Vacaturesite top 10: zorg om betrouwbaarheid cijfers

Vacaturemonitor, negatiefDe wekelijkse rubriek over de top 10 vacaturesites publiceer ik deze week met enige terughoudendheid. De reden hiervoor ligt in de ongekend hoge vacaturevolumes bij bepaalde vacaturesites, waardoor ik ten aanzien van de top 10 een ingreep heb gepleegd die ik normaal nooit doe. Dit heeft tot gevolg dat LinkedIn niet in de top 10 voorkomt hoewel dit op basis van haar vacaturevolume wel het geval had moeten zijn. Maar een verdrievoudiging van haar vacaturevolume ten opzichte van vorige week is in mijn optiek iets teveel van het goede. Overigens staat LinkedIn niet alleen; er zijn meerdere sites die bizar hoge volumes laten zien. Opvallend genoeg is dit niet het geval bij de meeste sites die traditioneel in de top 10 staan. Een vreemde situatie…

Het aantal vacatureplaatsingen is een ongekende 27,0% lager in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden; het aantal unieke vacatures is 2,3% lager. En aangezien de Jobfeed aantallen in het algemeen nog naar beneden worden bijgesteld zal dit aantal over enkele weken nog lager blijken te zijn.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 10 – 12). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2012 – 2013 (week 10 – 12). Bron: Jobfeed

Jobbird rules supreme. Dat mag de enige conclusie zijn als naar bovenstaande grafiek wordt gekeken. Het verschil tussen Jobbird en de overige sites in de top 5 is zonder meer extreem te noemen. Tegelijkertijd laat de historie zien dat vorig jaar Banenmatch een nog veel grotere dominantie aan de dag legde. Het kan dus verkeren in vacaturesiteland. En daarmee is ook meteen een waarschuwing aan Jobbird.

Jobselectie heeft zich een weg teruggevochten van de afgrond, de vraag is echter of dit een laatste flikkering is van de voormalige freemium vacaturesite of dat er sprake is van structureel herstel. De tijd zal het leren.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Werk.nl is nog altijd de koploper in de social media buzz en vanzelfsprekend wordt dit veroorzaakt door het enorme volume aan negatieve berichten rondom ‘s lands slechtste vacaturesite. Maar Monsterboard lijkt onderweg om de positie van Werk.nl te bedreigen, zij het met een enorm volume aan positieve buzz. Wat overigens vooral door de site zelf wordt gegenereerd en daarom, in tegenstelling tot het sentiment bij Werk.nl, niet als een indicatie van de waardering van de site kan worden gezien.

Geef een reactie

10 Comments