Vacaturesites – meten is weten!

 

Momenteel is er veel discussie gaande over de resultaten van de diverse vacaturesites, niet alleen op Recruitmentmatters (wie heeft de meeste, de toekomst van vacaturebanken: nichewebsites). Ook in het buitenland woedt deze discussie hevig (The top online source of hire, Indeed). Daarbij is het niet alleen interessant te kijken naar het gemiddelde aantal sollicitaties per vacature, maar met name naar het aantal vacatures zonder een sollicitatie.

Wij zijn een aantal maanden geleden met Gus (het jobboard van USG People) gestart met het doorposten van vacatures naar andere vacaturesites.

Figuur 1: Verkeersstromen naar Gus

Figuur 1: Verkeersstromen naar Gus

Door het brede spectrum aan vacatures zowel naar functie als naar opleidingsniveau en het grote aantal sollicitaties van ruim 10.000 per maand, zijn we nu goed in staat inzicht te verkrijgen in de effectiviteit van de verschillende vacaturesites en andere kanalen. Dat levert veel bruikbare en interessante informatie op.

In het onderstaande overzicht staan de resultaten over de periode november 2011 tot en met januari 2012.

Figuur 2: conversie per kanaal

Figuur 2: conversie per kanaal

Door de grote hoeveelheid traffic die Indeed verzorgt, scoort Indeed in kwantiteit goed.

Niet alleen kijken we naar de conversie van bezoekers naar sollicitatie. Ook het aantal sollicitanten per jobboard naar functiegroep en opleidingsniveau hebben we geanalyseerd. Dit levert een aardig inzicht in de kracht van de diverse jobboards.

Zo zien we dat Banenmatch voor alle functiegroepen goed scoort maar vooral uitblinkt als het gaat om administratieve vacatures. Indeed boekt goede resultaten op marketing en communicatiefuncties. Worktrack levert vooral kandidaten voor schoonmaak en beveiligingsfuncties, maar ook op transportvacatures scoren ze goed. Jobbird scoort weer goed op juridische vacatures en vacatures in de bouw.

Naast dit inzicht hebben we ook een beeld van vacaturecategorieën waar de vacaturesites geen sollicitaties voor genereren. Dat helpt ons in de zoektocht naar nieuwe kanalen zodat we ook deze moeilijker vervulbare vacatures vervuld kunnen gaan krijgen.

Deze inzichten geven ons de mogelijkheden veel gerichter met jobboards en budgetten te werken voor de werving van specifieke doelgroepen.

Het is echter opmerkelijk dat we deze informatie zelf hebben moeten verzamelen. In de oude media lag daar een rol voor mediabureaus, tot op heden zijn er geen onafhankelijke partijen dit inzicht verschaffen.

Door aanpassingen in Gus zijn we sinds februari ook in staat om per kanaal vast te stellen hoeveel kandidaten we uiteindelijk plaatsen. Daarmee beschikken we zowel ten behoeve van onze klanten als voor onszelf over steeds betere informatie om het fenomeen ‘jobboards’ efficiënter in te zetten voor het vinden van de juiste kandidaten voor vacatures.

Dit gastblog is geschreven door Ton Sluiter, Manager Marketing Nederland bij USG People.

Geef een reactie

19 Comments
 • Vincent / Jobselectie
  says:

  Hoi Ton,

  Meten jullie de conversies ook door indien de kandidaat telefonisch contact opneemt of een e-mail zend? Ik zie namelijk in bijna alle vacatures contact gegevens staan.

  Bepaalde doelgroepen zullen namelijk eerder bellen dan online solliciteren met het gevolg dat er geen conversie wordt toegekend aan het Jobboard terwijl er wel degelijk een conversie heeft plaats gevonden. 

  Ben benieuwd of jullie dit “probleem” ondervangen?

  Groeten Vincent,

  • Ton Sluiter
   says:

   Vincent,
   We zijn bekend met dit fenomeen. Op de vestigingen wordt wel geregistreerd hoe men op de betreffende vacature is gekomen. Daarbij wordt echter geen onderscheid gemaakt naar verschilende jobboards. Het blijkt ook vaak dat kandidaten ook niet goed meer weten via welk jobboard men de vacature heeft gezien.

 • Herbert Prins
  says:

  @David dat is niet zo gek als het lijkt op een jobboard staat een vacature ingeval ze daar op solliciteren drukken komen ze op Gus.nl uit en in de specifiek gevallen in het sollicitatie formulier (dus bezoeker=sollicitant en zou dus een conversie van 100% moeten zijn) . Vreemder lijkt mij dat een groot aantal al besloten heeft te solliciteren op bijvoorbeeld Monsterboard en aan komend op Gus.nl besluit toch maar niet te solliciteren (50,6%).

  • Ton Sluiter
   says:

   Hebert,
   Dat is inderdaad een interessant thema wat je aansnijdt. We gaan eens kijken of we dat nader kunnen onderzoeken wat de redenen zijn waarom als nog niet overgaat tot sollicitatie.
   De oorzaak van de lage conversie bij de crawlers ligt in het feit dat zij slechts een deel van de vacaturetekst tonen. Bij het lezen van de volledige functie omschrijvingen en eisen haken kennelijk veel kandidaten af.

   • Herbert Prins
    says:

    @ton natuurlijk heeft het formulier wat je moet invullen al direct een verlies, hoe moeilijker de vragen hoe meer uitstap. Er zijn onderzoeken vanuit shopingsystemen waaruit bleek dat zelf de meest eenvoudige tussenstap al snel 10% verlies opleverde

    • Ton Sluiter
     says:

     We kunnen inderdaad ook de crawlers doormeten. In de tabel zie je bijvoorbeeld dat 3.2% van de bezoekers die via Indeed komen een solliciteert. Ook de andere crawlers komen in het overzicht voor. Van deze crawlers weten we ook hoe ze scoren op de verschillende functiegroepen en opleidngsniveaus. Interessante data waar we nu eerst zelf ons voordeel mee doen. In een latere fase willen we deze kennis wel gaan delen.

  • David
   says:

   Dan is de sollicitatie eigenlijk een lead welke in (ongeveer) 50% v/d gevallen converteert naar een daadwerkelijke sollicitatie. Correct?

  • Ton Sluiter
   says:

   David,

   Absolute aantallen zijn er uiteraard ook, maar die geven we niet per kanaal. In de betreffende periode hebben we circa 25.000 sollicitaties ontvangen. Het aantal sollicitaties per jobboard varieert van 50 tot 6.000.