De fictie van Amerikaans herstel

Is er echt iemand de onzin uit de VS wenst te geloven over herstel van economie en arbeidsmarkt? Dan raad ik deze persoon aan om even naar onderstaand plaatje te kijken. Want de grafiek laat de participatiegraad van de Amerikaanse beroepsbevolking zien. Die overigens sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw nog niet zo laag is geweest. En die sinds de financiele crisis slechts een dalende trend heeft laten zien.

Met als simpele wet der communicerende vaten: hoe lager de participatiegraad, des te lager de werkloosheid. En de participatiegraad staat nu dus op het laagste punt sinds het uitbreken van de financiele crisis. Als de regering de participatiegraad nog verder weet te verlagen is er binnenkort helemaal geen werkloosheid meer! Lang leve het herstel van de VS…

Participatiegraad Amerikaanse beroepsbevolking, 2001 – 2011. Bron: Bureau of Labor Statistics

Participatiegraad Amerikaanse beroepsbevolking, 2001 – 2011. Bron: Bureau of Labor Statistics

Geef een reactie

2 Comments
  • hmesters
    says:

    @Marc
    Gerald Celente is een van de bronnen die ik wekelijks volg en hij is een soort van pessimistische versie van Kees de Kort. Hij noemt de US een ‘plantation economy’. banen die nu geschapen worden vallen vooral in de hospitality sector: obers, kamermesjes in hotels etc. US heeft 150.000 nieuwe banen prer maand nodig om de nieuwe mensen die op de arbeidsmarkt komen te kunnen absoberen. Academici moeten in veel gevallen genoegen nemen met een eenvoudige baan bij Wallmart. jazeker, de US variant van de Ir. als tramconducteur uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
    US drijft op infuus van gratis geld uit de FED. Hoe lang nog?