Emplido: Q & A

Logo en logotype Emplido Deze week lanceerde Emplido, de volgende poging (na BranchOut, BeKnown en Talent.me) om een professioneel netwerk binnen Facebook te realiseren. Waarmee Emplido het tweede (na BeKnown) professioneel netwerk is dat door een bestaande online recruitment speler is gelanceerd. Want waar BeKnown door Monster is gelanceerd, is Emplido een onderdeel van Experteer.

Maar in tegenstelling tot BeKnown begon Emplido haar leven als een spin-off op de universiteit. En ik heb de oprichter van Emplido, Rodrigo Rivera, een aantal vragen gesteld. Die hij uitgebreid heeft beantwoord. En daarmee een fraai inzicht verschaft in de plannen en ambities van Emplido. En zichzelf als een onvervalste spinmeister weet te profileren…

As Facebook is primarily a social network and not a professional/business network, how will Emplido deal with the missing data that is relevant to the solution?

We are seeing a major trend where users are using Facebook for business networking. Increasingly more users are providing their professional and educational information. Especially in the younger target audience we are looking at, they often create networks around their education and the step to the career world is a small one


Will Emplido try and use the LinkedIn API to add the missing data to user profiles? If so, are you aware of the lockout by LinkedIn of BranchOut and BeKnown of access to this API?

We want to integrate other solutions into our product, not just LinkedIn. However, we are also aware about the risks of integrating other APIs and what happened to BranchOut and BeKnown. There are other ways of leveraging other business & social networks in terms of information than just the way Beknown and BranchOut do.

Deze wordt dus spannend. Emplido gaat niet alleen LinkedIn maar ook andere social media aansluiten (XING,Twitter, anyone?). En gaat dat doen op een manier die blijkbaar niet dezelfde desastreuze resultaten gaat geven als BranchOut en BeKnown hebben ervaren. Ik ben benieuwd…

How will Emplido grow its user base?

We see ourselves at the beginning of the journey, we are a young group of recent graduates and students brimming with ideas and what to execute them and add value. We empathise with the target audience, which is why we believe we can build a great product and hopefully the user will see this too!

Nou, Rivera hoeft geen cursusje PR / marketing meer te volgen, zoveel is wel duidelijk. Verder is het volstrekt onduidelijk hoe die user base gaat groeien. Gezien het feit dat Experteer vast niet over de fondsen beschikt die BranchOut of BeKnown hadden/hebben om een marketing bombardement te lanceren, en de B2C doelgroep van Experteer ene volstrekt andere is (waardoor het Monster homepage trucje niet kan worden herhaald) wordt dit nog een zeer, zeer grote uitdaging voor Emplido. Gelukkig dan maar dat de empathie met de doelgroep zo groot is…

How will Emplido deal with (or overcome) the issue that LinkedIn, BranchOut and BeKnown face with very low user interactions and repeat visits?

Our offering is completely different to BranchOut and BeKnown and as mentioned above we are just at the beginning – we believe in the team and our ideas

Dit is natuurlijk geen antwoord. En wat Emplido te bieden heeft is op dit moment nog minder dan wat BranchOut of BeKnown bieden; niet anders. Waardoor Emplido met dezelfde problematiek geconfronteerd gaat worden als BranchOut en BeKnown.

Why isn’t it possible to jump to you own Facebook contacts from within Emplido?

We are not a network and we are not looking on being one but we are looking into different ways of accessing contacts / information.

Ehhh…? Walled garden principe?

I didn’t find a possibility to discover other people within Emplido that are not part of my network yet?

We want our users to discover their strengths and become better professionals. They can only do that with the help of their direct network. Nevertheless, expanding beyond your network is something we are looking into

En als je ook maar iets viraals wil proberen neer te zetten dan is dat natuurlijk cruciaal. Zeker als je geen/weinig budget hebt om je op andere, meer kostbare, manieren onder de aandacht te komen.

What is the business model? I didn’t find any references to any business model. Will Experteer play an important part in developing a business model based on job postings? Or is another business model contemplated?

Right now we are focusing on creating a compelling product. We have a very interesting business model. However, Experteer and Emplido are 2 different offerings for different markets and needs.

Oke, het business model is nog geheim. Spannend… Gaan we een business model op basis van referral bonus zien? Het zou me niets verbazen. Remember Zubka, Spotajob, Frienhunter, Jobster. Dood. En begraven. Maar ik loop vooruit, want misschien is er wel een ander business model waar Emplido op zit te broeden…

What started Emplido, what gave you the idea to build Emplido?

We started as a student project after we realized at various job interviews that we did not know how to market ourselves as candidates better, what make us unique and if we had company insiders within our network. We discovered that other people have this same problem and this motivated us to start working on the idea behind Emplido


Where does the name Emplido stand for?

In many languages the word for Job begins with Empl- (empleo in spanish, emploi in french or employment in english), -ido is actually I do. We want to emphasize that you as a professional are the driven factor for your career success.

Geef een reactie

4 Comments