Gus.nl komt met bijzondere zoekmogelijkheid

Logotype Gus.nlGus.nl is de vacatureaggregator van alle USG People labels. En Gus.nl lanceerde vandaag een aanvullende zoekmogelijkheid: teken je eigen zoekgebied. Inderdaad, een ijzersterke marketingterm, maar daar gaat het nu even niet om. Want teken je eigen zoekgebied maakt het mogelijk om zelf een heel specifiek zoekgebied op een kaart te markeren tijdens de zoektocht naar vacatures.

De rationale voor deze nieuwe zoekmogelijkheid wordt door USG People als volgt omschreven:

Op nagenoeg alle jobboards […] bestaat de mogelijkheid om te zoeken op regio; dit is bijna altijd gebaseerd op een postcode met een straal daarom heen. Juist in Nederland met de vele geografische barrières is dat niet altijd handig. Ook de bereikbaarheid per openbaar vervoer, de aanwezigheid van bepaalde voorzieningen etc. hebben invloed op keuze voor een locatie.

Ik weet niet of dit nou echt als een probleem door werkzoekenden wordt ervaren. Verder is zoeken met een locatie (plus straal) natuurlijk kinderlijk eenvoudig; geldt dat ook voor teken je eigen zoekgebied? Tijd voor een nader onderzoekje.

De homepage
Dit is de homepage van Gus.nl:

image

En daar staat het, rechts van de zoekbalk: Teken Je Zoekgebied.

En er klapt pardoes een kaart uit als ik op Teken Je Zoekgebied klik. Dat niet alleen; plotseling is de snelzoekfunctie plotseling gereduceerd tot Wat in plaats van Wat en Waar:

image

De uitgeklapte kaart beslaat de volledige breedte van de site. Laat Gus.nl ook vacatures in de UK en Duitsland zien? Nee… Waarom dan zo’n brede kaart? Geen idee…

Maar laat ik eens inzoomen op mijn kleine deel van de wereld; als startpunt van het maken van mijn eigen zoekgebied:

image

Ik kan dus blijkbaar met een klik het eerste punt van mijn eigen zoekgebied op de kaart zetten. En dat doe ik dan ook maar, waarna ik ook andere punten kan gaan zetten.

En voor ik het weet heb ik een heel specifiek zoekgebied gedefinieerd waarbij ik dat zoekgebied op allerlei manieren kan vervormen door met de muis een blokje te verplaatsen:

image

Gus.nl laat mij via pins op de kaart zien dat er binnen mijn zoekgebied 17 vacatures beschikbaar zijn; en het lijstscherm onder de kaart heeft zich ook automatisch aangepast aan mijn zoekgebied. Vooral dat laatste is bijzonder prettig, aangezien de grote makke van iedere kaartapplicatie het gebrek aan informatie over individuele vacatures is. Het combineren van pins op de kaart en detailinformatie in een lijst zorgt er in ieder geval voor dat dit probleem wordt gereduceerd. En tegelijkertijd wordt zo de mogelijkheid geboden het zoekresultaat zowel op de kaart als in de lijst te verfijnen. Helaas laat Gus.nl de vacatures alleen op plaats zien en niet op het feitelijke adres. Hierdoor is niet duidelijk waar de standplaats van de vacature precies is; toch wel een belangrijke voorwaarde bij het gebruik van een kaartapplicatie.

Conclusie
Gus.nl komt met een bijzondere zoekmogelijkheid op een kaart die ook nog eens eenvoudig in gebruik is. Zoveel is zeker. Zal deze zoekmogelijkheid navolging krijgen? Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar de kans daarop lijkt me klein. Daarvoor is deze zoekmogelijkheid eenvoudigweg te bewerkelijk voor de meerwaarde die het levert. Nog even los van het feit dat zoeken via een kaart nauwelijks wordt gebruikt.

De keuze voor een brede kaart is mij onduidelijk, mede gezien de vorm van ons land. Ik had liever een smallere kaart gezien met de specifieke functies (Vestigingen tonen, Alle steden, Nieuwe gebied en de uitklapfunctie Gebieden) naast die kaart. Verder zou ik graag standaard een radius om een locatie (de positie van mijn eerste klik) willen zien, waarbij die radius eenvoudig kan worden vervormd. De inspanning is naar mijns inziens in dat geval beperkter en de interactie vanzelfsprekender. Maar dan blijft alsnog de vraag; hoeveel gebruikers zijn bereid een extra inspanning te doen om een relatief beperkt voordeel te behalen ten opzichte van een standaard radius om een bepaalde locatie?

Geef een reactie

4 Comments
  • Maurice
    says:

    Mooi aanvulling en precies op tijd voor Google. Google heeft namelijk een update genaamd ” Google Venice” deze update geeft lokale websites voorrang.

    Een update die veel impact heeft, maar die je snel over het hoofd ziet, is bekend als de ‘Google Venice update’. Google stelt namelijk automatisch de locatie in waarvandaan je zoekt en past  je zoekresultaten daar sterk op aan.
    Meer info zie bron: https://www.marketingfacts.nl/berichten/impactvolle-google-update-die-niemand-ziet/ 
     
    * Eigenlijk verplicht leesvoer voor de recruitment marketeer 

  • John
    says:

    Ik verwacht deze zoekoptie aan te treffen op vele websites, maar ook op mobiele devices. Op een telefoon op tablet is typen niet altijd fijn, maar puntjes aantippen enzo zoeken… easy.

    De mogelijkheden zijn legio voor deze toepassing. Denk bijvoorbeeld eens aan een zoekopdracht voor banen wanneer je alleen in de noordkant van de stad, maar onder de filegevoelige brug c.q het drukke kruispunt wilt werken. Dan kan je perfect het gebied aangeven. Een gebied dat zelfs groter kan zijn qua relevantie.