De anatomie van vacaturetweets

Het aantal social media berichtjes met het woord ‘vacature’ is in de afgelopen jaren explosief gegroeid. De motor achter deze explosie is eenvoudig te raden: Twitter. Ruim 93% van alle social media berichten met het woord ‘vacature’ zijn afkomstig van dit ‘sociale’ kanaal. Indrukwekkend. Nog indrukwekkender is de dagelijkse groei in het volume van dit soort berichtjes op Twitter.Dat ziet er namelijk zo uit:

Aantal tweets per dag (en 30-daags gemiddelde) met het woord ‘vacature’, 1 januari 2010 – 7 mei 2012. Bron: Coosto

Aantal tweets per dag (en 30-daags gemiddelde) met het woord ‘vacature’, 1 januari 2010 – 7 mei 2012. Bron: Coosto

Na een aarzelend begin in 2010 is er sprake van en ware explosie in 2011 die nog eens dubbeldik wordt overgedaan in begin 2012. Ongelofelijk! Wat een groei, met op dit moment pieken tot bijna 9.000 ‘vacature’tweets per dag! Er is overigens een duidelijk weekpatroon te zien waarbij de dinsdag, woensdag en donderdag in het algemeen het hoogste vacaturevolume hebben en het weekend het laagste vacaturevolume. Opvallend om te zien dat de maandag en vrijdag structureel lager scoren dan de andere werkdagen. Verder lijkt op dit moment een soort piek te zijn bereikt, maar of dat ook daadwerkelijk het geval is kan pas over enige tijd worden vastgesteld. Tenslotte laat de grafiek in het verleden ook pieken zien.

Het is ook interessant is om te zien welke Twitter accounts de grootste rol spelen in deze ongekende vacaturediarree die dagelijk de digitale ether in wordt gespoten. Dit zijn de top 30 accounts inclusief het aantal ‘vacature’tweets sinds 1 januari 2010:

top 30 accounts inclusief het aantal ‘vacature’tweets sinds 1 januari 2010

De onbetwiste winnaar is dus @tweetjobsnl, van de gelijknamige aggregator van ‘vacature’tweets. Dit Twitter account is verantwoordlijk voor bijna 10% van alle ‘vacature’tweets. Opvallend is verder het grote aantal Monsterboard Twitter accounts, die per regio en beroepsgroep zijn georganiseerd (bv ZLICTbanen, oftewel het Monsterboard Twitter account voor ICT vacatures in Zeeland).

Deze accounts verplichten je echter om deze te volgen of om op Twitter te ‘lurken’ naar bepaalde trefwoorden. Ik heb nog geen aggregator of vacaturesite gezien die de mogelijkheid biedt op basis van een eigen zoekopdracht tweets te ontvangen die aan mij zijn gericht met nieuwe vacatures die aan die zoekopdracht voldoen. Gaat dat nog komen, dames en heren aggregatoren en vacaturesites, of is het misschien teveel moeite?

Geef een reactie

6 Comments
  • michiel
    says:

    Waarmee we direct maar even het einde van twitter as we know it aankondigen. Zodra recruiters zich op een forum in al te grote getallen melden is de aardigheid voor de gebruikers eraf. LinkedIn is de eerste waar je in sommige groepen als recruiter al niet meer welkom bent, vacatures op facebook posten is alleen voor nerds en voor hen die belachelijke referral bonussen van hun baas krijgen. Zodra de inhoud van een medium te commercieel wordt en content gebruikt wordt om vacatures te spammen is het einde verhaal. De professionele recruiter is anno 2012 een partycrasher. 

  • Patrick Jousma
    says:

    Beste Marc,

    Goed artikel!

    In antwoord op jouw laatste alinea: je hoeft al niet meer al die twiiter accounts te volgen om op de hoogte te blijven van de laatste vacatures. Hiervoor hebben we jobfilter.nl ontwikkeld. Jobfilter verzamelt alle vacature communicatie via twiiter, filtert de onzin(alle #’s en wat niets met vacature te maken heeft) en zet de actieve vacatures alvast onderverdeeld op provincie en functie gebied op een rij.

    Wij hebben ervoor gekozen om deze vooralsnog niet via email te versturen, maar de bezoeker lekker anoniem, maar wel snel en eenvoudig te laten zoeken. Of beter gezegd: meteen te laten vinden.

    Probeer het eens!

    Groet,

    Patrick 

  • Ron Looijen
    says:

    Marc,

    Gepersonaliseerde tweets met vacatures op basis van zoekprofiel is iets wat ik graag zou willen voor ons jobboard. Het is natuurlijk heel simpel om zoiets te maken maar het probleem zit hem in de limieten die Twitter stelt. Als je tweets specifiek per gebruiker gaat “tailoren” dan zit je erg snel aan de maxima van 1000 tweets of 250 dm’s per dag. 

    Groet,
    Ron