ABN AMRO: 3 maanden is een wereld van verschil

De sell-side analisten van ABN AMRO hebben enkele dagen geleden weer eens een rapportje (Uitzendmonitor) uitgebracht waarin zij hun doffe licht laten schijnen over de ontwikkelingen in de Nederlandse uitzendbranche, inclusief een forecast van 2013. Dit is overigens een praktijk die de rakkertjes elke 3 maanden herhalen, en daarin wordt de zinloosheid van hun exercitie schrijnend duidelijk:

ABN AMRO: Omzetprognoses uitzendsector, september 2012 en december 2012. Bron: ABN AMRO UitzendmonitorABN AMRO: Omzetprognoses uitzendsector, september 2012 en december 2012. Bron: ABN AMRO Uitzendmonitor

De prognose voor de omzetgroei voor de uitzendsector in 2013 is van 3,5% naar 1,5% gekelderd. In slechts drie maanden tijd. Dat is geen gefundeerde prognose maken maar gewoon een willekeurig cijfer uit de hoge hoed trekken! Laten we hopen dat die sell-side analisten uitzendkrachten zijn. Want je zal dit soort kwaliteit maar in vaste dienst hebben.

Ik ben zo benieuwd wat de verwachting van ABN AMRO over drie maanden zal zijn… Op basis van de erosie in 3 maanden tijd is een negatieve omzetontwikkeling voor 2013 waarschijnlijk. Wat voor iedereen die de uitzendsector daadwerkelijk kent allang een gegeven is. ABN AMRO zou haar rakkertjes eens wat vaker de neus buiten de deur moeten laten steken in plaats van met spreadsheets vol cijfertjes te laten spelen. Dan worden de voorspellingen misschien een stuk nauwkeuriger. Tenzij de sell-side nog altijd de dark side is en uitsluitend voorspellingen maakt om winst op aandelenposities te incasseren. Maar nee… dat kan natuurlijk niet. ABN AMRO is tenslotte een hele nette bank. Toch?

Geef een antwoord

3 Comments
 • M. Schievink
  says:

  Dat prognoses veranderen is natuurlijk altijd mogelijk. Wel is het verschil aanzienlijk. Nog veel vreemder vind ik dat de realisatie van 2010 en 2011 in de periode tussen september 2012 en december 2012 blijkbaar veranderd is… of mis ik iets..?

  • Marc Drees
   says:

   Een bijstelling van een prognose is inderdaad altijd mogelijk. Maar meer dan een halvering van een prognose betekent dat ofwel je drie maanden geleden je werk niet goed hebt gedaan, ofwel dat je dat met de huidige prognose niet hebt gedaan of, nog waarschijnlijker, dat je in beide gevallen een natte vinger in de lucht hebt gehouden.

   De verschillen in 2010 en 2011 met de vorige prognose hebben te maken met het YoY effect.