Is Henry Blodget terug met zijn oude streken?

Henry BlodgetTijdens de Internet bubble waren er heel wat foute sell-side analisten die de waarde van volstrekt zinloze Internet initiatieven hypten om zo hun broodheren (meestal grootbanken) en zichzelf te verrijken. Een van de meest foute van deze sell-side analisten was Henry Blodget. Als een gevolg van opgeklopte verwachtingen van Internet start-ups heeft hij vele investeerders zwaar benadeeld. Als een gevolg mocht hij zijn werk als analist nooit meer uitvoeren.

En wat doe je dan? Dan begin je een blog… In zijn geval is dat Business Insider, waar hij zijn oude streken lijkt te herhalen. En zichzelf omschrijft als a former top-ranked Wall Street analyst… Selectief met de waarheid omgaan is ook een vak, zullen we maar zeggen. En bij elk artikel van de man stel je jezelf onwillekeurig de vraag hoeveel van wat hij schrijft nou is bedoeld om zijn eigen zakken te spekken, en hoeveel daadwerkelijk een eerlijke observatie is.

Een zeer recent voorbeeld? BranchOut!

Dit is wat Blodget over BranchOut schrijft, onder de titel Hey, LinkedIn, You’d Better Go Buy BranchOut — Before Facebook Does:

A professional social network app that floats on top of Facebook, BranchOut, just raised another $25 million.

BranchOut was started two years ago and already has 25 million users, which puts it on a similar growth ramp to Instagram–the photo-sharing app that Facebook bought last week for $1 billion.

Blodget vergelijkt BranchOut met Instagram. En daarmee suggereert hij tegelijkertijd dat BranchOut dezelfde waarde heeft als Instagram. Mogelijk is headline scanning een kwaliteit van een een (voormalig) sell-side analist, maar Instagram wordt daadwerkelijk gebruikt door haar bezoekers, waar BranchOut een vergelijking met een woestijn uitstekend kan doorstaan.

En vervolgens gaat hij in op de aankoop van Instagram door Facebook, met een advies aan Jef Weiner:

Facebook’s Mark Zuckerberg has now demonstrated that he’s ballsy enough to go pay big bucks for little companies that might grow up to kick his ass someday. And given its professional focus, BranchOut might be one of his next targets.

If Facebook buys BranchOut, it will be much more of a threat to LinkedIn.

So, maybe it’s time for LinkedIn CEO Jeff Weiner to make a ballsy acquisition play of his own.

Als je niet beter zou weten, ga je bijna denken dat Blodget hier een agenda heeft. Een gedachte die zich versterkt omdat hij onder het artikel geen full disclosure plaatst. In plaats daarvan heeft hij slechts een generieke en nogal vage disclosure bij zijn profiel:

Henry is an investor in Business Insider. He owns options and/or shares in Yahoo, eBay, Baidu, Amazon, Spark Networks, Microsoft, Bank of America, Gartner Group, Time Warner, and other companies, along with various equity and bond index funds. He does not trade frequently.

Other companies is volstrekt onduidelijk, evenals various equitiy and bond index funds. Is Blodget talking his book, net zoals tien jaar geleden? Zijn reputatie heeft hij in ieder geval tegen. En net als de vroegere internet bedrijfjes die hij hypte is ook BranchOut een volstrekt waardeloos initiatief, een piramidespel dat lijkt te zijn gemaakt om zo snel mogelijk te verkopen. Waarbij Blodget zich plotseling als verkoper heeft opgeworpen… Hmm…

Geef een reactie

5 Comments