Waarom geld niet langer op een spaarbank kan staan

Euro'sEr was een tijd dat het hebben van een spaartegoed bij een bank als extreem veilig werd beschouwd. Dat was ook het hele bestaansrecht van een bank. Zonder terugbetaalgarantie brengt tenslotte geen weldenkend mens zijn/haar geld naar de bank.

Maar die tijden zijn definitief voorbij. Zoals de Cyprioten vrijdagavond hebben mogen ontdekken. Want zij moeten plotseling tussen de 6,75% en 9,9% van hun spaargeld afstaan. O ja, ter compensatie krijgen ze aandelen in hun waardeloze bank. Over een pervers incentive gesproken… Zou dit spaarders overhalen om hun resterende geld toch op de bank te plaatsen die hen net anaal verkracht heeft? Een ezel stoot zich in het gemeen…

Met deze maatregel uit Europa is duidelijk geworden dat het levensgevaarlijk is om je spaargeld op een bank te zetten. Zeker als je bedenkt dat een van de oorspronkelijke voorstellen (van Schauble (de Duitse minister van Financien) en het IMF) was om spaarders van maar liefst 40% van hun spaargeld te ontdoen…

Spaarders in Eurolanden die (meer) steun nodig hebben (Griekenland, Ierland, Portugal, Spanje, Italie, Frankrijk) doen er goed aan om zo snel mogelijk al hun geld van hun rekening te halen. Dat voorkomt dat je in de nabije toekomst tussen de 6,75% en 40% van je spaargeld in rook ziet opgaan. De matras is plotseling een aanzienlijk veiliger spaarplek geworden dan welke bank dan ook.

Lang leve de Euro! En lang leve de democratie! En lang leve de volstrekte idioten die zeggen Cyprus te redden en tegelijkertijd Cyprioten offeren op het altaar van de financiele markten…

Geef een reactie

6 Comments
 • Chris Stapper
  says:

  Het is een soort dreamteam: banken en overheid. Enerzijds spelen met geld en anderszijds een 100% garantie dat enige fouten altijd op de burger verhaald kunnen worden.
   
  In een poging deze actie serieuzer te nemen (en niet te zien vanuit het perspectief dat banken en overheid samen de wereld overnemen) vraag ik me af hoe serieus de situatie in Cyprus moet zijn dat dit, ondanks het risico dat mensen voortaan voor hun matras kiezen, toch werd gezien als de beste optie om de schulden op te lossen.
  Want vanuit het perspectief dat banken en overheid samen de wereld overnemen zou je haast zeggen dat ze zichzelf in hun voet schieten.

  • Marc Drees
   says:

   Dit is een bijzonder transparante manier om ieder vertrouwen in banken en overheden te vernietigen. En een zeer opzichtige manier om spaarders het vertrouwen te ‘geven’ om maar net zo roekeloos met schuld om te gaan als diezelfde banken en overheden.