Kerstwens: hef het CPB op

kerstwens Ik heb zelden zo gelachen als gisteren. Of was het nou gehuild? Hoe dan ook, het kabinet heeft gisteren blijkbaar aan het CPB gevraagd om meerjarige economische prognoses (tot 2016) op te stellen. Normaal geeft het CPB slechts prognoses voor het lopende jaar en het daarop volgende jaar.

Om de kwaliteit van het CPB op het gebied van economische prognoses wat duidelijker te maken heb ik voor de maand december de consequentie van de prognose van het CPB over de ontwikkeling van de werkloosheid in 2011 weergegeven. Let wel, het CPB heeft op 13 december (dus 10 dagen geleden!) deze prognose gedaan. Op die datum heeft het CPB aangegeven dat de werkloosheid over 2011 op 5,5% uitkomt. Overigens blijkt dat het CPB hiermee eigenlijk zegt dat de werkloosheid over 2011 tussen de 5,375% en 5,675% gaat uitkomen. Om ‘schijnnauwkeurigheid’ te voorkomen. Een volstrekt hilarisch standpunt als je het resultaat bekijkt…

Maar wat levert deze prognose nou op voor de laatste maand van dit jaar? Op welk percentage moet de werkloosheid in december uitkomen om aan deze ‘voorspelling’ van het CPB te voldoen? Kijk en huiver:

Werkloosheid per maand voor 2011, inclusief prognoses CPB voor de maand december. Bron: CBS, CPB

Werkloosheid per maand voor 2011, inclusief prognoses CPB voor de maand december. Bron: CBS, CPB

Inderdaad, het minimum scenario (5,375%) vraagt om een stijging van de werkloosheid van 5,8% in november naar meer dan 6,1% in december; het maximum scenario (5,675%) vraagt om de volstrekt onzinnnige stijging naar meer dan 9,7%. Om op de door het CPB gerapporteerde 5,5% uit te komen is overigens een stijging naar meer dan 7,6% nodig… Hahaha!

Dit is de dus kwaliteit van de voortziende blik van het CPB. Een voorspelling die slechts 1 maand in de toekomst ligt is al volstrekt belachelijk en totaal ongeloofwaardig. Hoe zou dit CPB dan ooit voorspellingen kunnen doen voor een langere termijn. En welk kabinet zou ooit haar beleid willen baseren op de cijfers van een instituut met een dergelijke kwaliteit?

Is er misschien een mogelijkheid om per direct het CPB in het putje van de vergetelheid te donderen? Dat moet toch miljoenen aan direct kosten en waarschijnlijk miljarden aan onjuist beleid schelen? Is dat geen mooie kerstwens?

De voorspellende kracht en kwaliteit van de dikke duim, vinger in de wind, onderbuikgevoel of welke ander ‘model’ dan ook  kan hiervoor in de plaats worden gezet. Kost helemaal niets en is minstens zo betrouwbaar.

Geef een reactie

3 Comments
  • Chris Stapper
    says:

    Het is zonde dat het CPB met ontwijkende reacties komt en dat kan hun reputatie geen goed doen (al moet ik zeggen dat ik nog nooit kritische noten over hun reputatie heb gehoord buiten RM). Juist in reactie op dit soort artikelen (en op een goed gelezen blog) bestaan er kansen om te laten zien dat je als organisatie wel degelijk kennis in huis hebt.
    En dat is toch waar we het CPB voor hebben: om te helpen het lang richting te geven en kennis te verspreiden. Maar alle (pseudo)overheidsorganisaties lijken er een beetje naar te neigen vooral gemoeid te zijn met hun eigen bestaansrecht en niet met dat waarmee ze hun bestaansrecht zouden moeten vestigen.

  • Michiel
    says:

    Marc,
    Is het hele CPB van het pad af geraakt, samen met het kabinet, of alleen jij?

    Voorlopig kan ik geen speld tussen je verhaal krijgen, maar zou er iemand van het CPB meelezen en een reactie willen geven? Of bel jij Rutte evev?

    Fijne kerst alvast

    • Marc Drees
      says:

      Het CPB geeft al jaren bizar slechte voorspellingen van de werkloosheid. En deze is slechts de volgende in een ondertussen droevige reeks. Blijkbaar toetst er verder niemand wat de kwaliteit van dergelijke voorspellingen is. Bizar, maar waar.
       
      Verder heeft iemand van het CPB op een eerdere blogposting gereageerd; de volstrekt autistische reacties van het CPB zijn hier na te lezen. Ik ga er vanuit dat je na lezing je antwoord hebt…