When Social sucks……….. IT Recruitment starts

Lente in IT Recruitment. Het aantal IT vacatures stijgt door.  Niet zo heel vreemd. De “Trends & Ontwikkelingen ICT” van Yacht liet het eerste kwartaal 2012 al een sterke stijging van het aantal vacatures voor project managers zien.  Nieuwe projecten dus, gevolgd door de extra handjes in kwartaal 2. Ook de vraag van ontwikkelaars stijgt hierdoor. De IT Recruiter krijgt het zowaar druk.

“Buitenlandse IT-ers zijn niet nodig. Met Nederlanders alleen redden we het prima”. Nee, dit statement kwam niet van mij. Wel van een schrijver van een gewichtig Social Rapport, werkzaam bij een grote bank waarvan meer dan de helft van het IT personeel uit Indiase Kennismigranten bestaat. Ongelooflijk. Ik kan hier nog steeds niet bij. Iedereen die zich dagelijks op de IT arbeidsmarkt begeeft weet dat het een “hell of a job” is de IT vacatures met de juiste mensen in te vullen…….

We praten dan over 2012. Kredietcrisis achter de rug, recessie, begrotingstekorten, de EU bijna op tilt etc. etc. Dan nog, is het nauwelijks mogelijk alle vacatures in te vullen.  Het Social dan als ultiem redmiddel in deze markt? Nou, daar is wel wat over op te merken.

Van de Social guru’s en strategen leren wij dat Social netwerken vooral een kwestie van boeien en binden is. Denk hierbij nu eens terug aan de nerd op het schoolplein. Was deze geinteresseerd in populaire activiteiten, georganiseerd door de happy de peppy uit de klas? Welnee. In een groep prima, maar enkel met soortgenoten. Anno nu is dat niet anders. Als Recruiter hier inbreken via een Social Network is nauwelijks mogelijk. Je hoort er gewoon niet bij.

Een eigen IT-er dan mee laten lopen in zo’n groep, hopen dat men uiteindelijk bij jouw vacatures uitkomt? Vaag! De grootste allergie van de IT-er. Men heeft wel wat beters te doen. Liever dan concreet. Gewoon een vacature. Dan wel met salarisindicatie. Liefst 90% van de IT-ers ziet dit graag terug in een job posting.

En zo is er wel meer te vertellen over Social. LinkedIn & Facebook laten de meeste aantallen profielen zien. Leuk al die andere initiatieven. Levert het meer IT-ers op? Nee. Dus waarom die investeringen? Social wordt hiermee een methodiek van steeds minder mensen met steeds meer tools. Wordt de Recruiter hier blij van? Die ambieert toch liever meer mensen met minder tools? Wederom schreeuwen hier de guru’s en de strategen om het hardst. Van toegevoegde waarde voor de IT Recruiter? Het antwoord is denk ik al gegeven. Meer IT-ers levert het niet op. And what about the IT-er zelf? Keep IT short & simple! En boven alles….. voorkom vaag! De grootste allergie van elke Beta. 10 Social icoontjes op een “werken bij” site. Is dat nu echt nodig? De IT-er (her)kent een organisatie, kijkt naar de vacature en wil graag & gewoon zo eenvoudig mogelijk, snel en goed solliciteren. Vaag is dan ook het Community Building. “U heeft geen vacature” ? Doei! “Ik kom later wel terug en u mag mij contacten als er banen zijn”.  Concrete joboffers dus.  Dit zien we ook bij de Careerpage van Facebook. Easy does IT, keep it short & simple, witte achtergrond, zwarte/blauwe letters en zo min mogelijk “kermis”.

Natuurlijk, anno nu kan geen enkele Recruiter zonder Social!  Long- & shortlisten ging nog nooit zo makkelijk als nu via LinkedIn. Echter denken dat Social dus de oplossing is in IT Recruitment is een utopie. Een leuke tool & een wel heel grote database. Niets meer en niets minder. Oplossingen in IT Recruitment liggen veel dieper. Denk bijvoorbeeld aan:

– Alles engelstalig. Hiermee jouw arbeidsmarkt vergroten naar engelstaligen in NL, EU en Non EU. Alleen al op je geposte vacature in de “Werken bij” site zul je het verschil in aanbod al aanzienlijk merken.

– Opleiden. De groep 45+ IT-ers is huge. Wellicht niet allemaal de juiste actuele skills. Wel goede IT-ers die zich heel snel de nieuwe IT omgevingen meester kunnen maken.

– Profielen ipv Vacature. Het opstarten van IT klasjes en IT-ers multi inzetbaar maken binnen de onderneming. Helemaal hip & trendy en de IT-er vindt dit prachtig.

– Bachelor & Master Recruitment. Zoveel studenten die graag willen doorleren. Praktisch onbetaalbaar geworden. Neem deze talenten voor 5 jaar in dienst. Laat ze een Master halen. Bij onderbreken contract terug betalen. Daar zal men niet voor kiezen. Wat een Return on Investment.

– CAO’s moeten op de schop. IT techneuten die in de techniek willen blijven zouden net zo veel moeten kunnen verdienen als een manager. De uitstroom hierdoor is anno nu gigantisch en vaak is het niet eens de wens van de IT-er om te managen. Het gros van de developers & programmeurs wil “gewoon” lekker hun/haar ding doen.

When Social sucks…… IT Recruitment starts. IT Recruitment is dan ook vooral een intern gerichte job die nauw verbonden is aan allerlei organisatie veranderingen. Zeer dicht in de lijn dus. Als een Architect in de Strategie van een onderneming. Daar op haar plaats? Ja, zeer zeker! Trek de stekker van het ICT er maar eens uit. Moet je zien wat er dan gebeurt……..

 

Geef een reactie

7 Comments
 • Marc Drees
  says:

  Als ik dit stuk lees kan ik je bijna horen praten. Fraai en gepassioneerd betoog, waarbij vooral de (on)zin van IT-recruitment duidelijk wordt gemaakt; de keuze van eventuele hulpmiddelen is tenslotte daarvan niet meer dan een afgeleide. Overigens denk ik niet dat de observaties ten aanzien van IT-ers beperkt zijn tot deze ‘groep’. Professionals in andere beroepsgroepen zullen ook vlekken in de nek krijgen van vaag gelul in plaats van een concreet aanbod. ‘Goeroes’ die naakt zijn zonder powerpoint zijn de enigen die de ongekende meerwaarde van social prediken zonder de beperkingen daarvan te kunnen schetsen.

 • Laura
  says:

  Goed stuk Rob. Wij merkten ook dat er ontzettende stijging was in de aantallen ICT vacatures en de behoefte aan een specifieke nichevacaturebank voor de ICT. Daarom zijn wij recentelijk gestart met http://www.solliciterenindeICT.nl met als doel: concrete, goede vacatures voor ICT’ers. Of die organisaties vervolgens besluiten of ze deze kandidaten een master opleiding laten halen tijdens hun werkzaamheden: dat vraag ik me wel sterk af. Zou wel goed zijn voor het ‘binnenharken’ van toppers!

 • Timon Rammeloo
  says:

  Beste Marc,

  Super interessante blog! Daar ga ik zeker mee aan de slag binnen onze organisatie! Wel moet ik melden dat ik niet helemaal begrijp wat je bedoeld met het punt van Master & Bachelor Recruitment… Kun je dat nader toelichten?    

  • Rob van Elburg
   says:

   Er zijn veel studenten die nu een Bachelor opleiding volgen en dolgraag willen doorgaan voor de Master titel. Studiefinanciering & overige kosten maken dit vaak onmogelijk.

   Wat een enorme kansen hier voor de Graduate Recruiter. Via een Bachelor stage al kennismaken, onder contract nemen voor een lange periode en in deze fase het daadwerkelijk mogelijk maken ook door te studeren voor de Master.  Dan bijvoorbeeld minimaal 5 jaar in dienst of anders deze studie terugbetalen. Een wederzijds optimaal rendement dan..

   • Timon Rammeloo
    says:

    Dan nog even voor mijn beeldvorming: Je hebt het nu over dat Recruiters een opleiding moeten kunnen gaan volgen? 
    (aangezien het in je gehele stuk gaat over hoe je de ICT’ers moet benaderen e.d.) 

    • Rob van Elburg
     says:

     ’t Gaat nog steeds over IT-ers. Denk bijvoorbeeld aan personen die nu HBO bedrijfskundige informatica volgen en hierna een Master degree in Computer Science willen halen.

     Gedurende deze periode willen ze best 5 jaar PHP programmeren….

     2 jaar dan part-time vanwege deze studieperiode. Hierna dan 3 jaar full-time inzetbaar als de eerder genoemde PHP Developer…