USG People: hoeveel bloed kan iemand verliezen?

Logo en logotype USG PeopleWe hebben ondertussen de cijfers van Manpower en Randstad over het tweede kwartaal achter de kiezen; vanochtend voorbeurs kwam USG People met haar resultaten. Waarbij het persbericht de nadruk legt op een kostendaling (Kostenniveau substantieel verder verlaagd met € 6 miljoen). En wat niet wordt gezegd in de titel is natuurlijk onderwerp van de pijnlijke inhoud; een omzetdaling van maar liefst 11% ten opzichte van Q3 2011…

Ondanks deze gecontinueerde enorme omzetdaling zegt CEO Rob Zandbergen het volgende:

In het derde kwartaal bleef de marktvraag zwak maar vanaf augustus tekende zich over de hele linie een lichte maar stabiele verbetering van de omzettrends af

Huh…? Een verbetering van de omzettrends. En je hebt maar liefst 11% omzetverlies ten opzichte van vorig jaar? Hoe slecht zijn juli en augustus dan geweest? Of weet Zandbergen iets wat hij niet wil zeggen, namelijk dat oktober ook best redelijk gaat? We zullen tot januari 2013 moeten wachten.

Zo ziet de ontwikkeling van omzet en brutomarge er over de afgelopen jaren uit:

USG People omzet (kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q3 2012

USG People omzet (kolommen) en brutomarge (rode lijn) per kwartaal, Q1 2007 – Q3 2012

Holy shit! Niet alleen de omzet is fors gedaald; ook de brutomarge heeft een gigantische klap gehad. Tot het laagste niveau sinds de financiele crisis… Hoe USG People onder deze omstandigheden kostenbesparing als een titel voor het persbericht kan kiezen is een volstrekt raadsel. Overigens heeft USG People van alle uitzenders nog altijd verreweg de hoogste brutmarge.

Vooruitzichten? Geen vooruitzichten!
Hoewel Zandbergen een positieve ontwikkeling aan het eind van Q3 zegt te zien is hiervan niets terug te vinden in de vooruitzichen voor het volgende kwartaal en daarmee voor geheel 2012:

Het ziet ernaar uit dat de economie in Europa zich ook in de laatste helft van dit jaar gematigd zal blijven ontwikkelen.

Is die opmerking van Zandbergen alleen maar bedoeld voor het persbericht of zit er enige substantie achter. Want dan zou er natuurlijk wel een guidance gegeven kunnen worden door USG People. Heel merkwaardig

De resultaten in Europa
Dit zijn de resultaten van USG People in Europe, vergeleken met Randstad en Manpower:

 • Frankrijk, omzetdaling van 15% (Ranstad –12%, Manpower: -6% constant currency)
 • Nederland, omzetdaling van 9% (Randstad -4%, Manpower -12%)
 • Duitsland, omzetdaling van 25% (Randstad -6%, Manpower -10%)
 • Belgie & Luxemburg, omzetdaling van 10 (Randstad -7%, Manpower –11% (Belgie) )
 • Spanje, omzetdaling van 4% (Randstad -13%, Manpower -12%)
 • Italie, omzetdaling van 19% (Randstad -9%, Manpower -13%)

 

Goed, USG People verliest zwaar van Randstad (met uitzondering van Spanje, waar USG People nauwelijks omzet maakt) en zeer fors van Manpower. We hoeven eigenlijk niet eens op de resultaten van Adecco te wachten om te stellen dat USG People in Q3 2012 wederom de slechtste leerling van de klas is geworden. Hoe lang blijft de worsteling naar het ogenschijnlijk onvermijdelijke einde doorgaan?

Geef een antwoord

3 Comments
 • Marc Drees
  says:

  September leek begin oktober een betere maand te worden dan vorig jaar op basis van het unieke vacaturevolume maar is door correcties in de afgelopen periode toch weer aardig ingezakt en daarmee op een niveau uitgekomen wat vergelijkbaar is met september 2011 (iets lager zelfs). Oktober 2012 lijkt oktober 2011 wel fors te gaan overstijgen.
  Het is in dit verband aardig om de verschillen tussen intermediairs en werkgevers per functiegroep te analyseren, want een groei in vacatures in een economisch onzekere situatie bij intermediairs lijkt eerder een verschuiving van vast naar flex te signaleren dan enige uptick in personeelsbehoefte bij werkgevers.

 • Jakub Zavrel
  says:

  In Jobfeed zien wij voor september en oktober inderdaad een trend van toenemende vacatureaantallen. Zie http://www.jobfeed.nl/.

  Een herfstzwaluw brengt nog geen zomer, maar het stemt toch licht positief over de situatie op de Nederlandse arbeidsmarkt. En het feit dat deze cijfers nagenoeg real time zijn kan duiden op een economische opleving die door de media en statistici nog niet opgemerkt is. Daarnaast lijkt het effect sterker dan de normale seizoensopleving. 

  Ook interessant is dat de laatste paar weken de aantallen vacatures via intermediairs nog sterk stijgend zijn, terwijl de aantallen vacatures van directe werkgevers ongeveer constant bijven. Een boost voor de vroeg-cyclische flexschil, of iets totaal anders. Wie het weet mag het zeggen….