Silp: LinkedIn kloontje of Identified look-alike?

Logotype SilpMeet Silp. Waarmee we na BranchOut, BeKnown, Talent.me, Identified, Pooldip, Emplido en Talent Exchange er weer een LinkedIn kloontje op Facebook bij hebben. Hoewel volgens de makers het geen professioneel netwerk op Facebook is maar een zoekmachine. Aangezien elk professioneel netwerk op Facebook in termen van interactie zo dood als een pier lijkt te zijn, is dit onderscheid vooral een semantische, maar dit terzijde.

Silp’s claim to fame is de volgende: your dream job will find you. Afgezien van de misselijkmakende hyperbole betekent het dus eigenlijk dat Silp een zoekmachine voor recruiters op Facebook wil zijn. Maar dat vraagt nogal wat ‘professionele’ informatie in Facebook profielen om een zoekmachine voor recruiters relevant te maken. Hoe gaat Silp dat oplossen? Tijd voor nader onderzoek.

De homepage
Dit is de homepage van Silp:Silp | Homepage

Daar staat nog een stevige claim, helaas zonder enige bronvermelding: 75% of jobs are landed through friends. Je vraagt je bijna af waar al die vacaturesites, werving- en selectiebureaus en corporate recruiters voor nodig zijn. Silp heeft duidelijk weinig moeite met het maken van bijzonder krachtige statements.

Verder doet Silp aan brand-dropping. Want die prachtige rij aan logo’s onderaan zijn helemaal geen klanten van Silp. Het is een lijstje met bedrijven waar je volgens Silp toegang toe hebt via your career network on Silp. Waarmee Silp zichzelf nog sterker als een con artist lijkt te willen presenteren. Zeer merkwaardig.

Maar goed, laat ik maar eens op de knop Login with Facebook klikken:

Silp | Toestemming

 

Zooo…, deze set aan toestemmingen heb ik nog nooit gezien. Er wordt hier ook nog eens op een bijzonder sneaky wijze toestemming gevraagd, want onderaan de pagina staat in vaag grijs waar je allemaal mee akkoord gaat, terwijl het enige wat de call-to-action zegt is: Naar de app gaan. Waarmee Silp haar reputatie als con artist nog verder versterkt.

Maar als ik dan met bevende vingers op die knop klik en vervolgens ook nog eens een enorme lijst aan andere goedkeuringen bevestig, krijg ik dit te zien:

Silp | Holding page 

Een ongetwijfeld komisch bedoelde holding page, want Silp is nog in private beta. Maar daar laat een professionele werkzoeker zich niet door uit het veld slaan, en binnen de kortste keren heb ik een invite bemachtigd. Waarna ik plotseling dit krijg te zien:

Silp | Stap 1

Kijk eens aan, een drietraps raket. Waarbij ik als interesse natuurlijk online recruitment invul en vervolgens op de knop Next klik:

Silp | Stap 2

Hopla, daar is die brand-dropping weer. Met de mededeling dat als een van mijn Facebook ‘vrienden’ ook Silp gaat gebruiken, al haar/zijn ‘vrienden’ aan mijn career network worden toegevoegd. Wat dus ook met mijn ‘vrienden’ gebeurt, aangezien ik me net bij Silp heb aangemeld. Dus deze Facebook app is nog een maatje erger dan BranchOut? Volgens mij wel…

Maar laat ik me door dit soort bespiegelingen niet afleiden; snel door naar de laatste stap:

Silp | Stap 3

O, toch een expliciete vraag om mijn Facebook ‘vrienden’ te ‘adden’. Wat ik niet doe, ik klik meteen op de grote, zwarte knop Done:

Silp | Stap 3, error Of ik maar even nota wil nemen dat mijn career changes low zijn… In rood. Met ook nog eens de misselijke wisseltruc waarbij de bevestiging (Yes) als hyperlink in groen is weergegeven en de ontkenning (No) als grote vette knop. Waarmee je dus alsnog je Facebook ‘vrienden’ gaat uitnodigen…

Maar ik klik op Yes:

Silp | Dashboard

Nou dit is het dan. Ik kan zoeken naar contacten, ik kan skills toevoegen, mijn ‘vrienden’ toevoegen en een ‘spel’ spelen waarbij ik kan zien hoe goed ik mijn ‘vrienden’ ken.

Bij dat skills toevoegen kan ik overigens niet al teveel aangeven:

Silp | Get found

Maar ik krijg hier wel de suggestie om de gegevens in mijn Facebook profiel uit te breiden, omdat ik zo gevonden kan worden. Tja, en daar zit dus precies het probleem. Wie gaat dit doen, en vooral: wie heeft al een uitgebreid professioneel Facebook profiel. Schattingen zijn, voor zover mij bekend, rond de 5% – 8%. Wat natuurlijk bijzonder weinig is. En ik me afvraag of Silp hier enige verandering in kan brengen.

Overigens is dit het zoekresultaat nadat ik mijn eigen dochter als enige heb uitgenodigd via Silk:

Silp | Zoekresultaat

Dus… Ook fijn om te zien dat er verfijnings-  en sorteermogelijkheden zijn indien het zoekresultaat iets meer dan 9 resultaten bevat.

Overigens toont het klikken op de hyperlink More wat er aan informatie wordt getoond:

Silp | Zoekresultaat, more 

Hoe iemand achterover kan leunen en gevonden kan worden als een profiel nauwelijks zinvolle informatie bevat is mij een raadsel. Silp heeft er niet eens aan gedacht om een LinkedIn of XING (Silp is een Zwitsers initiatief) API te hanteren, of ze heeft die gedachte al meteen verworpen gezien het ‘succes’ van de eerdere pogingen van BeKnown en BranchOut?

Verder lijkt Silp de BranchOut methode te hanteren, maar dan met nog enige steroiden eraan toegevoegd. Maar heel veel ‘kandidaten’ zonder relevante data maakt Silp nog steeds irrelevant voor recruiters. Die overigens het volgende krijgen voorgeschoteld:Silp | Recruiterpropositie

Mijn hemel, wat een hemeltergende onzin. Proactively source the best talents on Facebook? Wie krijgt dit soort geraaskaal toch altijd weer uit zijn of haar strot?? En met een chronisch gebrek aan data wens ik de recruiters heel, heel veel succes met Silk. Maar een hoge frustratiedrempel zal in dit geval geen kwaad kunnnen. Want iemand vinden via Silk is waarschijnlijk even ingewikkeld als het vinden van een naald in een hooiberg. Hoewel Mythbusters daarvoor in ieder geval nog wel een oplossing voor hebben gevonden. Of Silp dat ooit zal weten te realiseren is hoogst onwaarschijnlijk.

Conclusie
Silk is de volgende in de serie evolutionaire abberaties die we blijkbaar moeten tolereren voordat zinvolle applicaties de markt op zullen komen. De vraag is niet of, maar hoelang dit zal gaan duren. En de daaraan gekoppelde vraag is wanneer Silk zich beseft dat ze een enkeltje Deathpool op zak heeft. Silk is echter niet alleen. Want ook BranchOut, BeKnown, Identified, Talent.me, Talent Exchange, Pooldip en Emplido hebben exact dezelfde problemen. Waarmee het misschien een idee is om al kloontjes eens lekker tijdens een voorjaarsschoonmaak weg te wassen.

Geef een reactie

4 Comments