Wat gebeurt er deze week met Griekenland?

Het blijft bijzonder om schijnbaar intelligente mensen (aka. ministers van Financien van Eurolanden) te horen zeggen dat als Griekenland moet herstructureren (een fraai woord voor failliet gaan) dat heel, heel, heel slecht voor ons allemaal is. Terwijl het voorgestelde alternatief (een reeds failliet land met nog veel meer schuld opzadelen) als acceptabel wordt gezien. Een bizarre wereld waar niemand dat heel, heel, heel slechte alternatief durft te kwantificeren. Niemand? Nou, dat is niet helemaal waar. Want Reggie Middleton van Boombustblog doet zijn uiterste best enig licht op de cijfers te laten schijnen.

Onderstaande grafiek toont zijn berekeningen van de afboekingen die banken in de verschillende landen moeten doen in het geval van een Griekse herstructurering. Waarbij we meteen mogen constateren dat de ministers van Financien met die heel, heel, heel slechte situatie vooral de verliezen van speculerende banken bedoelen. Ja, die ministers vertegenwoordigen ons allemaal. Alleen de banken een beetje meer… En dan is er nog de ECB

Reggie Middleton's BoomBustBlog: Net Present Value Loss as % of Tier 1 Capital

Geef een reactie