TheLions: foute vacaturesite met leuke verrassing

Logo en logotype TheLions Soms loop je tegen een site aan die feitelijk niet het vermelden waard is, afgezien van één pareltje die daar op een modderschuit ligt te glanzen. Zo’n site is TheLions. Een niche-vacaturesite voor verkoopvacatures binnen Silicon Valley. Een soort tweevoudige niche-vacaturesite dus.

En deze site verbergt een heel origineel element op de vacaturepagina. Waarmee alle omringende ellende even kan worden vergeten. Een  origineel element wat kan uitgroeien tot een best practice voor vacaturesites. En sites van intermediairs. En wervingssites. Dus eigenlijk voor iedereen! Als we tenminste user generated data als voldoende betrouwbaar mogen beschouwen.

De homepage
Dit is de homepage van TheLions:

image

Oke, duidelijk, verkopers zijn leeuwen op de savanne. Lekker agressief… Maar is dat toch weer voor een ronkende tekst: The definitive source of blue-chip opportunities for elite sales talent. Een tekst die zelfs driemaal nergens op slaat:

  • The definitive source? Slechts 537 vacatures
  • Blue-chip opportunities? Het gaat hier uitsluitend om start-ups
  • Elite sales talent? Wat is dat in hemelsnaam?

Afijn, je krijgt spontaan pukkeltjes van zo’n hap volstrekte onzin. Maar laten we er maar vanuit gaan dat Amerikanen het bij gebrek aan inhoud van de verpakking moeten hebben…

Krabbend aan die pukkeltjes klik ik tegelijkertijd op de knop Start the Hunt >>. Want er is opvallend genoeg geen quick search functie of zoekknop. Wat natuurlijk heel merkwaardig is; zeker als TheLions op een gegeven moment wel meer dan een paar honderd vacatures weet te bemachtigen. TheLions is een vacaturesite, en wat is een vacaturesite zonder quick search functie?

Het zoekresultaat
Dit is wat ik te zien krijg:

image 

Een merkwaardige pagina, waar zowel zoet als zuur aanwezig is. Zoet is natuurlijk de hoeveelheid informatie per getoonde vacature (functietitel, bedrijfsnaam, locatie, werkervaring, salaris) evenals het feit dat ik het zoekresultaat kan verfijnen en sorteren. Zuur is de volgorde van de informatie, waarbij TheLions blijkbaar vindt dat de bedrijfsnaam en –logo voor de bezoeker belangrijker zijn dan de functietitel. Zuur is ook hier het ontbreken van enige quick search functie, de volstrekt overbodige View Job knop (door op de hyperlink onder de bedrijfsnaam te klikken krijg ik de vacature te zien. Maar waarom een link op de bedrijfsnaam, want dan verwacht ik toch iets anders…), de volstrekt onleesbare Search jobs knop (witte tekst op lichtgrijze achtergrond?), het ontbreken van het aantal vacatures per facet-item en natuurlijk de positionering van de facets (boven het zoekresultaat in plaats van ernaast). O ja, het ontbreken van de mogelijkheid om vacatures per e-mail te ontvangen (job agent) is ook niet bepaald positief.

De vacaturepagina
Maar het wordt interessant als ik op die gekke View Job knop klik:

image 

Inderdaad, geen vacature te zien. Een eersteklas blunder van TheLions (de vacaturetekst staat lager op de pagina, below the fold) maar daar gaat het nu even niet om. Het gaat me daarbij met name om de informatie in het blokje met het TheLions logo.

Daar wordt iets gezegd over het aantal in dienst genomen medewerkers (overigens gaat het hier uitsluitend om verkoopmedewerkers). TheLions probeert hier werkzoekers beter te informeren. Waarbij natuurlijk een cijfer hoort; de zogenaamde Lionmeter score… Die overigens als volgt wordt berekend:

image

In hoeverre dit een relevante manier van scoren is wil ik in het midden laten, waar het om gaat is dat TheLions hiermee een poging doet om de werkzoeker meer inzicht te geven in het bedrijf en de (verkoop)afdeling. Aanvullende informatie staat in een aantal blokjes onder de Lionmeter score; waarbij het opvallend is dat de median tenure 0,9 jaar is terwijl het aantal hires dat meer dan 2 jaar is gebleven op 100% staat. Aangezien onduidelijk is in hoeverre deze cijfers op enigerlei wijze met elkaar kunnen worden vergeleken is het niet onmogelijk maar het blijft redelijk suspect.

De grote vraag is natuurlijk hoe TheLions de gegevens achter haar cijferwerk te weten is gekomen. Een algoritme dat over LinkedIn loopt? Edel handwerk via een sweatshop in Azie? Geen idee. Uiteindelijk is dit wel bijzonder belangrijk want als hiermee verkeerde informatie wordt gegeven kan een verkeerd beeld van een bedrijf worden getekend; zowel positief als negatief.

Het idee is echter interessant. Iets te vertellen over het verloop binnen een bepaald functie(groep), de samenstelling van het (verkoop)team in leeftijd, geslacht en opleidingsniveau geven werkzoekers een aanvullend inzicht waarmee een keuze om al dan niet te solliciteren beter geinformeerd kan worden gemaakt.

Volgens TechCrunch spidert TheLions de vacatures (the listings are pulled from the websites of the startups themselves) en daarmee gaat TheLions volledig de fout in als ik op de knop Apply to this Job klik. Want dan krijg ik tot mijn stomme verbazing dit te zien:

image

Ik moet dus op een vacature reageren via een sollicitatieformulier op TheLions terwijl diezelfde vacature door TheLions van de site van de werkgever is gekopieerd. Dat is wel heel erg brutaal van TheLions. Ik vraag me af hoelang het duurt tot werkgevers voor deze ‘eer’ bedanken.

Als ik heb gesolliciteerd krijg ik ook nog eens dit te zien:

image 

WTF, ik heb helemaal geen interesse in TheLions, ik heb gesolliciteerd op een functie bij Zendesk! Ik heb ineens het onaangename gevoel dat ik die gazelle ben… Was ik nou maar direct naar Zendesk gegaan. Ik hoop dat de meeste bezoekers van TheLions dit laatste doen. Direct naar de vacature op de betreffende werkgeverssite. Een aanzienlijk verstandiger keuze.

Conclusie
TheLions is een foute vacaturesite. En daarmee kan deze site maar beter zo snel mogelijk van het toneel verdwijnen. Maar het tonen van potentieel relevante informatie over de samenstelling en de verblijfsduur van het team waarmee je in de nieuwe baan zou gaan samenwerken is natuurlijk wel heel erg aardig. Waarbij LinkedIn (en Glassdoor) een bijzonder waardevolle bron kunnen zijn. Wat me automatisch op de volgende vraag brengt: waarom biedt LinkedIn (en Glassdoor) een dergelijke widget eigenlijk nog niet? Gemiste kans? Of zou LinkedIn (en Glassdoor) weten dat het nog best ingewikkeld is om betrouwbare data over een bedrijf te tonen op basis van user generated data…

Geef een reactie

1 Comment
  • Chris Stapper
    says:

    Zien we hier een nieuwe toekomst van intermediairs? Want dit soort data kan twee kanten op interessant zijn: voor de kandidaat is het sowieso interessant. En voor de opdrachtgever zou het interessant kunnen zijn om (met de intermediair) naar deze data te kijken en zaken te verbeteren.
    Hoewel dit natuurlijk lastig is voor niche-intermediairs, maar wellicht dat een monsterboard zo wat meer waarde toe kan voegen?