Recruitincloud: de zoveelste videopoging

Logotype RecruitincloudToen ik een ‘persbericht’ van het zoveelste nieuwe online recruitment systeem ontving was mijn eerste reactie na lezing om dit initiatief volstrekt te negeren. Maar dan wordt er via Frankwatching aandacht aan besteed en kriebelt het om toch iets te schrijven. Als dan zelfs technofoob Annemarie Stel ernaar verwijst kan ik mij niet langer beheersen; er moet iets over geschreven worden.

Ik heb het over Recruitincloud, een gespecialiseerd werving- en selectiesysteem dat gebruikt maakt van video’s. Ik moet onwillekeurig terugdenken aan al die andere Nederlandse recruitment video succesnummers zoals Studentenstock, &zoekmachine, Videoboard, FindWorkInEurope en Video-CV

En nu dus Recruitincloud, een bedrijf die haar ATS als volgt omschrijft:

Het Recruitincloud werving- en selectie systeem is een win-win systeem voor bedrijven en sollicitanten. Bedrijven maken hun vacatures visueel voor sollicitanten met vacaturevideo’s. Sollicitanten maken hun sollicitaties visueel voor bedrijven met motivatievideo’s. Zo weten beide partijen sneller en beter wat ze van elkaar kunnen verwachten en verbetert de selectieprocedure.

Nu kan je ondertussen de Maas dempen met ATS’en van Nederlandse bodem, dus eentje extra kan er ook nog wel bij. Maar waarom het voor elkaar maken van videos tot een sneller en beter selectieproces gaat leiden is voor mij een volstrekt raadsel. En hoe dat op haar beurt de selectieprocedure gaat verbeteren is helemal duister. Maar ja, je moet wat in zo’n wervende tekst zetten, he…

Misschien zijn alle werkgevers en werkzoekers tegenwoordig professionals in het opnemen en editen van video’s en is mijn verbazing geheel misplaatst. Daarom wacht ik maar eens een jaartje af om te zien of Recruitincloud een beter lot is beschoren dan de meeste van de hierboven genoemde initiatieven. Maar ik ga er zeker niet mijn adem voor inhouden…

Geef een reactie

9 Comments
  • Rob van Elburg
    says:

    Solliciteren via video….
    Ik zal er na mijn SU break eens een post aan wagen waarom het bij de intrede van internet niet werkte en anno nu, ondanks 3GL, smartphones en supersnelle verbindingen etc ook nog steeds een zeer ingewikkeld verhaal is.
    Vast een aantal hints ……
    – Zie 10 filmpjes en je hebt ze alle 1000 bekeken
    – Qua beeld ben ik Brad Pitt & Angelina Jolie gewend. De gemiddelde sollicitant steekt hier schril bij af.
    – Qua 30 seconden film word ik geraakt door snelle virals, spectaculaire beelden, onverwachte acties. Plaats hier de sollicitant die zich zelf “verkoopt” naar een administratieve baan”…. Boring……..
    In film val je op in spectaculaire wijze. En dat is juist wat solliciteren niet is. Of dat ooit komt…………….

    • Marc Drees
      says:

      Oplossingen zoals Cammio en HireVue (zowel synchrone als asynchrone video) voor recruitment zijn in mijn optiek relevant en zullen waarschijnlijk ook wel succesvol zijn. Maar een video-CV? Misschien voor aspiring filmsterren…

      • Rob van Elburg
        says:

        …Da’s al meer de selectie hoek Marc. De toegevoegde waarde zie ik daar ook wel, zeker bij het internationale recruitment. Een stapje verder in het proces dus.
        Initiatieven als deze zijn vooral gericht op eerste indruk. Werkt uitstekend bij programma’s als the Voice of Holland etc.. Beeld & geluid. Misschien zijn er meer segmenten waar dit relevant is. Dan gelijk een tip voor de oprichters om daar de pijlen op te richten……

        • Marc Drees
          says:

          Helemaal correct; beide oplossingen zitten  100% in de selectiehoek. En dat is waar video in ieder geval bijzonder goed tot zijn recht kan komen. Pure productiviteitswinst. Dit geheel in tegenstelling tot een video-CV. Puur productiviteitsverlies. Twee maal zelfs; tijdens de opname en tijdens het bekijken.

  • Annemarie Stel
    says:

    Technofoob?! Ik heb de nieuwste smartphone, een tablet, twee PC’s, zelf aangesloten digitale televisie, een mediaplayer, een draadloze printer en een staafmixer. Niks technofoob. Het enige dat ik ben is allergisch voor flauwekul. En ik geloof er niet in dat domheid en slecht nadenken door technologie gecompenseerd kunnen worden.