneemt dat deze zijn ontstaan. Dit is op basis van het zogenaamde Birth/death model; een zwarte doos die iedere maand een correctie uitspuugt. En de correctie van april was dus +175.000 nieuwe banen. Verder bevat het gigantische cijfer waarschijnlijk de inhuur van 60.000 part-timers bij McDonalds. Dat helpt zeker mee om een mooi banencijfer te halen, helaas helpt het nauwelijks mee om de sterk stijgende kosten van levensonderhoud in de VS te kunnen betalen. Maar dat is een ander verhaal.
    
   Voor een minder politiek gekleurd verhaal over de aan/afwezigheid van banengroei in de VS moet je niet bij de meanstream media zijn; bezoek eens Shadowstats. Dat helpt, alleen moet je dan wel eerst even gaan zitten.