Wat koop je tegenwoordig nog voor EUR 100 miljard?

Euro Enkele uren euforie op de Europese beurzen, maar niet meer dan dat. Ondertussen is op diezelfde beurzen het besef doorgebroken dat, in tegenstelling tot dit beschamende artikel in het FD, de Euro en de toekomst van de EU zeker niet winnen. Hoe zou dat ook het geval kunnen zijn, als het zoveelste land een enorme hoeveelheid kapitaal moet lenen om dit vervolgens in haar failliete bankenboedel moet storten? Kapitaal dat door een steeds kleiner aantal Eurolanden moet worden opgehoest.

Maar Spanje is goed bezig met bezuinigingsmaatregelen en hervormingen… Recessie, een werkloosheid die in juni waarschijnlijk rond de 25% komt te liggen, ineenstorting van consumentenvertrouwen en –uitgaven. Natuurlijk, Spanje is heel goed bezig…

Kan iemand mij uitleggen hoe de Euro en de EU zaterdag aan geloofwaardigheid hebben gewonnen door Spanje EUR 100 miljard aan te bieden?

Geef een reactie

4 Comments
  • Dirk Goossens
    says:

    Er zijn levensgrote problemen, landen gaan failliet.

    Bij een normaal faillissement stel je een curator aan. Deze zorgt voor een ordelijk verloop van het faillissement. Indien de resterende boedel ontoereikend is om het achterstallige salaris te betalen springt de overheid bij. 

    Bij een faillerend land is dat lastiger. Er is geen curator en geen supranationale garantie voor de bevolking en andere schuldeisers. Een ongecontroleerd failliet levert evenwel veel bijkomende schade op.

    Controleren van failleren is van groot belang voor de stabiliteit van Europa. Garanties horen daarbij. En curatele, niet in de laatste plaats.

    Maar hoe, anders, zou jij, relanguescerend in je elitestulpje en badend in zilver, de hardwerkende bevolking van Europa willen hoeden voor de grote graaiers?

    • Marc Drees
      says:

      Een beheersbaar faillissement is een illusie. Verder is het gangreen al veel verder dan op dit moment zichtbaar is. Het failliet laten gaan van banken is een goed begin. Evenals het stoppen met stimuleringsmaatregelen die slechts een negatieve wissel trekken op de nabije toekomst. Een compleet wegschelden van schulden (een reset) lijkt echter op dit moment nog de enige optie om het vrijwel beenloze lijk te redden. Mogelijk kunnen we Keynes een tijdje inruilen voor Von Mises en zien wat er dan gebeurt?

      • Dirk Goossens
        says:

        Mises zou jou een socialist bastard gevonden hebben.

        Nederlandse bedrijven hebben vele, vele miljarden uitstaan in onroerend goed in Spanje. Als de banken daar failliet gaan moeten vele, vele mensen hun huis uit. Deze mensen (ja, Spanjaarden zijn ook mensen, net als waarschijnlijk de Grieken) stoppen dan volledig met aflossen en de huizen delapiteren. Dat gaat ons, onnodig, vele, vele miljarden kosten.

        Er is sprake van een bubbel in de huizenprijs. Die moet eruit en dat doet ontzettend veel pijn. Maar doen alsof de huizen niets waard zijn is hysterisch en uiterst kwalijk. Verelendung is geen oplossing, Marc, shocktherapie, zoals de geesteskinderen van Mises weleens propageerden ook niet.