Hoe gevaarlijk zijn banken eigenlijk?

De verschillende regeringen hebben bij het losbarsten van de financiele crisis hun ‘systeem’banken gered door vele miljarden te schenken aan deze failliete boedels. Maar aanzienlijk minder bekend is de rol die de Federal Reserve in de VS heeft gespeeld in de periode van augustus 2007 – april 2010. Die in het geniep $ 1.200.000.000.000 (ja, dat zijn heel veel nullen) heeft uitgeleend, waarbij het overgrote deel bij de ‘systeem’banken over de hele wereld terecht zijn gekomen. Ook bij die veilige Rabobank van ons…:

The Fed's Secret Liquidity Lifelines

Jawel, onze banken hebben niet slechts uit de ruif van de Nederlandse belastingbetaler gegraaid, maar ook uit de ruif van de Amerikaanse belastingbetaler. En ondertussen maar claimen dat ze tip-top in orde zijn…

Overigens deden onze zuiderburen een aanzienlijk grotere greep in de kas:

The Fed's Secret Liquidity Lifelines

En wat te denken van dat economische wonder, Duitsland. Haar banken deden dit:

The Fed's Secret Liquidity Lifelines

Maar alles valt natuurlijk in het niet bij de monsters van Wall Street. Onderstaand lijstje zijn alleen de (deels voormalige) grootbanken:

The Fed's Secret Liquidity Lifelines

Gelukkig claimen alle banken dat ze er prima aan toe zijn. Maar ja, dat deden Bear Stearns, Merril Lynch, Wachovia en Lehman Brothers in 2008 ook…

Geef een reactie