Breaking news: vacatures in mei 2011

Bijzonder vrolijk Jawel, het is alweer 1 juni; aan het eind van deze maand is 2011 halverwege. Het gaat echt snel… Maar daar gaat het hier niet om; het is tijd om terug te blikken op de maand mei en te zien hoe het online vacaturevolume zich de afgelopen maand heeft ontwikkeld. En het hoeft nauwelijks een verrassing te zijn als ik zeg dat het een verdomd goede maand is geweest.

Sterker nog: het is een absolute topmaand geweest. Want ik kan voor de allereerste keer sinds het begin van deze serie melden dat we een maand achter de rug hebben die beter scoort dan de overeenkomstige maand in 2008! Inderdaad. Een mijlpaal waar we wel even bij stil mogen staan.

Vacaturevolume in mei
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in mei over de afgelopen vier jaar:

Aantal nieuwe vacatures in mei, 2008 – 2011

Aantal nieuwe vacatures in mei, 2008 – 2011

Voila! Het is niet veel, maar het is hoger. Precies 3,5% hoger dan mei 2008. Jawel, mei 2011 gaat het online recruitment book of records in als de eerste maand na de financiele crisis waarop alles weer normaal lijkt te zijn. Lijkt; want de onderliggende economische ontwikkelingen in de wereld zijn natuurlijk volstrekt ongezond, maar laten we ons daar even niets van aantrekken en gewoon stil genieten van bovenstaande grafiek. Prachtig!

Vacature jaarvolume
Door het aantal nieuwe vacatures over de afgelopen 12 maanden bij elkaar op te tellen krijg je een getal dat is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.Door dit iedere maand te doen krijg je dus een beeld van het aantal nieuwe vacatures in de tijd; waarmee een proxy voor de gezondheid van de economie wordt verkregen. Een daling in het aantal vacatures suggereert een op handen zijnde afkoeling van de economie; een stijging laat een opwarming van de economie zien.

Het aantal vacatures over de periode september 2007 t/m augustus 2008 is als vertrekpunt genomen voor een index die een seizoensgecorrigeerde ontwikkeling van het vacaturevolume weergeeft. De index over die periode is 0- 100 gesteld. En dat geeft het volgende beeld:

Index vacaturevolume: september 2007/ augustus 2008 – juni 2010 / mei 2011 

Index vacaturevolume: september 2007/ augustus 2008 – juni 2010 / mei 2011

De index is ten opzichte van april 2011 met maar liefst 3,7 punt gestegen en staat daarmee weer boven de 80. De stijging is wederom sneller dan in voorgaande maanden. Met andere woorden; de verbetering van het online vacaturevolume gaat steeds sneller, hoewel we natuurlijk nog wel een forse weg te gaan hebben..

Om de extreme groei van de afgelopen maanden echter goed weer te geven is bovenstaande index echter niet voldoende. Hiervoor is het inzichtgevender om niet alleen de index maar ook de maandelijkse cijfers in dezelfde grafiek te zien:

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) vacaturevolume, 2008 – 2011

Maandtotalen en gemiddeld (12-maands) vacaturevolume, 2008 – 2011

Zooo… Als een raket. Dat is de enige manier om de ontwikkeling van het online vacaturevolume sinds januari 2011 te omschrijven. De zwaartekracht lijkt plotseling weggevallen waardoor het online vacaturevolume op een ongekende manier kan groeien.

Een dergelijke parabolische groei kan nooit lang duren; het is dan ook de vraag wanneer deze groei stagneert danwel in een krimp omslaat. Mijn voorspelling is nog altijd dat de zomer van 2011 een grote kentering gaat laten zien omdat dan een breed gedragen besef van de kunstmatigheid van het herstel zal ontstaan. Mede als gevolg van de krankzinnige situatie in Griekenland en de VS en het als een gevolg daarvan onverantwoorde stimuleringsbeleid in zowel de VS als Europa. Tel daar nog eens de ellende in Japan en de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten bij op en je hebt me toch een pak met ellende waar de honden geen brood van lusten.

Geef een antwoord

3 Comments
 • Koen Roozen
  says:

  De bedriegelijke smiley is helaas 7 alinea’s lang en het venijn zit ‘m in de start.
  Gelukkig heeft niemand een glazen bol en kan ik vandaag genieten van het goede weer. @Marc, je onheilsaankondiging is zonder twijfel correct en sommige politieke beslissingen zijn beanstigend (bijvoorbeeld het uitstellen van ingrijpen in Griekenland).

  Maar is een afvlakking van groei of stabilisatie van het volume niet even waarschijnlijk? En als de tik komt, komt die dan wel na de zomer of is voorjaar 2012 (of nog later?) niet waarschijnlijker gelet op hoelang het de vorige keer duurde voordat de VS crisis in Nederland echt binnen kwam?

  • Marc Drees
   says:

   Er is een maximale duur waarin je extend en pretend kan doen. Amerika doet het nu bijna 3 jaar, Europa niet veel korter. Hoeveel langer kunnen ze dit theater volhouden? Dat hangt voor een groot deel af hoelang mensen liever naar X-factor of andere TV-diarree kijken in plaats van zich te realiseren wat er op dit moment in de financieel-economische en politieke wereld gebeurt.
    
   De X-factor zal abrupt uit de interesse verdwijnen als duidelijk gaat worden wat er met onze levensstandaard gaat gebeuren. We zien het bijzonder weinig, maar de rellen in Griekenland en Spanje zijn hiervan ondubbelzinnige voorbodes. En die rellen zijn er dagelijks. Verlies van (veel) inkomen en ontbreken van enig vooruitzicht zijn de belangrijkste drivers. Griekenland is failliet, en dat gaat ook ons (lang leve de Euro) raken. Vooral omdat het domino risico zeer groot is (banken hebben waardepapier van de PIIGS landen, ook in de PIIGS landen zelf. Als Griekenland afwaardeert vallen banken om, ook banken in de PIIGS landen. De politieke elite is hard-wired om de banken te redden, ten koste van de samenleving, onder het roepen van totale ontwrichting tenzij die banken gered worden. En daarmee begint de economische neergang omdat geld uit onze zak wordt getrokken om banken te redden. Hoezee) waardoor niet alleen de minder gezonde landen worden geraakt. We zitten niet alleen verknoopt via de Euro, maar ook via de banken die waardepapier van Eurolanden in de boeken hebben staan. Waarbij dat waardepapier van Griekenland (en binnenkort ook van de andere PIIGS landen) op de vrije markt ondertussen een graad van toxiciteit heeft bereikt die sterk doet denken aan de op hypotheken gebaseerde derivaten uit het fraaie Amerika (remember 2008).
    
   Griekenland is de katalysator van de economische neergang. Het is niet verbazingwekkend dat Trichet, Juncker (en tot voor kort Strauss-Kahn) om het hardst liegen als het om de werkelijke situatie van Griekenland gaat. Het land is zo ongelofelijk failliet dat geen bank er iets mee te maken zou willen hebben als het een bedrijf zou zijn. Maar nu is het een stukje Euroland, en als het failliet gaat is het game over. Dus doen we collectief alsof onze neus bloedt. Alleen de bloeding wil maar niet stoppen. Want de Euro heeft een bloederziekte waar de Russische tsarenfamilie blij mee zou zijn geweest. Wat uiteindelijk tot de dood van de Euro in haar huidige vorm en omvang zal moeten leiden. Als gevolg van extreem bloedverlies.
    
   Wanneer dit scenario zich gaat afspelen? Glazen bollen zijn moeilijk te krijgen, maar met het aflopen van QE2 in de VS, de impact op de globale economie van de ramp in Japan en het feit dat Griekenland in juli geen geld meer heeft, hou ik het nog altijd op de zomer. Ik heb al een afwateringsgoot om mijn huis gegraven en alle kostbare spullen op zolder gezet. Want het gaat hozen.