Randstad laat Manpower haar hielen zien. Deel twee

Logo en logotype RandstadRandstad kwam vanochtend voorbeurs met haar resultaat over het tweede kwartaal van 2012. En waar Manpower een daling van de omzet met 8% moest rapporteren ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011 komt Randstad vrolijk met een omzetstijging van 10%. Alsof het niets is. Waarmee Randstad de positieve ontwikkeling van het eerste kwartaal (12% omzetgroei) dus doorzet en voor het tweede achtereenvolgende kwartaal haar hielen aan Manpower (omzetdaling van 8% over Q2) laat zien. Op een zeer indrukwekkende manier.

Maar dit positieve resultaat verhult blijkbaar grote onderliggende verschillen: CEO Ben Noteboom:

We still see a mixed picture in an uncertain environment, illustrated by growth in North America, Asia and Latin America and a gradual slowdown in Europe.

Het is dus niet allemaal goud wat er blinkt.

Tegelijkertijd zijn zowel omzet als brutomarge prettig gegroeid in het 4e kwartaal:

Randstad omzet (kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q2 2012

Randstad omzet (kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q2 2012

Net als Manpower heeft ook Randstad fors moeten inleveren op haar bruto marge sinds het uitbreken van de financiele criris. En net als Manpower lijkt er geen enkel herstel te zijn van die brutomarge. Maar waar Manpower stevig onder de 17% zit weet Randstad haar brutomarge nog altijd boven de 18% te houden. En dat is een zeer fors verschil.

De vraag is echter of Randstad in staat blijft haar brutomarge boven de 18% te houden. Als we even de eventuele seizoenseffecten proberen te elimineren door de voortschrijdende jaargemiddeldes te berekenen, dan ziet de ontwikkeling van de brutomarge voor Randstad er voor de afgelopen jaren zo uit:

Voortschrijdend jaargemiddelde brutomarge, Q1 2007 – Q1 2012

Voortschrijdend jaargemiddelde brutomarge, Q1 2007 – Q1 2012

Nog altijd een dalende trend, en daarmee komt die ‘magische’ grens van 18% wel akelig dichtbij.

Europa: krimp
Als we naar de gepubliceerde cijfers voor Europa kijken wordt het nieuws echter bijzonder bloederig. Want hier gaat het vreselijk, vreselijk slecht. Met uitzondering van twee landen:

Turkey and Greece performed solidly, returning double-digit growth

Bizar (als het om Griekenland gaat tenminste) maar waar. Tegelijkertijd leggen deze twee landen geen enkel gewicht in de schaal, vergeleken met onderstaande landen:

 • Frankrijk, omzetdaling van 5% (ten opzichte van Q2 2011) (Manpower: -13%)
 • Nederland, omzetdaling van 3% (-20%)
 • Duitsland, omzetdaling van 5% (-17%)
 • Belgie & Luxemburg, omzetdaling van 8% (-14%, Belgie)
 • UK, omzetdaling van 8% (5% groei)
 • Spanje, omzetdaling van 10% (-16%)
 • Italie, omzetdaling van 8% (-21%)

Een onvervalst bloedbad dus, maar een gigantisch verschil met Manpower (de verliezen van deze uitzender staan tussen haakjes achter de resultaten van Ranstad), dat alleen in de UK een groei laat zien terwijl Randstad hier fors verliest. In Europa lijkt Randstad, ondanks de krimpende omzetten, Manpower op een zeer zware achterstand te hebben gezet.

Als we er vanuit mogen gaan dat uitzenders nog altijd de kanarie in de economische kolenmijn zijn dan zit heel Europa, inclusief Duitsland. In Nederland is zoals bekend een forse ontslagronde aan de gang die als volgt door Randstad wordt omschreven:

The recently announced restructuring program in Randstad the Netherlands aims to create a more efficient and client-oriented organization. Operating expenses were adjusted for restructuring costs of € 6.1 million. This covers the first part of the program and focuses on overhead in the field organization. For the second part of the program, which relates to the head-office organization, we expect to incur up to € 6 million in Q3 2012.

Voor een mensenbedrijf is het opvallend kil hoe Randstad deze geforceerde krimp van het personeel weet te omschrijven. Je vraagt je soms af of er bloed door de aderen van C-level executives loopt…

Vooruitzicht
Dit is het bijzonder omfloerste voorzuitzicht dat Randstad afgeeft voor het volgende kwartaal:

Although we have experienced normal seasonal patterns across most countries, the first weeks of July indicated a somewhat weaker trend than in Q2 2012. In Q3 2012 we will have 1 working day less than last year. Bridging days will play a role as well, for example in the US where July 4 was on a Wednesday.

Met andere woorden, Randstad verwacht volgend kwartaal groei te rapporteren ten opzichte van Q3 2011, maar minder groot dan de groei van 10% van dit kwartaal.

Geef een reactie

2 Comments
 • Marc Drees
  says:

  Met nederige excuses voor de wat al te rozige voorstelling van zaken bij uitzendreus Randstad, moet ik tot mijn schaamte melden dat ik geheel over de integratie van SFN Group in de cijfers heb heengelezen. Zonder deze integratie komt de groei van Randstad uit op -0,8% ten opzichte van Q2 2011. Nog altijd een stuk beter dan Manpower maar een volstrekt ander plaatje dan de 10% groei. Omdat Randstad per land geen verantwoording geeft over de organische resultaten is het volstrekt onduidelijk hoe de performance per land is geweest. Voor Europa mag dus uit worden gegaan van aanzienlijk slechtere organische omzetcijfers dan degene die hierboven in dit artikel zijn gepubliceerd.
  Wat aantoont dat je geen artikel over financiele resultaten moet typen op een onzindelijk tijdstip terwijl je last hebt van een lichte jetlag. Daarom deze toevoeging, met nogmaals met nederige excuses voor dit staaltje onvervalst en onterecht Randstad pimpen…