Vacaturesite top 10: zijn we aan het krimpen?

Vacaturemonitor, positiefDe afgelopen week heeft een verrassende dip in het vacaturevolume laten zien. Zowel voor wat betreft het aantal unieke vacatures als het aantal vacatureplaatsingen. Desondanks zijn de aantallen gestegen ten opzichte van de vorige periode van drie weken. Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat die vorige periode nog de eerste week van het nieuwe jaar omvatte. Met een traditioneel laag vacaturevolume. Zou het lage volume van de afgelopen week een voorbode zijn van structureel lagere volumes? Het zou kunnen, maar het is nog veel te vroeg om daar iets over te zeggen.

Verder is het een week zonder opvallende ontwikkelingen. Of het moet het langzame maar onverbiddelijke afglijden van Jobselectie zijn, die ondertussen op plaats 10 van grootste vacaturesites terecht is gekomen. En dan te bedenken dat deze site nog maar korte tijd geleden in de top 5 stond. Zegt dit iets over het freemium business model of is hier iets anders aan de hand?

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 2 – 4). Bron: Jobfeed.

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 2 – 4). Bron: Jobfeed.

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  1. Werk.nl: +0,3%
  2. Banenmatch: 0,0%
  3. Jobbird: +0,1%
  4. Nationale Vacaturebank: -0,3%
  5. Monsterboard: -0,6%
  6. DOVAjobs: -0,1%
  7. GoudenGidsBanen: +0,3%
  8. Joof: 0,0%
  9. VacatureBase: +0,3%
  10. Jobselectie: -0,5%

 

De meest opvallende wapenfeiten zijn de dalingen van Monsterboard en Jobselectie. Waarbij laatstgenoemde site nu aan de staart van de top 10 bungelt waar het nog maar kort geleden een trotse top 5 deelnemer was. Het kan verkeren… De vraag is of het afglijden van Jobselectie haar oorsprong vindt in het freemium business model of dat er iets anders aan de hand is met de site. Hoe dan ook, de site dreigt na een razendsnelle en onstuitbare opkomst in 2011 weer even snel uit de top 10 te verdwijnen in 2012.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Zowel Banenmatch als Monsterboard vallen 3% terug terwijl Werk.nl (+4%) en Jobbird (+3%) groeien. Opvallend is verder dat Werk.nl zomaar een verbetering van haar negatieve sentiment laat zien. Zijn gebruikers murw gebeukt? Het zou me niets verbazen…

Geef een reactie

2 Comments
  • Jos Rood
    says:

    Kan iemand mij helpen want ik snap er niets meer van.

    Vorige week was jobbird de grootste van Nederland en zou Cruiming het uwv en misschien zelfs  de “verantwoordelijke ministers” overnemen…

    Nu krijg ik de top 10 en zie dat zij slechts op nr 3 staan?

    Is het nu zo dat jobbird zelf een willekeurig gatal op de site neerzet en als waarheid wordt aangenomen  door iedereen en hij precies heeft wat hij wil(aandacht) of klopt deze vacaturebank top 10 niet??   

    • Marc Drees
      says:

      Jobbird is op basis van de door de vacaturesites zelf op hun site vermelde aantallen op dit moment de grootste vacaturesite van Nederland.
       
      De vacaturesite top 10 kijkt naar het aantal nieuwe vacatureplaatsingen die in de afgelopen drie weken op de vacaturesites zijn gedaan en bepaalt op basis daarvan de ranglijst van de 10 grootste vacaturesites. En op basis van de laatste drie weken zijn Werk.nl en Banenmatch dus groter dan Jobbird.
       
      Omdat vacatures op de meeste vacaturesites tot 60 dagen kunnen blijven staan (ongeveer 8,5 week) kan er dus een verschil zijn in de plaats die een vacaturesite inneemt in de top 10 en de plaats die een vacaturesite inneemt op basis van het totale aantal vacatures die een site zelf meldt.
       
      Om het nog wat complexer te maken; vacaturesites kunnen hun zelf gemelde cijfers ‘opleuken’ door sommige vacatures dubbel te tellen of vacatures langer te laten staan dan die 60 dagen. Beide praktijken komen voor, al dan niet in combinatie met elkaar.