Z24 heeft een conjunctuurbarometer en gebruikt daarvoor de MEI. Pfrrrt…

Stand van NederlandZ24 is een site met zakelijk nieuws. En die site leek het blijkbaar een goed idee om een conjunctuurbarometer in elkaar te knutselen waarmee de ontwikkeling van de economie wordt voorspeld: Stand van Nederland. Die barometer is gebaseerd op 24 indicatoren (plus BBP) van een groot aantal bronnen. Waarbij over die bronnen het volgende wordt gezegd:

Van elk van de bronnen is de voorspellende waarde vastgesteld. Zo vielen talloze bronnen, zoals consumentenvertrouwen en werkloosheidscijfers af omdat ze onvoldoende correlatie met het BBP vertoonden.

Dat klinkt bijzonder merkwaardig want blijkbaar worden uitsluitend correlerende signalen gecombineerd. Maar het gaat mij om iets anders; één van de gekozen bronnen is…. Monsterboard! Hahahaha!! Z24 gebruikt de Monster Employment Index (MEI) als een bron. Hoe is het mogelijk?

En wat zegt Z24 in de vandaag verschenen prognose voor de maand juni?:

Positieve factor is dat het aantal online banen, zoals geturfd door carrièresite Monsterboard.nl, voor het eerst in zes maanden licht stijgt.

Jammer genoeg voor Z24 is de MEI volstrekt onbetrouwbaar; en zoals hieronder blijkt bestaat die positieve factor niet eens. Daarnaast baseert Z24 zich met haar prognose voor juni op de MEI van april… Wat een onzin! En dat voor een conjunctuurbarometer waarvan Z24 het volgende zegt:

Het bijzondere van de Stand van Nederland is, is dat het gebruik maakt van gegevens die heet van de naald komen. Zo kunnen we sneller dan officiële instanties met voorspellingen komen.

Heet van de naald? De site gebruikt naast Monsterboard bronnen als Bovag, ING, Tennet, CBS en De Nederlandsche Bank. Daar is in het geheel niets heet van de naald bij. Met uitzondering van een “barometer” als Monsterboard, maar dan wel de barometer van mei natuurlijk. En die is nog niet uit…

Laat ik de ignorantjes van Z24 even bijlichten over wat er in de maand mei staat te gebeuren met het vacaturevolume. Niet op basis van een volstrekt onduidelijke marketingbarometer als de MEI, maar op basis van de meest dekkende bron op dit moment Jobfeed.  Inclusief een prognose voor de maand mei (inderdaad in kleine letters):

Aantallen unieke vacatures januari 2008 – mei 2012. Bron: Jobfeed

Aantallen unieke vacatures januari 2008 – mei 2012. Bron: Jobfeed

De rode lijn is het 12-maands gemiddelde, de grijze lijn toont het unieke aantal online vacatures per maand. En hieruit blijkt onder meer dat het online vacaturevolume (in tegenstelling tot het gereutel van de MEI) helemaal niet is gestegen maar juist fors gedaald. En dat het online vacaturevolume in mei slechts minimaal stijgt ten opzichte van april. Maar veel belangrijker voor enige prognose is natuurlijk de trendlijn. En die trendlijn is al meerdere maanden negatief.

Dus dames en heren van Z24, er is helemaal geen positieve factor in het aantal online vacatures te onderkennen. En ga uzelf collectief schamen voor het gebruiken van een onzinbron als de MEI van Monster(board). Het maakt de Stand van Nederland per direct ongeloofwaardig. Hoewel ik me oprecht afvraag wat we met zo’n barometer aan moeten. Maar dat is voer voor een geheel andere discussie…

Geef een reactie