Monster: resultaat derde kwartaal valt tegen

Monster logoHet belangrijkste nieuws tijdens de presentatie van de financiele resultaten van het derde kwartaal door Monster was in mijn optiek dit statement door Sal Iannuzzi (CEO):

We are pleased to announce a share repurchase authorization, which reflects our confidence in our long-term growth prospects and operating strategy.  In addition to providing a return of capital to our shareholders, we believe our stock represents an excellent investment at today’s prices.  The program is facilitated by our strong balance sheet and demonstrates our commitment to increasing shareholder value

Met andere woorden, Monster is het zo langzamerhand zat het achterlijke neefje van de S&P 500 te zijn. En gaat tot $250 miljoen aan eigen aandelen inkopen… Met hetzelfde effect als de veel kleinere inkoopoperatie van 30 augustus?

De omzet  over Q3 was lager dan tijdens de presentatie van de resultaten over Q2 als verwachting afgegeven. En dat is een slechte ontwikkeling. Nog veel vervelender is dat de ‘groei’curve voor zowel omzet als bookings (lees: toekomstige omzet) weer aan het dalen is geslagen:

Monster: Booking and Revenue Trend, Q1 2008 – Q3 2011

Monster: Booking and Revenue Trend, Q1 2008 – Q3 2011

En hoewel de beurs in de VS nog altijd euforisch is vanwege het non-resultaat vanuit Euroland krijgt Monster op het moment van het schrijven van dit artikel al zware klappen. Om 16:23 staat het aandeel Monster op –8,87% terwijl de S&P 500 op +2,17% staat. De inkoop van eigen aandelen is dus plotseling een stuk goedkoper geworden…

Waar tijdens de presentatie van de Q2 resultaten nog heel veel broehaha werd gegeven aan 6Sense, BeKnown en SeeMore was er nu slechts 1 slide die de drie ‘noviteiten’ in kwalitatieve termen bewierookte:

image

Met andere woorden; er nog altijd geen enkele substantiele financiele bijdrage te melden. Zelfs niet van het >$100 miljoen kostende 6Sense project… Wat overigens nog altijd niet in Nederland is verschenen. Misschien in 2012? Zou de bijzonder korte vermelding van deze drie ‘strategische’ initiatieven overigens iets te maken hebben met het (geforceerde) vertrek van voormalig CIO, Darko Dejanovic? Het zou me niets verbazen.

Als laatste had Iannuzzi ook nog deze droefmakende boodschap:

While our fourth quarter outlook reflects significantly  greater uncertainty in the global economy, we are well positioned to grow global market share and expand our customer base worldwide as we leverage our global scale, broad product portfolio, and large seeker audience

Het grootste deel van dit statement is in de categorie: Hoor ik daar een beer schijten? maar de essentie zit natuurlijk in deze zeven woordjes: significantly  greater uncertainty in the global economy. Een eerlijk assessment van Iannuzzi, maar niet eentje waar investeerders op zitten te wachten. Want het betekent dat de CEO van een bedrijf aangeeft dat het wel eens tegen kan vallen met de resultaten van Q4. Niet bepaald een bericht waardoor investeerders plosteling aandelen willen ghaan kopen. Ongeacht of Monster nou massaal haar eigen aandelen gaat inkopen of niet. Het lijkt er dus op dat Monster nog wel even in het verdomhoekje van de S&P 500 moet blijven zitten…

Is Monster geen zeer aantrekkelijke overnamekandidaat voor LinkedIn geworden? Voor een appel en een ei…

Geef een reactie

1 Comment