“HR, probeer ze te omzeilen, je wint er de oorlog niet mee” versus “Wat heb ik de pest aan die recruitment mannetjes en vrouwtjes”

Samenwerking tussen HR en externe recruiters

Het is fascinerend om mensen die elkaar min of meer nodig hebben te horen praten over elkaar. Ga eens met HR praten over externe recruiters en met bureau recruiters over HR. Je zult verbaasd staan. Dit is overigens geen Nederlands verschijnsel, ook buiten onze landsgrenzen blijkt het nog al eens lastig te zijn om elkaars positie te respecteren en een goede samenwerking op te bouwen.

Het Engelse HR instituut CIPD  publiceerde in 2008 in samenwerking met het REC het rapport The relationship between HR and recruitment agencies  A guide to productive partnerships. Daarin zijn een aantal aandachtspunten benoemd voor het opbouwen van een goede onderlinge werkrelatie: “awareness, transaction, satisfaction, commitment, advocacy, engagement. Daarnaast stelt het rapport dat het belangrijk is om goed in beeld te brengen welke rol of rollen er gespeeld kunnen worden in de realisatie van doelstellingen. Welke toegevoegde waarde kan het bureau daarbij leveren? Zeer “spectaculair” is de natuurlijk de volgende aanbeveling:  The key issue of trust! 

Kortom een nuttig, maar geen baanbrekende publicatie. Het biedt een leidraad voor het werken aan de ideale wereld voor recruitment en HR, hoe deze er uit zou kunnen zien en hoe dit tot stand te brengen. Er is her en der ook nog wel wat progressie te boeken.  Zo las ik recentelijk nog deze aanbeveling uit de praktijk van een “ervaren” recruiter in Australië. 

…..  Let’s face it. You will always make more quality placements with a customer by cold calling line managers with quality candidates than you ever will by contacting HR to “introduce yourself”. Any recruiter who’s been at this for more than a few years knows this intuitively, as do HR people ….. which is why they don’t want you to do it………

Wat te denken van deze voor sommigen ongetwijfeld herkenbare harte kreet:

………. Its time someone changed the track and I’m really glad to see someone address the uphill battle we often face with HR who view us as ‘frenemies’, with more emphasis on the ‘enemies’ than the ‘friend’ part…….

En deze

….. top candidates don’t need HR, they want to talk to decision makers, if you tell them that you will introduce them to HR, they know that this is not their type of company ……

Vanuit “de andere” kant is de mening ook niet altijd even positief:

 …………. Many recruiters don’t listen. They assume they know what you can do and what you want to do. They are arrogant and ride roughshod over your dreams, fears and questions. Many recruiters are technically deficient. They recruit in areas they don’t understand and they are not even ashamed when its obvious that they don’t understand……. it is like dancing, both sides need to participate equally…..

Of deze

….. I continously meet with disgruntled and disheartened candidates from all levels that relay their “horror” experiences with transactional recruiters who lack the ability to truly consult and match ……..

Kwestie van professionaliteit

Het kan ook goed gaan. Dat vereist wel dat een ieder zijn rol weet en zijn vak verstaat. Dat heeft alles te maken met de professionaliteit van een ieder.

………………We understand that if we want the best talent we need to work in partnership with those recruiters and this not only means giving them everything they need to be able to do their job properly, but to have open and honest dialogue and be open to taking the advice of the recruiter…………… In fact the relationships I have with recruiters are great fun, mutually beneficial and great at boosting the profile of our brand, whilst finding us the best talent in the industry………………

 Rest wellicht de vraag of dit een overbodige discussie is? Heb je om de goede mensen aan te trekken betrokkenheid van HR nodig? Of nog sterker: “Kunnen bedrijven niet zonder interne of externe recruiters omdat in de transparante wereld van sociale media de vacaturehouders zelf kunnen zoeken naar de beste kandidaten?

Ik ben benieuwd naar de mening en ervaringen van de lezers van dit blog.

 Alexander Crépin

Geef een antwoord

2 Comments
 • Arina
  says:

  Recruitment zeker als het extern is wil scoren en dus per direct zichtbaar. HR heeft kennis van haar organisatie, van de plannen voor de toekomst en kent de geschiedenis. Het passeren van HR is daarom funest voor de werving. Je wilt toch zeker wel iemand die er ook over een jaar met wederzijds genoegen nog zit? 

 • Derk
  says:

  Tsja, het hangt enorm van het bedrijf af. Het gekke is dat ik genoeg lijnmanagers heb gesproken die zelf de rol van hun HR department in twijfel trekken. De vraag is: komt dat omdat HR niet goed haar werk doet, of omdat de lijnmanager HR vaak zelf ook passeren, waardoor HR er ook ‘minder zin’ in heeft?
  Hoe dan ook, ik zie vaak dat HR vertragend werkt, geen beslissingen durft te nemen en weinig echte betrokkenheid bij de procedure tonen. Gelukkig zijn er altijd positieve uitzonderingen!