De grote vijf: aantallen vacatures. Proloog

De grote vijf, positief Ik heb al enige tijd geen aflevering van de serie De grote vijf: aantallen vacatures gepubliceerd. Dat is geen luiheid van mijn kant. Slechts dommigheid. Want ik dacht dat met de nieuwe dedoubleringstrategie van Textkernel de cijfers uit het verleden niet kon gebruiken. Maar dat was een ferme vergissing mijnerzijds. Daarom zal ik met ingang van volgende week deze serie weer vervolgen.

Met vandaag ter compensatie een gruweljk interessant inkijkje in de wondere wereld van vacature-aantallen bij die vijf grootste vacaturesites: Werk.nl,, Banenmatch, Jobbird, Jobselectie en Nationale Vacaturebank.

Waarbij ik voor het afgelopen jaar het volume aan nieuwe vacatures per week ontrafel in vosltrekt unieke vacatures, vacatures die ook op 1 of meer andere sites zijn geplaatst (externe doublures) en vacatures die meerdere keren op dezelfde site voorkomen (interne doublures)

Banenmatch
Banenmatch heeft vandaag maar liefst 40.710 vacatures op haar site. Dat is meteen een unicum want volgens mij is het de eerste keer dat de site boven de 40.000 vacatures uitkomt. Waarmee het op basis van dit volume meteen verreweg de grootste vacaturesite van Nederland is.

En de verdeling van unieke, interne en externe doublures bij Banenmatch ziet er zo uit:

Vacaturetypes, procentueel | Banenmatch

Hmm… het percentage interne doublures ligt wel extreem hoog bij Banenmatch. Dit heeft overigens voor een bepaald deel te maken met de hoger herplaatsingsfrequentie bij Banenmatch in relatie tot de periode over welke Jobfeed kijkt naar het voorkomen van interne doublures (6 weken).

Het aandeel unieke vacatures in het totale vacaturevolume is zeer beperkt; samen met externe doublures komt het totaal de laatste tijd rond de 30% uit. En daarmee heeft Banenmatch het laagste percentage unieke vacatures en externe doublures van alle onderzochte grote vacaturesites.

Jobbird
De site meldt in totaal 35.366 vacatures en zit daarmee nog altijd fors onder die magische 40.000 grens:

Vacaturetypes, procentueel | Jobbird

Ja, die witte balk aan de linkerzijde is verklaarbaar. Tenslotte is Jobbird nog pas sinds week 40 van 2011 op de markt. Van de freemium vacaturesites heeft Jobbird het hoogste percentage unieke vacatures en het laagste percentage interne doublures. En daarmee is deze site de ‘schoonste’ van de drie echte freemium vacaturesites.

Jobselectie
Deze site zegt 34.327 vacatures te hebben; een meer dan respectabel aantal. En dit is hoe dat vacaturevolume is opgebouwd in het afgelopen jaar

Vacaturetypes, procentueel | Jobselectie

Ai, ook hier is het percentage unieke vacatures extreem laag en is er een bijzonder hoog percentage me-too vacatures (externe doublures dus). En ook het percentage interne doublures is zonder meer fors te noemen

Werk.nl
Ook deze site heeft meer dan 30.000 vacatures, zij het maar net: 30.346. Maar de verdeling van type vacatures ziet er bij Werk.nl totaal anders uit dan bij de drie vorige sites:

Vacaturetypes, procentueel | Werk.nl

Een gigantisch hoog percentage van het vacaturevolume bestaat uit unieke vacatures. En dat zijn dus vacatures die Jobfeed verder nergens heeft aangetroffen. Dit is weliswaar geen garantie dat de vacature nergens online staat, maar die kans is niet bijster groot.

Hiermee is Werk.nl de meest ‘unieke’ site van de onderzochte sites. Het is toch diep triest dat dat unieke vacaturevolume niet goed kan worden ontsloten, onder meer als gevolg van haperende zoektechnologie…

Nationale Vacaturebank
Eens ‘s Neerlands grootste vacaturesite kan Nationale Vacaturebank nu nog slechts de titel grootste pay-to-post vacaturesite voeren. Want ondertussen staan er ‘slechts’ 16.630 vacatures op de site; minder dan de helft van het volume bij elk van de freemium vacaturesites.

Maar daar staat tegenover dat het verdeling over de verschillende typen vacatures ook volledig anders is:

Vacaturetypes, procentueel | Nationale Vacaturebank

Want het percentage unieke vacatures is aanzienlijk hoger dan bij de freemium vacaturesites, met uitzondering natuurlijk van Werk.nl. Desondanks is ook het percentage externe doublures nog altijd aanzienlijk. Als het om interne doublures gaat is Nationale Vacaturebank verreweg de schoonste van de onderzochte sites.

Conclusie
Het is duidelijk dat bedrijven nog altijd waarde zien in het betalen voor een vacatureplaatsing. Het percentage unieke vacatures op Nationale Vacaturebank is meer dan 3 keer zo hoog als van de beste freemium site op dat gebied; Jobbird. De vraag is natuurlijk hoelang zich dit nog zal doorzetten. Want uit het grote percentage externe doublures bij vrijwel alle onderzochte sites is het aannemelijk te veronderstellen dat vacaturehouders druk doende zijn om het rendement van de freemium vacaturesites te onderzoeken.

En als dat rendement acceptabel is hebben pay-to-post vacaturesites een groot probleem. Allereerst zullen vacaturehouders gunstiger condities (lees: lagere kosten per plaatsing) bedingen. Maar als de freemium sites maar in beperkte mate onderdoen voor pay-to-post vacaturesites is het zelfs mogelijk dat vacaturehouders de pay-to-post vacaturesites volledig de rug toekeren. Tenslotte dient elke Euro in deze onzekere tijden te worden omgekeerd.

Slotopmerking
Bij alle vacaturesites is er een toename van het percentage interne doublures in de tijd te zien. Het is niet geheel duidelijk in hoeverre deze ontwikkeling het gevolg is van de ontdubbelingsstrategie van Textkernel (en daarmee een artefact) of dat hier sprake is van een daadwerkelijke trend.

Geef een reactie

6 Comments
 • Peter
  says:

  Als ik kandidaat was en ik wil niet te veel dubbele vacatures vinden, dan kan ik dus het beste op NationaleVacaturebank, Jobbird en Werk.nl kijken?
  Het lijkt er op dat sommige sites het aantal vacatures “dubbel” manipuleren om toch een groot aanbod te krijgen.
  Waar is eigenlijk Monsterboard gebleven en hoeveel vacatures heeft Linkedin eigenlijk?

  • Marc Drees
   says:

   Een deel van de vacatures op Werk.nl worden aangeleverd door kleine(re) werkgevers en door medewerkers van UWV WERKbedrijf op de site geplaatst. Dit kan een (deel van de) verklaring zijn van dat relatief hoge percentage. Daarnaast spidert Jobfeed op dit moment iets meer dan 10.000 sites, het is zeer wel mogelijk dat er een aanzienlijk aantal sites zijn waar zo af en toe een vacature wordt gepubliceerd die volledig over het hoofd wordt gezien door Jobfeed, maar die wel op Werk.nl terecht komen (je weet wel, gratis, overheid en zo…). Verder kan het zo zijn dat bij de upload van sommige vacaturefeeds de nodige manipulaties plaatsvinden waardoor de vergelijkbaarheid zo wordt verlaagd dat vacatures niet langer als doublures worden onderkend. En er zijn ongetwijfeld ook nog andere redenen te verzinnen, maar het is al wat later en ik ben eigenlijk met heel andere zaken bezig…

   • Gerard Mulder
    says:

    Een “kleine” correctie op het aantal sites. Jobfeed heeft in het afgelopen jaar vacatures gevonden op 39.164 verschillende websites. Daarnaast heeft Jobfeed een aanzienlijke lijst van sites, die we niet meenemen, omdat de content daarvan altijd ook een volledige exacte kopie op andere sites heeft. Om dit aantal sites te halen proberen wij het volledige .nl domein te spideren met toevoeging van specifieke sites uit andere domeinen, waarvan we weten dat daar ook vacatures op staan voor Nederland.