Manpower Employment Outlook Survey Explorer

Logo en logotype ManpowerHet is inderdaad een mondvol, maar ik had natuurlijk ook MEOS Explorer kunnen schrijven. Maar dan had niemand iets van de titel begrepen… Overigens had dat weinig uitgemaakt, want het gaat om een online speeltje van Manpower dat is gebaseerd op hun kwartaalonderzoek; de Manpower Employment Outlook Survey (MEOS). De MEOS is sterk vergelijkbaar met de MEI (Monster Employment Index); beide rapportages zijn uitsluittend bedoeld als marketingvehikel, vermomd als ‘onderzoek’. Luie kopieboeren (vroeger ‘journalisten’ genoemd) gebruiken dit soort ‘onderzoeken’ om zonder nadenken vierkante millimeters te vullen met herkauwde onzin.

Afijn, het beeld is duidelijk. Maar Manpower heeft een tooltje ontwikkeld om die nutteloze cijfertjes te tonen. En dat tooltje ziet er heel erg leuk uit. De combinatie van nuttig tooltje met zinloze data doet me onwillekeurig terugdenken aan de Global Talent Barometer; leuke tool met bijzonder twijfelachtige data.

Zo ziet de MEOS Explorer er uit. Een single page applicatie die zich als een dashboard toont. Met aan de linkerzijde selectiemogelijkheden en aan de bovenzijde de mogelijkheid om de tijdslijn te varieren:

MEOS Explorer, 1

En dat geeft uitgebreid speelplezier.

Zoals bij het bekijken van de PIIGS-landen, zonder Portugal overigens… Dus eigenlijk de IIGS landen, waarbij ik de getoonde periode van de default waarde van 2 jaar naar 5 jaar heb verlengd:

MEOS Explorer, 2

Nou, dat ziet er allemaal bijzonder optimistisch uit. Waarbij bijvoorbeeld de getoonde resultaten voor Griekenland ronduit hilarisch zijn. Vanaf medio 2008 loopt de werkloosheid in Griekenland steeds sneller op, maar om volstrekt onduidelijke redenen weet de MEOS er voor Q3 2009 – Q2 2010 nog neutrale of licht positieve resultaten uit te persen. Waar halen ze deze onzin vandaan? En dan slechts licht negatieve resultaten uit Spanje? Een land waar de werkloosheid al ruim meer dan twee jaar boven de 20% staat?

Zoals gezegd, de data is bijzonder twijfelachtig, maar de presentatie is fraai. Dus voor eenieder die zich niets gelegen laat liggen aan betrouwbaarheid maar indruk wil maken met arbeidsmarktinformatie over meerdere landen heen is dit een uitgelezen hulpmiddel!

Er zit in de tool overigens ook nog eens per land een verdiepingsmogelijkheid. Of eigenlijk twee verdiepingsmogelijkheden; naar sector en naar regio. Voor Griekenland ziet dat er voor enkele sectoren zo uit:

MEOS Explorer, 3

Hier is de zien welke sectoren een bijdrage leverden aan de irrational exuberance (althans, volgens de MEOS) van eind 2009 – begin 2010. En dat waen er nogal een paar. Op dat moment wat de werkloosheid de 10% al ruim gepasseerd. En in hoog tempo op weg naar aanzienlijk hogere percentages…

O ja, er is ook nog een kaartversie. En die ziet er zo uit:

MEOS Explorer, 4

Ach ja, er zullen ongetwijfeld mensen zijn die dit voor zoete koek slikken. Groei (zelfs van meer dan 2%!) in Duitsland, Belgie en Frankrijk voor het 4e kwartaal? Je moet het maar durven verzinnen…

Afijn. Het is duidelijk. Leuk speelgoed zonder meerwaarde. Data is king. Althans, betrouwbare data. En daar kan bij de MEOS zeker niet over worden gesproken. Integendeel zelfs…

Geef een reactie