Flex hallelujah

Vorige week mocht ik aanwezig zijn bij het seminar BNR Flex. Deze werd gehouden in de tempel van het flexwerken; het hoofdkantoor van Randstad. Dat staat garant voor een strakke organisatie en een goede hospitality. Maar ook op de knieën voor de aanbidding van het flexwerken.

Met veel aplomb werden stellingen geponeerd die slechts tot doel hadden flexwerken als manna uit de hemel te positioneren. En die als zoete koek leken te worden geslikt door de zaal. Nu ben ik zelf zeker een flex adept te noemen; ik zie een perfecte wereld waar iedereen precies weet wat hij/ zij waard is en personeel niet wordt gezien als kostenpost, maar als het belangrijkste middel om de klanten tevreden te kunnen stellen. En in zo’n wereld wordt volgens mij vrijwel uitsluitend op flexibele basis gewerkt.

Maar de wereld is niet perfect en dan stel ik mij zelf toch een paar vragen bij een aantal van de stellingen:

  1. Een flexwerker levert meer output dan een medewerker met een vaste baan. Dit omdat flexwerkers geneigd zijn meer voor de klant te doen omdat zij een directe afhankelijkheid zien. Dat klinkt logisch en dus knikken we allen. Toch is er ook onderzoek waaruit blijkt dat bijvoorbeeld interim managers, door de wens vervolgopdrachten te scoren, contraproductief wordt omgegaan met output om simpelweg meer uren te kunnen draaien. Klinkt ook logisch.
  2. Flexwerken is beter voor de arbeidsmarkt. In deze tijd van crisis en oplopende werkloosheid schreeuwen we allemaal dat flexwerken goed is. De gedachte is simpel; als we sneller kunnen ontslaan wordt er sneller aangenomen. Daarna staat het interessant om de flexibilisering van de arbeidsmarkt in Duitsland te noemen. Ja, wellicht zijn er arbeidsmarkten flexibeler dan die van ons met ook nog eens een lagere werkeloosheid. Maar er zijn er toch ook met een veel flexibeler arbeidsmarkt dan die van ons (VS); maar met een aanzienlijk hogere werkloosheid. Misschien, heel misschien speelt er meer mee in een economie dan het flexibiliseren van arbeid.
  3. De vergrijzing zorgt voor grote tekorten op de arbeidmarkt. Hier ga ik verder niet op in. Dit stukje wil ik op dit forum geplaatst krijgen en ik meen hier voldoende artikelen te hebben gelezen die mijn goedgelovigheid op dit punt hebben verprutst.
  4. De flexmarkt is een early indicator voor de conjunctuur. Dit was zeker een aantal decennia het geval en als iedere zwarte zwaan zagen we dat achteraf. Maar nu lijken mij de cijfertjes die hier vaak worden uitgelegd en gepubliceerd weinig meer het karakter te hebben van een early indicator. Soms een late volger. Maar goed wie het geloofd mag het geloven.

Was er naast goed te eten te drinken dan niets waar voor je naar dit seminar moet zijn geweest. Ja hoor er was Simone Heidema, directeur van adviesbureau CPI Governance die een mooi beeld schiep hoe je met visie, ambitie en geloof een inspirerend bedrijf kan opzetten.

Maar de volgende keer neem ik toch mijn Ipad maar mee, met 3G want er was geen WI-FI aanwezig…, om zo de broodnodige inhoud maar zelf van het internet af te plukken.

Voor een overzicht van het seminar inclusief beeldmateriaal zie https://www.bnr.nl/evenement/denieuweonderneming/526313-1204/bnr-flex—over-de-flexibele-onderneming

Geef een reactie

1 Comment