Monster’s kortdurende zeepbel?

Dollar Monster heeft gisteren een opmerkelijk staaltje aandeelpompen uitgehaald. Met als gevolg een stijging van de koers van het aandeel Monster van 21,45% in slechts 1 dag. Jawel, een gezamenlijke (en zeer beperkte) inkoopactie van drie leden van het senior management van Monster heeft gezorgd voor een run op aandelen Monster.

Wat is het geval? Monster maakt sinds begin van dit jaar een vrije val door, met als gevolg dat het aandeel aan het begin van de week zo’n 70% minder waard was dan bij de start van 2011. Maar afgelopen maandag was er een kentering te bespeuren. Allereerst was daar het goede nieuws van het vertrek van Darko Dejanovic op maandag, wat een herstel van maar liefst 8% opleverde. Gevolgd door de aankoop van aandelen door leden van het senior management op dinsdag.

Is hier sprake van handelen met voorkennis? Onwaarschijnlijk. Dat zou voor de heren Iannuzzi (CEO), Yates (EVP) en Langrock (CFO) tenslotte einde carriere betekenen. Nee, deze inkoop van eigen aandelen is bedoeld om vertrouwen te wekken. Of liever gezegd, om verder bloedvergieten te voorkomen. En de heren Iannuzzi, Yates en Langrock hebben het bloedvergieten gestopt en vertrouwen gewekt:

Ontwikkeling beurskoers Monster (MWW) op 20 augustus 2011

Bij het openen van de beurs hebben de heren aandelen gekocht, voor een bedrag van $ 8,17 per aandeel:

  • Iannuzzi: 50.000
  • Yates: 25.000
  • Langrock: 12.237

Gezamenlijk hebben de drie musketiers dus slechts 87.237 aandelen gekocht. Maar dit had een handelsdag tot gevolg waarbij plotseling 13.670.000 aandelen van eigenaar wisselden. En de koers van $8,17  naar $9,91 explodeerde. Waardoor de beurswaarde van Monster met bijna $250 miljoen toenam, tot bijna $ 1,3 miljard. Niet slecht voor een investering van iets meer dan $700.000…

Opvallend is dat de run op aandelen om iets voor 11:30 begon. Ruim 10 minuten voor het moment dat retail investors de aankoopdocumenten via de site van de SEC (US Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse beurs’waakhond’) konden opvragen. Met andere woorden, er waren dus handelaren die voorinformatie hadden over hetgeen de drie Monster musketiers hadden gedaan. Informatie-ongelijkheid, maar dit terzijde. Want vanaf dat moment is het feest voor het aandeel Monster.

De heren Iannuzzi, Yates en Langrock hebben in 1 dag een boekwinst van 21,45% op hun aankoop gerealiseerd. Helaas kunnen zij niet per direct afstand doen van hun aandelen. Want dat zou het ‘vertrouwen’ meteen weer doen instorten.

Helaas is de kans op het instorten van dat ‘vertrouwen’ ook weer ongekend hoog. Monster is tenslotte een cyclisch aandeel en de Amerikaanse economie zit feitelijk al in een recessie. En dat is zeer slecht voor de waardering van Monster. De onvermijdelijke klap kan zelfs aanstaande vrijdag al komen; de dag dat het Bureau of Labor Statistics (BLS) haar cijfers over werkloosheid naar buiten brengt. Vallen deze cijfers tegen dan zal het aandeel Monster weer kennis maken met de zwaartekracht.

Koop dus geen aandelen Monster. Short posities zijn waarschijnlijk wel aan te bevelen…

Full disclosure:
Ik bezit geen aandelen Monster en heb deze ook nooit in mijn bezit gehad. Verder pieker ik er niet over in de toekomst ooit een aandeel Monster te bezitten.

Geef een antwoord

5 Comments