Wanneer eindigt het drama dat Monster heet?

We zijn alweer meer dan een maand verder en afgezien van de nodige geruchten, een mogelijke ontkenning (Axel Springer) en enorme schommelingen op de beurs is er vanuit Monster nog altijd geen witte of zwarte rook te zien. Het is bijna officieel; Monster is een winkeldochter waar echt niemand enige interesse voor lijkt te hebben. Op dit moment is de market cap van het bedrijf $734 miljoen. Dat is dus aanzienlijk minder dan de verwachte omzet (rond de $1 miljard) over 2012. Hoe onaantrekkelijk kan een bedrijf worden gevonden? Monster was tot begin 2007 een beursengel, nu lijkt het een ernstig vervuild aandeel waar niemand de vingers aan wil branden:

Beurskoers Monster, 2005 – heden. Bron: Finviz

Beurskoers Monster, 2005 – heden. Bron: Finviz

Op 8 november rapporteert Monster de financiele resultaten over het derde kwartaal van 2012. Het is bijna onvoorstelbaar als er dan nog altijd geen mededeling zal worden gedaan over de stand van zaken rondom de verkoop van het bedrijf. Voorafgaand aan 8 november of tijdens de analist call op die datum zal Monster met een mededeling moeten komen als ze tenminste een verdere waardevernietiging van haar aandeel wil voorkomen.

Is er voor of op 8 november nog geen duidelijkheid dan lijkt het me in het belang van het bedrijf als CEO Sal Iannuzzi per direct het pand verlaat. Onder zijn leiding heeft de transitie van beursengel tot beursparia plaatsgevonden. Met een ongekende kapitaalvernietiging van ettelijke miljarden tot gevolg. Zijn aankondiging dit voorjaar om op zoek te gaan naar overnamepartners heeft nog altijd niet tot een zichtbare kandidaat geleid; het aandeel Monster staat op het punt om de $6 grens te doorbreken. In de verkeerde richting wel te verstaan. De initiatieven 6Sense, SeeMore en BeKnown hebben op geen enkele manier een impact gehad op de resultaten of het sentiment rondom Monster. Met andere woorden; de periode Iannuzzi kan slechts als een catastrofale ramp voor het bedrijf worden omschreven. Als hij niet in staat blijkt om nog enige waarde voor de aandeelhouders te behouden, is het tijd om op te stappen. Waarbij het natuurlijk de grote vraag is wie kapitein van een zinkend schip wil worden. Hoewel de bodem het schip zo ondertussen wel heeft gekeerd; veel lager kan het bedrijf niet meer zakken. Het is tijd om Monster vlot te trekken; met of zonder nieuwe eigenaar.

Met het verstrijken van de tijd wordt de kans steeds groter dat Monster onder de prijs van Indeed overgenomen kan gaan worden. En dat zou een oprechte belediging zijn van de intrinsieke waarde die Monster heeft. Maar tegelijkertijd een bewijs van de incompetentie van het C-level van Monster. Want zij heeft er mede voor gezorgd dat Indeed deze waardering heeft gekregen; door jaren geleden een deel van haar SEO inspanningen uit te besteden aan deze vacature aggregator. Met desastreuze gevolgen.

De kans dat Monster (ver) onder een bedrag van $1 miljard van de hand gaat stijgt mettertijd. Is er een private equity partij dapper genoeg om Monster over te nemen en het in overzichtelijke moten te zagen? Is Axel Springer alsnog geinteresseerd om regionale delen van Monster over te nemen? Wie wil de technologie en andere online properties (6Sense, SeeMore, BeKnown) van Monster hebben?  Is er een dark horse?

Wanneer eindigt het bloedvergieten?

Geef een antwoord